Ik freelance tien jaar
Tien dingen die ik opnieuw zou doen, maar dan eerder of beter.
1. Specialiseren
Ik koos direct voor het specialisme Google Ads management. Wel zei ik nog te vaak ja tegen andere klussen. Zou ik opnieuw moeten beginnen zou ik meteen een helder specialisme kiezen. Dit zou een combinatie worden van:
- Waar ik goed in ben
- Waar ik blij van wordt
- Waarnaar vraag is in de markt
Zou ik op dit moment hetzelfde specialisme kiezen als tien jaar geleden? Ik denk het niet. Nu ik veel schrijf, en dit eigenlijk wel leuk vindt, zou ik denk ik iets richting copywriting kiezen. Misschien doe ik dat ook nog wel eens, who knows. Wil je meer weten over specialiseren en hoe je dat doet, lees dit blog.
2. Efficiënt netwerken
Relatief snel bouwde ik een netwerk op van mede freelancers, bureaueigenaren en business coaches. Dit was goud waard. Ik ging niet naar grote events of netwerkclubjes, maar netwerkte 1 op 1. Ik geloof meer in efficiënt netwerken. Dit leverde mij concreet op:
- Kennis over de markt
- Kennis over ondernemen
- Leads uit bevriende freelancers en bureaus
- Partijen waar ik leads naartoe kon verwijzen in ruil voor commissie
Achteraf zou ik wat meer mensen in mijn netwerk willen hebben die al iets verder waren met iets dat ik ambieerde. Zo zou ik wel wat meer auteurs of investeerders eerder in mijn directe netwerk willen.
3. Workations plannen
Zet mij op een plek zonder afleidingen en ik ben monsterlijk productief. Nu ga ik vier keer per jaar op workation. Hier zou ik eerder mee starten met de kennis van nu. Meestal kies ik en concreet iets dat ik wil afhebben na een workation, wat dan ook lukt. Maar ook zie je wat van de wereld, kom je uit je vaste routines en kun je vanaf een afstand naar je business kijken.
Workations plannen begint vaak met het kiezen van een land. Dan zoeken we daar een Airbnb die voldoet aan onze wensen: in de natuur, eigen badkamers, goede wifi en dedicated werkplekken.
4. Personal branding optuigen
Eigenlijk deed ik de eerste acht jaar niks op Linkedin. Ik ben blij dat ik eind 2021 bij de 1% van de actieve content creators hier ben gaan horen. Toch, het was niet verkeerd geweest om iets eerder te starten. Ik zat altijd in de luxe-positie dat ik meer leads had dan ik aan zou kunnen. Dit hield mij tegen om nog meer aan mijn marketing te doen, dus was daarom ook niet echt actief op Linkedin.
Nu weet ik wat de superkracht is van een stevig personal brand op Linkedin. Wil je weten hoe ik het heb aangepakt? Ik schreef een stappenplan voor personal branding op Linkedin.
5. Weinig klagen
Als je me kent weet je dat ik een hekel heb aan mensen die klagen. Zelfs al waren er moeilijke tijden of kwam ik ergens niet uit, klagen over mijn eigen situatie deed ik niet of zelden. Lekker ranten over iets waar ik het niet mee eens ben daarentegen levert mij de beste Linkedin posts op. Die houd ik er stiekem gewoon in. Uiteindelijk geldt: pessimisten klinken slim, optimisten krijgen shit voor elkaar.
6. Kennis doorgeven
Je kennis overbrengen naar andere mensen levert voldoening op. In 2015 maakte ik lesmateriaal voor de Online Marketing Minor voor de Hanzehogeschool. Dit gaf een soort intrinsieke motivatie. Uiteindelijk bracht deze route me tot een boek voor freelancers. Eigenlijk had ik al mijn gedachten vanaf het begin willen documenteren. Dat had mij geholpen mijn gedachten meer te structureren en wellicht al geleid tot het eerder maken van kennisproducten.
7. Investeren in gezondheid
Voordat ik begon met freelancen was ik failliet, te zwaar, at slecht en had geen conditie. Ik wist dat gezondheid prioriteit moest worden. Tien jaar later sport ik nog steeds elke dag, volg ik een relatief strak dieet en ben sterker dan ooit. Omdat cardio er wel eens bij inschiet zou ik eerder beginnen met kickboxen, dat vind ik namelijk wel leuk en is een goed alternatief voor hardlopen.
8. Werken aan buffer en pensioen
Omdat ik praktisch blut was toen ik starte, was ik rigoureus met mijn geld in het begin. Jarenlang keerde ik mijzelf €1.200 ‘salaris’ uit en de rest investeerde ik en bouwde ik een buffer mee op. Ik ben blij dat ik vrij snel uitzocht wat mijn opties voor pensioen waren als freelancer en hier ook op acteerde.
9. Investeren in andere bedrijven
Inmiddels heb ik een BV constructie, wat het makkelijker maakt te investeren in andere bedrijven. Belastingtechnisch kan dit ook interessant zijn, maar het is ook leerzaam en leuk. Ik denk dat ik wel eerder had kunnen overstappen naar een BV.
10. Niet op uurbasis werken
Uurtje-factuurtje is nooit voor mij geweest. Ik lever waarde en mijn verdienmodel is al tien jaar een vaste staffel. Alles buiten mijn primaire dienst doe ik ook altijd met fixed fees. Geen moment spijt van gehad. In dit artikel leg ik uit hoe je zoiets aanpakt.
Wil je al mijn lessen lezen? Koop mijn boek SUPERFREELANCER.