Wat zijn de beste offline tools voor freelancers?

Iedereen heeft het altijd over online tools. Offline tools zijn misschien nog wel belangrijker. Online tools kun je zo inwisselen voor iets nieuws, offline tools moet je het vaak mee doen.

Wat de beste offline tools zijn voor freelancers? Dat is heel persoonlijk. Dit zijn in ieder geval een paar van mijn favorieten.

Bureau: Gussta in hoogte verstelbaar eikenhout bureau met zwart onderstel

Mijn bureau was een grote en belangrijke investering. Na jaren op een wankel Ikea-bureau te hebben gewerkt, was het tijd voor iets nieuws. Het nieuwe bureau moest stevig zijn, van natuurlijk materiaal en in hoogte verstelbaar. Ook wil het ook wat, dus looks was ook een pre. Ik vond de bureaus van Gussta. Een blad van 4cm puur eikenhout, verkrijgbaar in diverse groottes. Zwart metalen onderstel die in hoogte verstelbaar is. Stevig, functioneel en oogt goed.

Laptop: MacBook Pro met M1 chip, 80x beter is dan de vorige generatie

Zoals ik eerder al schreef: door de KIA is een goedkopere laptop is soms duurder. Nu koop ik niet de duurste laptop die uit is, maar wel eentje die de juiste combi heeft van prijs/kwaliteit/gebruiksduur. Mijn ervaring is dat een Macbook Pro in het wat hogere segment de juiste keus vaak is. Dit is de vierde Macbook Pro die ik heb gekocht. Voordelen zijn dat de HDMI-poort terug is, kaartlezer terug is, maar vooral dat de processor zo krachtig is, dat hij praktisch nooit de fan hoeft te gebruiken, en dus muisstil is.

Bureaustoel: refurbished Herman Miller Mirra. Stevig en verstelbaar

Net als je bureau is je bureaustoel belangrijk. Zit je niet lekker, gaat dat ten koste van je werkplezier. En in het ergste geval zelfs je rug. Een paar jaar geleden besloot ik de beste bureaustoel te kopen die ik kon vinden. Nu vond ik de Herman Miller Mirra, maar schrok nogal van het prijskaartje. Nu blijkt dat veel bedrijven hun inboedel zo nu en dan verkopen. Door faillissement of herinrichting. Handelaren kopen de stoelen op, checken / fixen ze en verkopen ze weer door. Zo vond ik een lokale shop in high-end gebruikte meubels en kocht er eentje, gratis bezorgd.

De bureaustoel is op alle manieren verstelbaar, is stevig en heeft een zit- en rugvlak met gaas / gaten, waardoor je in de zomer niet onder het zweet komt te zitten.

Koptelefoon: Bose qc35 ii. Al vier jaar voor thuis en reis een genot

Het is belangrijk voor mij om omgevingsgeluid te minimaliseren, wanneer ik wil focussen. Als zelfstandig freelancer zit ik regelmatig op een kantoor, koffietentje, bieb of in de trein te werken. Ik heb geen zin om gesprekken af te moeten luisteren of irritante geluiden op de achtergrond te hebben.

De oplossing? Een noise cancelling koptelefoon. Ik kocht de Bose QuietComfort 35ii. Het is niet meer de nieuwste, maar dient me al zo’n drie jaar prima. Er zijn inmiddels nieuwere versies koptelefoons van Bose en inmiddels zijn concurrenten als Apple en Sony ook bij met hun producten. Doe vooral onderzoek naar wat bij jou past. De een heeft iets betere geluidskwaliteit, maar mindere noise cancellation. De ander weer minder geluid, maar meer noise cancellation.

Scherm: AOC U2790PQU. Alle basics, meer is niet nodig

Ik ben geen actieve gamer, dus heb niet de snelste latency nodig of de beste graphics ever. Geef mij een scherm dat scherp is, blauwlicht-demping heeft, USB-C heeft en in hoogte verstelbaar is en ik ben blij. Het scherm is groot zat, doet het altijd en heb er geen klachten over.

Toetsenbord: Keychron K3 mechanisch toetsenbord

Jarenlang tikte ik al mijn content op zo’n gammel Apple toetsenbord. Als freelancer tik je nogal wat: mails, posts, blogs, comments, voorstellen, et cetera. Oprecht kreeg ik gewoon last van mijn vingers van het Apple toetsenbord. Ik besloot op zoek te gaan naar een toetsenbord dat iets vriendelijker voor de vingers was. Wat ik ook wilde was een toetsenbord dat werkte met mijn mac, maar ook mijn game-pc.

Ik vond de toetsenborden van Keychron. Betaalbare toetsenborden in diverse formaten. Ze kregen lovende reviews, dus ik kocht een compact formaat toetsenbord, de Keychron K3. Het is heel erg wennen om van praktische platten toetsen weer naar een echt toetsenbord te gaan, maar mijn vingers zijn me dankbaar.

Koffiemachine: Moccamaster Cup One

Ik kan niet zonder mijn koffie. Tweemaal per dag drink ik een bakfilterkoffie. Toen ik nog in loondienst was slurpte ik de hele dag espresso’s uit de machine op kantoor. Het effect was korte periodes van hyperfocus, met een enorme terugval na 15.00 en regelmatig koppijn. Als freelancer wist ik: dit moet anders. Betere kwaliteit, minder kwantiteit.

Na lang zoeken naar een duur espressoapparaat, vroeg ik me af waarom ik perse espresso’s wilde. Bij de Starbucks bestel ik ook gewoon de niet-op-kaart-goedkope-optie filterkoffie. Toen ik mij verdiepte in filtermachines vielen mij twee dingen positief op: ze zijn goedkoop en onderhoud is nihiel. De moccamaster sprong er meteen uit. Nederlandse fabrikant, retro design en hij is te koop in eenmansporties. Gezien ik vaak alleen thuiswerk, perfect voor mij.

Koffie: Simon Levelt Yellow Bourbon

Natuurlijk moet er in de koffiemachine ook de prut die mij maximaal doet genieten van wat de machine kan. Nu ben ik geen koffiesnob perse, maar ging wel op zoek naar biologische koffie waar ik blij van werd. Vond bij de Simon Leevelt in de stad de optie om snelfiltermaling koffie vers te bestellen. Kan inmiddels ook online, wat top is. Ik vroeg wat de meest populaire koffie was, bestelde een aantal opties en de Yellow Bourdon is blijven hangen als favoriet.

Auto: youngtimer BMW e60

Vijf jaar was ik autoloos. Huurde er eentje als ik vervoer per auto nodig had. Op een gegeven moment ging ik de vrijheid van een auto wat missen en besloot mijzelf te trakteren op een nieuw vehikel. Ik wist al vrij snel dat het een youngtimer moest worden. Dat leek economisch de beste optie. Ik huurde een autocoach in, gaf hem mijn wensen en uit het advies rolde een BMW 5 serie.

Kijk, 15 jaar geleden was dit een topsegment auto die €50k destijds kostte. Nu koop je zo’n auto voor €10k. Met 100.000 km op de teller en geïmporteerd uit Spanje van de eerste eigenaar en dealeronderhouden, rijd je praktisch in dezelfde luxe als 15 jaar geleden voor 20% van de prijs.

Webcam: Logitech C920

Voor webmeetings en cursussen opnemen heb je goed beeld nodig. En als freelancer heb ik regelmatig meetings waar beeld bij nodig is. De standaard cam van de mac is oke, maar niet top. Ook is het irritant dat je de ingebouwde camera niet even kunt bijstellen. De oplossing vond ik in de Logitech C920.

Telefoon: iPhone 13 Pro

Naast de laptop is mijn telefoon de meestgebruikte tool die ik als freelancer gebruik. Nu ben ik niet iemand die elk jaar de nieuwste telefoon nodig heeft, maar hij moet wel snel zijn, genoeg opslag hebben en de laatste apps kunnen draaien. Om de zoveel jaar upgrade ik naar een nieuwe iPhone, want ik weet dat alles werkt en makkelijk overgezet kan worden van de vorige telefoon.

Fiets: VanMoof S3

Ik fiets liever dan dat ik de auto gebruik of afhankelijk ben van OV. Een elektrische fiets is dan ideaal. Na een testrit op de Vanmoof was ik verkocht. Zakelijk een prima investering, waar ik veel plezier van ervaar. Ik schreef er eerder al een uitgebreide review over.

Muis: Apple muis

Eigenlijk zoek ik nog een andere muis. Net als het Apple keyboard is de muis gemaakt op design, niet op functionaliteit. Maar ach, hij doet het prima en ik wissel hem soms af met een trackpad.

 

Had je wat aan deze tips? In mijn boek SUPERFREELANCER vind je 265 pagina’s aan tips voor freelancers.