Freelancen als student? Doen!

Ik deed de studie Media & Entertainment Management. Ernaast werkte ik bij een pizzeria en later bij de Mediamarkt. Leuke baantjes, maar ook veel reizen, lage uurtarieven en weinig relevantie met mijn carrière. Zou ik nu gaan studeren? Zou ik er 100% naast relevante freelanceklussen doen. 

In dit artikel duik ik in de voordelen van freelancen als student en hoe je het aanpakt. 

Wil je meteen goed van start als freelancer en al mijn lessen leren? Heb ik het boek SUPERFREELANCER voor geschreven.  

Waarom zou je freelancen als student?

Het ligt er maar net aan wat je wilt. Misschien wil je je 100% focussen op je studie en maximaal lenen. Ga je gang. Misschien wil je een sociaal baantje in de horeca. Prima, deed ik ook. Maar misschien wil je je maximaal voorbereiden op je carrière. In dat geval is freelancen geen slecht idee:

  1. Je doet relevante werkervaring op in je vakgebied
  2. Je leert een ding of twee over ondernemen
  3. Het verdient lekker

Spreken deze dingen je aan? Kan ik je aanraden om de sprong in het diepe te wagen en te starten met freelancen als student.

Wat voor prijzen kun je vragen?

Als beginnend freelancer is het belangrijk om goed te overwegen wat je kunt vragen voor je uurtarief. Dit zal afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals je vaardigheden en ervaring, de branche waarin je werkt en de marktomstandigheden.

Een gemiddeld uurtarief voor een beginnend freelancer in Nederland ligt tussen de €40 en €60 per uur. Dit kan echter variëren afhankelijk van de specifieke factoren die in jouw situatie van toepassing zijn. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar wat redelijk is om te vragen voordat je je uurtarief vaststelt.

Het kan ook verstandig zijn om flexibel te zijn in je uurtarief. Als je bijvoorbeeld net begint als freelancer, kun je overwegen om een lager tarief te vragen voor je eerste projecten om ervaring op te doen en je portfolio op te bouwen. Op deze manier kun je je vaardigheden verbeteren en laten zien wat je waard bent, wat je in staat zal stellen om in de toekomst hogere tarieven te vragen.

 

Wat heb ik nodig om te beginnen?

In principe is niet veel nodig om te beginnen als freelancer. Je fietst naar de KvK, schrijft je in en je bent in business. Maar dat betekent niet dat je dan direct geld verdient. En dat is wel de bedoeling. Volg deze vijf tips:

  1. Maak een plan. Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over wat je wilt bereiken als freelancer en hoe je dat gaat doen. Bedenk bijvoorbeeld wat je doelgroep is, wat je aanbod is en hoe je jezelf gaat onderscheiden van de concurrentie.
  2. Zoek opdrachten. Het is aan jou om opdrachten te vinden en te verkrijgen als freelancer. Dit kan door middel van verschillende kanalen, zoals sociale media, freelance platforms, advertenties en netwerkevents. Het is belangrijk om actief op zoek te gaan naar mogelijke opdrachtgevers.
  3. Zorg voor een professionele uitstraling. Als freelancer vertegenwoordig je jezelf en je bedrijf. Zorg er daarom voor dat je professioneel overkomt, bijvoorbeeld door een goede website te hebben, een professioneel e-mailadres te gebruiken en je te vestigen op een geschikte locatie.
  4. Investeer in jezelf. Als freelancer ben je verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling en groei. Investeer daarom in jezelf door bijvoorbeeld cursussen te volgen, kennis op te doen en te netwerken met andere professionals in je branche.
  5. Stel duidelijke afspraken vast. Het is belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken met opdrachtgevers over bijvoorbeeld de looptijd van een project, het uurtarief en de verwachtingen ten aanzien van het eindresultaat. Zo voorkom je misverstanden en kan je je werk efficiënt en naar tevredenheid afronden.

Hoe kom je aan klussen?

Er zijn diverse manieren om klussen te scoren. Vooral in het begin zul je flink aan de bak moeten om naam op te bouwen en actief klussen te scouten. Hier wat tips:

  1. Maak gebruik van freelance platforms. Er zijn verschillende platforms waarop je jezelf als freelancer kunt aanmelden en opdrachten kunt vinden. Zoek naar platformen die geschikt zijn voor jouw branche en bereid je goed voor op het aanmeldproces en het verkrijgen van opdrachten.
  2. Netwerk met andere professionals. Netwerken kan een effectief middel zijn om opdrachtgevers te vinden als beginnend freelancer. Zoek naar bijeenkomsten en events in jouw branche en maak contact met andere professionals. Zo kun je jezelf laten zien en laten horen en kan je mogelijke opdrachtgevers ontmoeten.
  3. Gebruik sociale media. Sociale media kan een krachtig marketingtool zijn voor freelancers. Maak bijvoorbeeld een professioneel profiel aan op LinkedIn en deel daar regelmatig updates over je werk en vaardigheden. Zo kun je je zichtbaarheid vergroten en mogelijke opdrachtgevers bereiken.
  4. Vraag om referenties. Als je eenmaal enkele opdrachten hebt afgerond, vraag dan aan je opdrachtgevers of ze bereid zijn om jou te refereren. Dit kan door middel van een recensie op je website of sociale media, of door je op te nemen in hun netwerk. Zo kun je laten zien wat je waard bent en kan je jezelf onderscheiden van de concurrentie.
  5. Maak gebruik van het eigen netwerk. Je eigen netwerk kan een belangrijke bron van opdrachten zijn als beginnend freelancer. Vertel bijvoorbeeld aan je vrienden, familie en bekenden wat je doet en vraag of ze je kunnen doorverwijzen naar mogelijke opdrachtgevers. Zo kun je via persoonlijke contacten aan nieuwe opdrachten komen.

 

Hoe zit het met belasting enzo dan?

ls freelancer ben je verantwoordelijk voor het afdragen van belasting over je inkomen. Hoeveel belasting je precies moet betalen hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen en eventuele aftrekposten waar je recht op hebt.

In Nederland wordt er een progressief belastingtarief gehanteerd voor inkomstenbelasting. Dit betekent dat hoe hoger je inkomen, hoe hoger het percentage belasting dat je moet betalen. Meer over inkomstenbelasting lees je in dit artikel.

 

Samenvatting

Het kan superinteressant zijn om te freelancen als student. Het levert je werkervaring, ondernemerservaring én een leuke bijverdienste op (in potentie). Houd er wel rekening mee dat je tijd moet investeren in het opzetten van je business en dat je moet werken aan je autoriteit, voordat je klussen gaat krijgen.


Wil je meer tips over ondernemerschap, freelancen en financiën? Check dan:

  1. Mijn nieuwsbrief
  2. Mijn podcast
  3. Mijn boek