Hoe werkt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor freelancers?

Soms loont het om iets duurders te kopen. Niet alleen omdat hetgeen dat je koopt misschien van betere kwaliteit is, ook financieel kan een duurdere investering voordeliger uitpakken. Hoe dat werkt? Lees dan dit verhaal over de Kleindschaligheidsinvesteringsaftrek, ofwel de KIA.

De overheid ziet graag dat je investeert in je business. Zakelijke investeringen zijn goed voor de economie namelijk. Daarom beloont de overheid je als je investeert in je bedrijf, ook als je een freelancer of zzp’er bent. Er zijn drie soorten investeringsaftrek waar je aanspraak op mag doen:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De laatste twee zijn erg afhankelijk van je type investering, en zijn gebonden aan tal van regels maar de KIA is iets waar je al snel gebruik van kunt maken, ook als zelfstandige.

Wat is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?  

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek regeling luidt als volgt: als je in een jaar meer dan €2.400,- exclusief btw investeert in bedrijfsmiddelen, mag je 28% van deze kosten aftrekken. De kanttekening is dat je alleen middelen mag meetellen die duurder dan €450,- zijn. De specifieke regels en cijfers vind je op de site van de Belastingdienst.

Ofwel: als jij meer dan €2.400,- investeert, mag je een deel van je uitgave aftrekken van je winst, waardoor je te betalen belasting lager wordt.

Reken je nettokosten per investering door
Waarom dit zo interessant is, is dat wat je netto betaalt voor je aankoop of investering lager gaat uitvallen. Helemaal als je freelancer bent, dan ben je vaak een eenmanszaak en is je zakelijke vermogen eigenlijk gewoon ook privévermogen.

De kosten die je aan het eind van de streep betaalt zijn het meest belangrijk. Van elke aankoop wil je daarom de impact op je nettovermogen weten. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe laptop wil kopen, reken ik met het bedrag dat ik zakelijk – dus bruto – betaal, maar ik reken ook door naar wat mij dit netto kost.

Voor het gemak reken ik even zonder afschrijving. Als je nog gebruik mag maken van de startersregeling mag je overigens willekeurig afschrijven. Heb je een goed jaar qua omzet, kun je zo je belasting drukken. Is willekeurig afschrijven een nieuwe term voor je? Zoek even op wat de spelregels zijn op de site van de Belastingdienst.

Maak een berekening van bruto naar netto

Stel ik ben freelance designer en heb een 15” MacBook Pro nodig. De kosten zijn €3.297,- inclusief btw. Exclusief btw zitten de kosten dan op €2.605,-. Hier mag ik de KIA regeling op toepassen, wat betekent dat ik 28% van het aankoopbedrag, ofwel €729,- extra mag aftrekken van mijn winst.

Stel ik betaal 35% belasting, dan betekent dit dat €1.876,- als kosten opvoer en hiermee €1.219,- netto betaal voor de laptop. Dat scheelt nogal met het initiële bedrag. Met de KIA erbij kan het daarom voordeliger zijn om een duurdere investering te doen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar de cijfers liegen niet.

Mijn boekhouder confronteerde zo mij een paar jaar geleden met het feit dat ik geld had kunnen besparen door een betere laptop te kopen door slim gebruik te maken van de KIA. De berekening die ik vervolgens maakte was als volgt:

 

Laptop goedkoop

Aankoopbedrag laptop

  • Aankoop: €2.300,-
  • Investeringsaftrek: 0
  • Aankoopbedrag verrekend met KIA: €2.300,-

Laptop duur

  • Aankoop: €2.500,-
  • Investeringsaftrek: €700,-
  • Aankoopbedrag verrekend met KIA: €1.800,-

Wil je de hele berekening doorrekenen naar wat je netto betaalt, kijk dan eerst naar hoeveel belasting je betaalt. Je verrekent de KIA namelijk niet direct bij de aankoop, maar bij je belastingaangifte. De €700,- investeringsaftrek trek je af van je winst. Stel je betaalt 37% inkomstenbelasting, dan hoef je dus over die €700,- niet 37% belasting te betalen, wat je netto €259,- bespaart.

De laptop van €2.300,- zou je netto €1449,- voor betalen met 37% inkomstenbelasting.
De laptop van €2.500,- zou je netto €2500,- – ((€2.500,- + €700,-) * 37%) = €1.316,- voor betalen in dezelfde belastingschijf.

In de laatste rekensom voer ik €700,- extra als kostenpost op, wat in principe hetzelfde is als €700 van de winst aftrekken.

Zoals je ziet betaal je als freelancer minder voor een laptop die net iets duurder is, maar binnen de KIA-regeling valt. Overigens mag je accessoires ook meetellen, daarmee kun je je aankoopbedrag eventueel nog iets opvoeren als dit je over de grens van de KIA helpt. Koop bij je je laptop bijvoorbeeld een toetsenbord en muis, dan mag je dit meetellen voor het totale bedrag.