Wat zijn de beste podcasts voor ondernemers? 10 aanraders

Een podcast is de ideale manier om kennis tot je te nemen, zonder dat je op een vaste plek hoeft te zitten. Met een boek zit je met een stuk oud hout op schoot. Een videocursus heeft weer een beeldscherm voor je ogen nodig. Met een podcast op kun je wandelen, autorijden, fietsen, zelfs hardlopen.

Wat zijn dan de beste podcasts (volgens mij) die je als ondernemer wilt luisteren? Welke podcasts informeren, motiveren en inspireren mij en vind ik dat jij een kans moet geven? Dit zijn tien podcasts die ik regelmatig beluister en aanraad om een abonnement op te overwegen als ondernemer.

The Tim Ferriss Show

Al vanaf de eerste aflevering luister ik (o)nregelmatig naar The Tim Ferriss Show. Het boek The Four Hour Workweek was een van de eerste businessboeken die ik las, die mij écht motiveerde. Tim is een marketeer die ging ondernemen en goed verdiende, zónder een groot bedrijf te bouwen. Precies wat ik voor ogen had. 

In zijn podcast interviewt hij high performers om erachter te komen wat hen drijft en hoe ze hun dag inrichten om het succes te bereiken dat ze hebben. Hij heeft de grootste sterren ter wereld in zijn shows, van topsporters tot topondernemers tot Hollywood-sterren. Check ook zeker de podcast met Arnold Schwarzenegger.

Tim heeft een hele rustige manier van interviewen, laat zijn gasten uitspreken en stelt vlijmscherpe vragen. Hij probeert vaak concrete actiepunten voor de luisteraar te ontdekken die toepasbaar zijn om ook een stukje succes te claimen, zoals de gast het ervaart. Iets dat ik als praktische jongen erg kan waarderen. Het 

Voor ondernemers zitten er briljante shows tussen. De podcast bestaat al jaren en jaren, wat resulteert in honderden shows om uit te kiezen. Gratis te beluisteren informatie van briljante ondernemers. We leven werkelijk in een tijdperk waarin kennis vrij toegankelijk is. Maak jij er maximaal gebruik van?

Check The Tim Ferris Show hier.

Startup Podcast

In 2014 lanceerde de eerste episode van de podcast Startup. Een vrij bekende radiopresentator uit Amerika besluit ondernemer te worden en wil een startup bouwen in de podcast-scene. Hij ziet de kansen en de groei. In deze podcastserie documenteert hij zijn reis letterlijk vanaf het begin van wat later Gimlet Media zal worden, inmiddels een enorm succesvol bedrijf.  

Wat de podcast bijzonder maakt is dat je niet het verhaal achteraf hoort. Je luistert gefaalde pitches in real-time, moeilijke gesprekken met partners, zakelijk én privé en veel moeilijke momenten.

Natuurlijk helpt het dat de host Alex Blumberg een achtergrond in de radiowereld heeft. De shows zijn superstrak geproduceerd, luisteren lekker weg en duren ook niet te lang, dus je kunt ze altijd even opzetten tijdens een wandeling of kort autoritje. 

De podcast Startup gaat na een paar seizoenen over in een serie waar andere startup-founders aan het woord komen. Eerlijk gezegd ben ik na een paar seizoenen afgehaakt, omdat de magie van de eerste seizoenen niet werd geëvenaard. 

Gimlet is dus inmiddels een groot platform dat podcasts produceert. Check ook vooral hun andere podcasts. Zo is de podcast Homecoming een fictie-podcast die zo goed is, dat er een tv-serie met Julia Roberts van is gemaakt. Aanrader.

De Startup podcast beluister je hier.

Tony Robbins podcast

Heb ik het even moeilijk met iets? Zij het stress, een lastige keuze of een specifiek ondernemersprobleem, dan zoek ik vaak een antwoord bij Tony Robbins. Tony noemt zichzelf een life and business strategist en heeft een soort larger than life status. 

Met zijn unieke rauwe stem en hoge energie weet Tony moeilijke situatie te versimpelen en de oplossing in rap tempo te bieden. Dit is waarom ik voor bepaalde problemen vaak in een Tony-oplossing duik. Het 

Naast zulke concrete shows heeft Tony Robbins ook regelmatig shows met interessante gasten. Ze duiken dan in de psychologie achter het succes van iemand en gaan vrij diep in bepaalde psychologie kwesties. Zo heb ik enorm genoten van zijn podcasts met MMA vechter Conor McGregor, bokser Evander Holyfield en komiek Kevin Hart.

Je moet wel een beetje houden van het Amerikaanse van de shows en ook Tony zelf is een typetje die niet iedereen ligt. Zelf vind ik het op zijn tijd fantastisch om op te zetten en geïnspireerd te raken.

Beluister Tony’s podcasts hier.

Groeivoer

Als ondernemer in Nederland zou je de podcast Groeivoer sowieso moeten kennen. Gerhard te Velde, zelf ook ondernemer, heeft op moment van schrijven zo’n 200 afleveringen. Je zou hem de Tim Ferris van de Nederlandse podcastscene kunnen noemen. Net als Tim, ontvangt Gerhard succesvolle gasten in zijn show en duiken ze in de business en mindset van de ondernemers. Het 

Ik kan het erg waarderen wanneer Nederlandse ondernemers een podium krijgen en je mee kunt kijken in het leven van de man of vrouw achter een bedrijf. Niet alleen ontdek ik zo nieuwe ondernemers in Nederland, maar ontdek ik ook wat er in Nederland speelt qua netwerkclubs, investeerdersfondsen, start-ups, et cetera. 

Check de show Groeivoer hier.

How I built this

Guy Raz is een professioneel interviewer. Combineer dat met succesvolle ondernemers en je krijgt podcasts die niet zelden langer dan een uur duren, maar vol zitten met herkenbare momenten en gouden nuggets aan informatie. ℹ️ 

Elke week lanceren twee nieuwe afleveringen waarin Guy met iconische namen in gesprek gaat en dieper duikt in de psyche achter de ondernemer. 

Beluister de show hier.

My First Million

Zoek je een combinatie van geouwehoer en serieuze business? Dan is de My First Million podcast voor jou. Dit is een podcast die zichzelf niet te serieus neemt en daarmee perfect om op te zetten als je even niet te serieus met business bezig wilt zijn. Het 

Dit is een podcast waarin de hosts Sam Parr en Shaan Puri met elkaar en met gasten in gesprek gaan over business, het leven, tech en geld verdienen.

Beluister de show hier.

Vrije Meid Podcast

Suzanne van Duijn is een Nederlandse ondernemer die haar business inricht, zodat ze een vrij leven kan leiden. We hadden haar onlangs als gast in De Freelance Podcast (link). Suzanne heeft zelf ook een podcast, die ik zelf regelmatig beluister. Ze deelt daarin eigen verhalen en gedachtegangen, maar heeft ook interessante, vaak succesvolle gasten. Het 

Een onderdeel van haar podcast is de “Hij/Zij verdient een ton” serie. In deze podcasts interviewt Suzanne gasten die meer dan een ton per maand verdienen. Natuurlijk komt ze zo tegemoet aan haar eigen nieuwsgierigheid, omdat ook een ton verdienen haar goal was (inmiddels bereikt), maar tegelijkertijd creëert ze waarde voor de luisteraars van de podcast. Win-win.

Beluister de Vrije Meid podcast hier.

Suzanne van Schaik podcast

Suzanne van Schaik, of Suz, is een high-end business coach. Nu heb ik zelf niet zoveel met de term high-end of het theatrale waarmee de marketing van high-end business coaches vaak gepaard gaat. Maar wat bij Suzanne anders is, is dat ze heel persoonlijk kan zijn. 

Nu heb ik geen high-end business coach en staat dat niet op de planning, maar de theorieën en overwegingen qua business die Suzanne heeft zijn waardevol. Ik bedoel, ze onderneemt, durft anders te zijn, durft persoonlijk te zijn, deelt echte ervaringen en vertaalt dit allemaal naar een rustig verteld verhaal. 

Wil je meer leren over positionering, sales, ondernemen en coaching? Dit is eentje voor op je luisterlijst. Misschien leuk om bij het begin te beginnen, in aflevering 1 vertelt Suzanne hoe ze van fashionblogger naar business coach groeide, luister hem hier.

The Solopreneur Hour

Een redelijk nieuwe ontdekking voor mij is The Solopreneur Hour. Michael ‘O Neill gaat richting de 1.000(!) afleveringen met deze podcast. In deze podcast vertelt Michael, al dan wel of niet met gasten, hoe je jouw hobbies en skills kunt omzetten in een business. 

Michael is zelf ook ondernemer en vertelt graag verhalen over zijn eigen business. Altijd lekker echt en zonder fluff. 

Beluister de podcast hier.

The Blogging Millionaire

Onlangs zat ik 30 uur in de auto in twee dagen (waarom lees je hier). Tijdens deze rit zette ik The Blogging Millionaire op van Brandon Gaille. Wat mij trok waren de praktische titels van de podcast. Onlangs heb ik namelijk wat taken overgenomen voor een project waarin ik investeerder ben, die te maken hebben met bloggen. En ik heb dit blog op edwin.nl natuurlijk. Het leek me goed om meer te leren over hoe je een blog laat groeien.

Wat mij deed blijven luisteren waren twee dingen. Sowieso het interessante verhaal van de ondernemer achter de podcast, dat te maken heeft met vallen, opstaan en doorgaan, maar ook de rustige stem van Brandon. Op een hele kalme, maar ferme manier neemt Brandon je door concrete praktische tips heen waarmee je je blog laat groeien. De afleveringen zijn doorgaans ook niet heel lang, dus je kunt er voor kiezen om een serie afleveringen te luisteren of gewoon eentje ff tussendoor.

Check de show hier.

Samenvatting

Podcasts zijn de ideale manier om kennis te leren op een intieme, relaxte manier. Dit zijn tien van mijn favorieten:

  • The Tim Ferriss Show
  • Startup Podcast
  • Tony Robbins podcast
  • Groeivoer
  • How I built this
  • My First Million
  • Vrije Meid Podcast
  • Suzanne van Schaik podcast
  • The Solopreneur Hour
  • The Blogging Millionaire