Een auto kopen als zzp’er – hoe werkt het?

Je zit op het punt dat je start als freelancer, en je hebt een auto nodig. Of je zzp business loopt lekker en je gunt jezelf een nieuwe auto. Dan ontstaan een aantal vragen en veel berekeningen. In dit artikel probeer ik je wat context te geven in de keuzes die je staan te wachten.

Zzp’er: een auto privé of op de zaak kopen?

De eerste vraag zal zijn of je een auto privé of op als zzp’er de zaak moet kopen. Het klinkt namelijk fantastisch: een auto op de zaak aanschaffen en álle kosten die ooit ontstaan mag je altijd zakelijk aftikken. Zowel onderhoud, accessoires en keuringen mag je allemaal de BTW van terugvragen en de alle kosten mag je zakelijk boeken.

De grote maar is de bijtelling. De overheid vindt dat als je zakelijk een auto koopt, en deze ook privé gebruikt, dat de auto kan worden gezien als loon. En over loon betaal je belasting. Dit gebeurt bij de auto in de vorm van bijtelling. Jaarlijks betaal je een percentage van de catalogusprijs als bijtelling. In het geval van youngtimers betaal je overigens bijtelling over de dagwaarde, daarover zo meer.

Kies je ervoor om een auto privé te kopen, dan nog mag je bepaalde kosten zakelijk opvoeren. Dit is je redelijk eenvoudig gemaakt: je mag €0,19 per gemaakte kilometer zakelijk opvoeren bij zakelijk gebruik van je auto.

Hoe werkt bijtelling?

Koop je zakelijk een auto, betaal je bijtelling. Afhankelijk van je uitstoot betaal je iets meer of minder, maar let op, de regels veranderen regelmatig. Zoek de percentages van de bijtelling voor zakelijk rijden op op de site van de belastingdienst.

Stel je bijtelling is 22%. En je koopt een auto van €40.000. Dat betekent dat je €8.800 aan bijtelling zakelijk moet betalen. Vervolgens zet je dit af tegen de belastingschijf waar je in valt en je weet wat je netto betaalt. Mijn advies is om het netto bedrag terug te rekenen naar een maandbedrag om de kosten zo tastbaar mogelijk te maken.

Uitzondering 1: minder dan 500 privé kilometers

Overigens hoef je geen bijtelling te betalen als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je zakelijke auto. Dat betekent wel dat je je ritten zult moeten registreren.

Uitzondering 2: youngtimers

Koop je een youngtimer, net als ik deed, dan betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto, niet de cataloguswaarde. Koop je een auto van €10.000, betaal je dus €3.500 bijtelling. Dat scheelt nogal met de €8.800 van hierboven.

Uitzondering 3: tweedehands elektrische auto’s

Koop een als zzp’er een gebruikte elektrische auto? Dan betaal je de bijtelling van het jaar waarin de auto oorspronkelijk op de markt kwam. Dit is waarom bepaalde elektrische auto’s best wel populair zijn bij de freelancers onder ons. Als je maar 4% bijtelling hoeft te betalen, scheelt je dan een enorme kostenpost.

De opties voor een auto op de zaak

Er zijn nogal wat opties als je een auto wilt kopen als zzp’er. Je keus hangt af van hoeveel waarde je hecht aan uitstraling, technisch vermuft, uitstoot, comfort en veiligheid. Laten we de opties doornemen.

Een nieuwe auto kopen

Een nieuwe auto heeft natuurlijk iedereen het liefst. Alles glimt en werkt nog perfect en de radio komt standaard met bluetooth en airplay. Je hebt nog niet echt te maken met onderhoud, en is dat wel nodig, valt dat onder garantie. Maar er zijn ook nadelen. Laten we ze op een rijtje zetten:

Voordelen:

 • Weinig onderhoudskosten
 • De nieuwste features
 • Optimale veiligheid

Nadelen:

 • Hoge aanschafkosten
 • Hoge afschrijving
 • Hoge bijtelling

Hoog, hoog, hoog. De kosten voor eigenlijk alles behalve onderhoud zijn niet mild bij een nieuwe auto. Je zult voor jezelf moeten afwegen wat het financiële plaatje betekent voor jouw als zzp’er of freelancer. Kom je niet echt lekker rondgerekend, zijn er ook andere opties: een occasion of lease.

Een occasion kopen

Er is bijna niets dat zo snel afschrijft als een auto. Op het moment dat je voor het eerst in een auto stapt, is ie al 10% minder waard. Dit betekent ook dat een tweedehands zakelijke auto kostentechnisch erg interessant kan zijn. Auto’s verliezen een kwart van de waarde in jaar 1, daarna zet de daling elk jaar steeds iets minder agressief door.

Voordelen:

 • Relatief jonge occassions hebben alle voordelen van nieuw
 • Aanschaf is significant lager dan nieuwe auto’s
 • Veel keus

Nadelen:

 • Bijtelling is hoog, gezien deze wordt gerekend over de cataloguswaarde (behalve bij Youngtimers, dan is de bijtelling over de dagwaarde).

Financial lease

Heb je als zzp’er niet de financiële ruimte om een auto te kopen met eigen geld, dan kun je geld lenen of gaan leasen. Bij leasen word je, in het geval van financial lease eigenaar van auto op afbetaling. Dit betekent dat je eigenlijk geld gefinancierd krijgt door de verstrekker van het leasecontract. Je kunt zowel nieuwe als tweedehands auto’s leasen.

Voordelen:

 • Je houdt meer financiële ruimte over voor bijvoorbeeld investeringen
 • Je schaft wel de auto aan, dus profiteert ook de fiscale voordelen

Nadelen:

 • Je zit vast aan het contract dat je hebt afgesloten, vaak vijf jaren lang
 • Je betaalt rente op het bedrag dat je gefinancierd krijgt

Operational lease

Heb je geen zin in het moeten regelen van onderhoud of überhaupt eigenaarschap van een auto? Dan kun je ook kiezen voor operational lease van een zakelijke auto. Deze vorm van leasen lijkt heel erg op een huurovereenkomst voor langere termijn. Je wordt zelf niet eigenaar van de auto, dus moet hem na afloop van het leasecontract weer inleveren. Daar staat tegenover dat je een vast bedrag per maand betaald en al het onderhoud ook wordt gedaan door de eigenaar van de auto: de leasemaatschappij.

Voordelen:

 • Koop kopzorgen over je auto
 • Zelf geen onderhoud

Nadelen:

 • Je bent zelf geen eigenaar van de auto, dus geniet ook niet de fiscale voordelen van een auto op je balans

Zoals je ziet zijn er meerdere opties om als zzp’er een zakelijke auto te kopen of leasen. Maak voor jezelf duidelijk wat het beste bij jou past. Het is geen kleine uitgave dat je doet en bij leasen zit je voor jaren vast aan je contract. Lees je goed in in de materie en laat je goed informeren door professionals bij het maken van je keus.

Zelf houd ik van flexibiliteit en het laag houden van mijn kosten. Dit is waarom ik heb gekozen voor het kopen van een occasion als freelancer. De investering was eenmalig €10.000 en omdat het een youngtimer is, is de bijtelling 35% op de dagwaarde berekend. Ik kocht overigens de auto pas na jaren zzp’er te zijn geweest. Initieel huurde ik altijd een auto, gezien het verhuurbedrijf bij mij om te hoek zat en dit veel voordeliger was dan eigenaar zijn van een auto.

 

Hoe werkt afschrijving van een auto?

Als zzp’er met een auto op de zaak krijg je te maken met afschrijving. Als startende zelfstandige zijn er enige uitzonderingen met willekeurige afschrijving, maar gangbaar is dat je jaarlijks een bedrag afschrijft van grotere middelen. Zo ook bij een auto. Gangbaar is dat je over een periode van vijf jaar je auto afschrijft. Dit houdt in dat je start met het aankoopbedrag en eindigt met de restwaarde. Het bedrag ertussen ga je verdeeld over vijf jaar afschrijven, wat betekent dat je dit bedrag van je winst aftrekt.

Koop je een auto voor €70.000 en deze is €20.000 waard over vijf jaar,  dan schrijf je dus (€70.000 – €20.000) = €50.000 / 5 jaar = €10.000 per jaar af.

Een auto huren

Word het je allemaal teveel rekenwerk en heb je als freelancer geen zin in dit uitzoekwerk? Er is niks mis met een auto huren. Zo zit je nog nergens aan vast, kun je diverse auto’s proefrijden en heb je altijd een goed onderhouden nieuwe auto onder je bips. Jarenlang heb ik een auto gehuurd.

Korte tripjes? Huurde ik een VW Up.

Langere ritjes? Polo’tje.

Vakantie? Golfje.

 

Je zult voor jezelf moeten bepalen hoe vaak je een auto nodig hebt en wat je eisen zijn aan een auto. Vervolgens kun je op zoek naar de beste financiële oplossing voor de aanschaf. Maar zeker gebruik van alle rekentools die online beschikbaar zijn. Vooral de keus tussen privé en zakelijk een auto kopen komt met veel regels en uitzonderingen die deze tools allemaal meenemen in het berekenen van je netto aanschafbedrag.