Inkomstenbelasting voor zzp’ers – hoe werkt het?

Inkomstenbelasting, waarschijnlijk ben je net als ik niet bepaald fan van dit fenomeen. Het is de prijs die we betalen om te leven in een fatsoenlijk onderhouden maatschappij. Dat op zichzelf is een discussiepunt op het moment, maar daar gaat dit artikel niet over. Op dit moment ga ik je wat wijzer maken over wat inkomstenbelasting is, hoeveel jij moet betalen en hoe je rekening houdt met het bedrag.

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is simpelweg belasting die je betaalt op inkomen, geldend voor natuurlijke personen. Ofwel: iedereen betaalt het. Heb jij een eenmanszaak, wat de meeste freelancers en zzp’er hebben, dan is al je inkomen, maar ook de kosten die je daar maakt, gekoppeld aan jou als privépersoon en dus van betrekking op je inkomstenbelasting.

Voor zzp’ers bestaat de inkomstenbelasting uit de winst die overblijft na aftrekposten. Als je daarnaast nog inkomen als privépersoon hebt, los van je freelance-werkzaamheden, telt dat ook mee. 

Zit je in loondienst, dan betaal je ook inkomstenbelasting, maar dit draagt de werkgever voor je af. Die luxe heb je als zzp’er niet, dus gaan we aan het rekenen. 

De drie boxen

Het is goed om te weten dat we in Nederland drie boxen hebben waar inkomen onder wordt geschaard. Alle boxen hebben weer eigen regels en belastingtarieven. Het kan dus zijn dat je in elk van de drie boxen inkomen geniet, en daarmee dus ook drie verschillende belastingen moet berekenen. “Makkelijker kunnen we het niet maken.”

Dit zijn de boxen:

Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
Dit is inkomen als winst uit productverkoop (bijvoorbeeld uit boeken of cursussen die je maakt), inkomen uit je freelance-werkzaamheden, maar ook zit hier eigenwoningforfait bij als je een koopwoning hebt. Als zzp’er valt hier waarschijnlijk de bulk van je inkomen in. Behalve als je rijk bent en je geld hebt belegd. Dan krijg je te maken met inkomen in box 3.

Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
Heb je een aanmerkelijk belang in een vennootschap of coöperatie? Dan vallen de inkomsten hieruit in box 2 en daar betaal je belasting over. Een aanmerkelijk belang betekent dat je voor 5% of meer eigenaar bent van een bedrijf, ook wel vennootschap genoemd. Ook heb je aanmerkelijk belang als je stemrecht hebt in een coöperatie of vereniging.

Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
Als je in fondsen, aandelen of andere vormen van investeringen belegt, krijg je te maken met box 3 belasting. Ook als je gewoon geld op je bankrekening laat staan. Je hebt wel een heffingsvrij vermogen, wat betekent dat je tot een bepaald vermogen geen belasting betaalt. Eenmaal boven de ondergrens krijg je te maken met vermogensrendementheffing. De belastingdienst bedenkt eigenlijk voor jou wat je rendement is percentueel en belast je vermogen op basis van dit zelfbedachte rendement. Bijzonder systeem, als je het mij vraagt.

Het kan dus zijn dat je diverse inkomstenbronnen hebt, en daarmee ook verschillende belastingen betaalt binnen je inkomstenbelasting. Alle uitleg over de diverse boxen en de belasting die je per box betaalt vind je op deze pagina van de Belastingdienst.

Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn inkomen?

De primaire vraag die je waarschijnlijk hebt is hoeveel belasting je moet betalen. En dan primair over je inkomsten als zzp’er. Het is belangrijk om te weten dat er in Nederland een systeem geldt met staffels. Dit betekent dat je tot een bepaald bedrag heel weinig belasting betaalt. Verdien je meer dan deze eerste staffel, betaal je over het bedrag in de volgende staffel een hoger percentage belasting.

Het is dus niet zo dat er één percentage geldt voor jou dat je kunt loslaten op je inkomen. Op deze pagina bekijk je de exacte percentages die gelden voor inkomstenbelasting.

Wat is bijdrage zorgverzekeringswet?

Als je dacht dat je met een ziektekostenverzekering klaar was, heb je het mis. Je betaalt ook nog eens mee, verplicht, aan het zorgstelsel van Nederland door een bijdrage zorgverzekeringswet te betalen. Dit bedrag is, net als je inkomstenbelasting, gekoppeld aan de hoogte van je inkomen. Op deze pagina van de Belastingdienst bekijk je hoeveel jij dient te betalen.

Hoe wordt inkomstenbelasting berekend?

We werken dus met staffels voor het bepalen van je inkomsten uit box 1. De actuele staffelpercentages vind je op de site van de belastingdienst. Om een rekenvoorbeeld te geven, stel je inkomen is €100.000 en dit zijn de staffels:

 • Tot €70.000 = 35% belasting
 • €70.000 tot €100.000 = 50% belasting

Dan betekent dit dat je ((€70.000 * 0,35) + (€30.000 * 0,50)) betaalt als belasting. Dat is dus €24.500 + €15.000 = €39.500 in totaal. Let op: dit zijn voorbeeldberekeningen, niet de daadwerkelijke percentages. Raadpleeg hiervoor de belastingdienst. 

Wanneer betaal je inkomstenbelasting?

Als je ingeschreven bent bij de KvK en inkomen hebt, betaal je inkomstenbelasting. Je krijgt ergens in het voorjaar de oproep om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Vervolgens krijg je een brief van de Belastingdienst met een datum waarop de belasting binnen moet zijn.

Hoe betaal je inkomstenbelasting?

De Belastingdienst schat tegenwoordig in hoeveel belasting je moet betalen. Je krijgt in dit geval automatisch een voorlopige aanslag binnen. Let op: dit is niet een vrijblijvend document, hoewel dat zo klinkt. Dit is een brief met daarin je belasting geschat op basis van het inkomen van vorig jaar.

Het is de bedoeling dat je ook alvast belasting gaat betalen of de betalingen inplant over het jaar. Je mag namelijk je belasting in één keer betalen, of in termijnen. Betaal je in termijnen, wat ik doe, kun je het bedrag alvast via je Bank maandelijks inplannen, zodat je voor het einde van de betalingstermijn alles hebt overgemaakt. 

Wat mag je aftrekken van inkomstenbelasting

Als zzp’er heb je kosten en investeringen. Maar ook heb je aftrekposten. Allemaal mag je, tot op zekere hoogte en met bepaalde spelregels, aftrekken van je winst vóór belasting. Dat betekent dat je winst lager wordt en je minder belasting betaalt. 

Privé

Dit artikel is voor zzp’ers, dus gericht op het zakelijke deel van de inkomstenbelasting, maar uiteindelijk ben je een privépersoon die de belasting moet betalen. Het is daarom handig om te weten welke zaken je privé ook mag aftrekken.

Deze posten zijn vrij gangbaar:

 • Hypotheekrente. Heb je een koophuis, en heb je een hypotheek, dan mag je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.
 • Studiekosten. Tot 2022 mocht je privé studiekosten zo aftrekken. Dit mag nu niet meer, maar er is wel het STAP-budget. Maarrr, als je zzp’er, en dus ondernemer bent, mag je studiekosten wél aftrekken.
 • Zorgkosten. Bepaalde zorgkosten mag je aftrekken. Natuurlijk is het niet zo simpel dat je alles mag aftrekken, dus zoek even naar aftrekken zorgkosten voorwaarden.
 • Reiskosten. Reis je naar je werk, dan mag je reiskosten aftrekken. Ook als zzp’er. Lees hier de voorwaarden en rekensommetjes.
 • Lijfrentepremies. Lijfrente mag je verrekenen. Lees hier de regeltjes.
 • Giften. Giften aan bepaalde goede doelen of verenigingen mag je aftrekken. Welke? Dat lees je hier.

 

Zakelijk mag je alle investeringen aftrekken, dat werkt dan bij grotere investeringen vaak met afschrijvingen in plaats van één groot bedrag.

Maar zakelijk heb je ook aftrekposten, zoals MKB winstvrijstelling, startersaftrek en ondernemersaftrek.

Het is belangrijk om te weten welke posten er zijn en of ze voor jou van toepassing zijn. Op deze pagina van de Belastingdienst lees je alles over elke post.

Wat als je de belasting niet kunt betalen?

Het kan voorkomen dat je krap bij kas zit en de inkomstenbelasting niet (direct) kunt betalen. Het is belangrijk om tijdig contact te zoeken met de Belastingdienst om een regeling te treffen. Deze pagina is een goed startpunt als je moeite krijgt om de belasting te betalen.

Er zijn twee soorten regelingen. Een ietwat eenvoudige regeling voor wanneer je schuld beperkt blijft tot een bepaald bedrag, op dit moment €20.000. Dan kun je zonder veel poespas, maar wel met enige regels (zie bovenstaande link) uitstel voor vier maanden vragen.

Lukt het niet om te betalen, dan kom je in een wat ingewikkelder traject. Dat houdt in: onderhandelen, overleggen en papierwerk aanleveren. 

Vijf tips om inkomstenbelasting te doen

Zoals je begrijpt is het voor zzp’ers niet perse heel simpel om inkomstenbelasting te doen. Er zijn veel regels, uitzonderingen en veel data om rekening mee te houden. Hier vijf tips die het je wat makkelijker maken om inkomsten aangifte te doen als ondernemers of zzp’er.

 1. Gebruik een boekhoudpakket

Allereerst wil je voor het zakelijke gedeelte van je inkomstenbelasting een degelijk boekhoudpakket gebruiken. Ik gebruik zelf al 10+ jaar Moneybird, lees hier mijn review. In een boekhoudpakket houd je alle inkomsten en uitgaven bij. Is het een tool als Moneybird, komt er automatisch een financiële uitdraai uit voor de aangifte van je inkomstenbelasting.

Een paar tips als je een boekhoudpakket gaan aanschaffen:

 • Het hoeft niet duur te zijn. Hooguit een paar tientjes per maand, als je de luxe route bewandeld. Laat je niet strikken voor een oud, log, duur, offline pakket.
 • Ga voor webbased. Als zzp’er zit je niet altijd op dezelfde plek of achter dezelfde laptop. Wel zo handig dat je boekhoudpakket dan ook overal ter wereld is te bereiken.
 • Houd het netjes bij. Niets is zo irritant als dat je aan het einde van het jaar voor je inkomstenbelasting alles nog moet verwerken qua facturen en bonnetjes. 
 1. Huur een boekhouder in

Het is aan te raden om als zzp’er een boekhouder in te huren. Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Zo kun je iemand elke maand betalen om alles in te boeken en te controleren, of dit doe je zelf en je betaalt een boekhouder eenmaal per jaar om aangifte te doen. Een boekhouder weet alle regels en kent alle uitzonderingen, waardoor je al snel de investering terugverdient.

Hoe je een goede boekhouder vindt? Allereerst zou ik op zoek gaan naar een boekhouder die uitsluitend of veel werkt met zzp’ers. Zo weet je dat de uitdagingen en regelingen die jij voor de kiezen krijgt worden opgelost door iemand met ervaring.

Ook raad ik aan op zoek te gaan naar een boekhouder die past bij de software die jij wilt gebruiken. Zo werk ik zelf vanaf het begin al in de tool Moneybird en zocht specifiek een boekhouder die hier ook in werkte.

 1. Budgetteer maandelijks voor je inkomstenbelasting

Houd in je onderneming en met je freelancen er rekening mee dat je elke maand een bedrag reserveert voor je inkomstenbelasting. Ik raad aan de te betalen belasting op een aparte rekening te zetten. 

Zoals genoemd kun je ook maandelijks je inkomstenbelasting betalen, door automatisch een bedrag over te maken naar de belastingdienst. Zo voorkom je dat je “vergeet” je inkomstenbelasting te reserveren en dat je voor uitstel van betaling moet gaan vragen.

Helemaal wanneer je meer gaat verdienen is het belangrijk om evenredig meer belasting te reserveren. Als je bijvoorbeeld een voorlopige aanslag hebt gehad en deze betaal je nu maandelijks, maar je verdient 30% meer dan vorig jaar, heb je aan het einde van het jaar een nare verrassing die je opwacht..

 1. Ga slim om met investeringen

Als jij de belasting iets wilt drukken, en je draait een goed jaar, dan kan het handig zijn om nog wat investeringen te doen. Stel je komt met een bepaald bedrag in het hoogste belastingtarief, dan kun je investeringen die je doet van dit bedrag aftrekken, wat je al snel 50% belastingkorting als het ware oplevert op dit bedrag.

Zelf moet ik bekennen dat ik in mijn eerste jaren niet echt aan het investeren was op zakelijk gebied. Ik hield mijn kosten zo laag mogelijk, tikte de belasting af en investeerde dan privé in de aandelenmarkt. 

Met de kennis van nu zou ik meer gebruik maken van zakelijke investeringen. Wat zijn zaken waarin je als zzp’er kunt investeren om de winst te drukken?

Middelen

Zijn er apparaten die jouw werk makkelijker of efficiënter, misschien zelfs meer confortabel maken? Dan zijn dit vaak goede investeringen. Waaraan je kunt denken:

 • Een nieuwe laptop. Hoe sneller de laptop, des te sneller jij werkt.
 • Een zit-sta bureau. Goed voor je rug en productiviteit. Meer offline tools
 • Een goede bureaustoel. Als jij comfortabel zit, produceer je meer werk ook.
 • Een nieuwe muis. Want dat oude Logitech ding uit je studententijd heeft z’n beste tijd wel gehad
 • Een auto. Koop bijvoorbeeld een youngtimer of kleine elektrische auto. Moet je wel goed kijken wat de afschrijvingsregels zijn als je dit doet om de winst te drukken.

Diensten

Je investeringen hoef je niet te beperkingen tot dingen. Misschien heb je wel ambities om je zzp-werk uit te breiden met andere diensten of producten. Zo schreef ik bijvoorbeeld het boek SUPERFREELANCER in 2021. Ik investeerde voor dit boek in een schrijfcoach, redacteur en designer. 

Wat jij kunt doen om zakelijk in diensten te investeren:

 • Een zakelijke coach inschakelen om je business mee op te schalen.
 • Een social media beheerder in te huren voor je social media activiteiten.
 • Een personal branding specialist inhuren voor een strategisch plan.
 • Een boekhouder betrekken om je te helpen met alle belastingregels.
 • Een vertaler zoeken om je website ook naar het Engels te vertalen.

Natuurlijk druk je hiermee de winst, en verlaag je jouw belasting, maar besef je ook dat het netto-bedrag dat je privé overhoudt ook lager wordt. Dat gezegd, het is belangrijk om te overwegen wat handige zakelijke investeringen zijn, afhankelijk van wat je zakelijke ambities zijn. 

 1. Maak gebruik van heffingskortingen

Weet de heffingskortingen die voor jou als ondernemer gelden. Deze heffingskortingen zorgen er namelijk voor dat je winst lager uitvalt en dus je belastingdruk vertalen. Lees je in in heffingskortingen. De regels veranderen ook vaak elk jaar, dus lees je jaarlijks opnieuw in in de regels die zijn veranderd. Hieronder enkele heffingskortingen die waarschijnlijk toepasbaar zijn voor jou. Alle heffingskortingen voor zzp’ers lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Algemene heffingskorting

Of je nu ondernemer bent of niet, iedereen mag gebruik maken van de algemene heffingskorting, mits je niet te veel verdient. Hoeveel dit in jouw geval is lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Arbeidskorting

Heel simpel gezegd: als je werkt, krijg je korting op belasting. De overheid probeert op deze manier te stimuleren dat mensen willen werken. Ook als je freelance-werk doet of inkomen op een andere manier als zzp’er geniet, mag jij gebruik maken van arbeidskorting. Natuurlijk zijn er regels, je mag bijvoorbeeld niet te veel verdienen. Wat de exacte regels zijn, lees je bij de Belastingdienst, hier.

Ondernemersaftrek

Als zzp’er of freelancer ben je ondernemer en mag je gebruik maken van de ondernemersaftrek. Dit is niet een enkele post, maar een verzameling van diverse heffingskortingen. Lees je via deze pagina van de Belastingdienst in over ondernemersaftrek.

MKB-winstvrijstelling

Een aantal van de posten die hier staan vallen onder de ondernemersaftrek. Deze dien je eerst te verwerken. Lees dus hier welke posten dit zijn. Daarna mag je MKB-winstvrijstelling aftrekken van je winst. Deze regelingen is lekker simpel, het is een vast percentage over je winst. De actuele informatie over deze heffingskorting lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Zelfstandigenaftrek

Eentje voor de zzp’ers en freelancers onder ons! Deze heffingskorting mag je toepassen op je inkomstenbelasting, mits je je urencriterium bereikt. Hoeveel de zelfstandigenaftrek in jouw geval is voor dit jaar, vind je op deze pagina van de Belastingdienst.. 

Startersaftrek

Als bonus mag je op je zelfstandigenaftrek nog startersaftrek toepassen. Ook hier zitten wel regels aan, dit moet namelijk binnen de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent. En dan mag je dit drie keer toepassingen in deze periode. Alle spelregels vertelt de Belastingdienst je hier.


 

Wil je meer tips over ondernemerschap, freelancen en financiën? Check dan:

 1. Mijn nieuwsbrief
 2. Mijn podcast
 3. Mijn boek