Welke heffingskortingen voor zzp’ers zijn er?

Als ondernemer, freelancer of zzp’er betaal je nogal wat belasting. Ik kan er soms wel pissig om worden hoeveel belasting ik moet betalen, terwijl je de grote corporates Nederland ziet gebruiken om juist belasting te ontwijken. Een beetje troost vind ik dan in hoe goed we het in Nederland voor elkaar hebben en dat mijn belasting daar iets aan bijdraagt. Dan nog, liever betaal ik wat minder belasting. Jij ook, anders las je dit niet. Laten in een legale manier duiken om je belasting te verminderen, namelijk via heffingskortingen.

 

Wat is heffingskorting?

Heffingskorting is als het ware een vermindering van je inkomstenbelasting. Er is echter niet één heffingskorting, maar er zijn meerdere.  Bij je belastingaangifte geef je aan welke heffingskortingen jij gebruik van maakt. Indien de Belastingdienst hier akkoord mee gaat, wordt jouw inkomstenbelasting verlaagd. Dit gebeurt door de heffingskorting van je bruto inkomen / winst af te trekken. 

Wanneer de heffingskorting, en ook andere kortingen of aftrekposten die je als zzp’er hebt, zijn verwerkt, wordt het resterende bedrag als je belastbaar inkomen gezien. Op je inkomstenbelasting worden dan de staffels toegepast die voor jou gelden. 

Welke heffingskortingen zijn er voor zzp’ers?

Zoals genoemd, voor zzp’ers is er dus niet één heffingskorting. Het is meer een verzamelterm voor alle heffingskortingen. Laten we ze eens bijlangs gaan. 

Dit zijn ze:

  • Heffingskortingen voor AOW-gerechtigden
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting
  • Heffingskorting voor groene beleggingen
  • Jonggehandicaptenkorting
  • Algemene heffingskorting
  • Levensloopverlofkorting
  • Arbeidskorting

Heffingskortingen voor AOW-gerechtigden

Is dit het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag je in potentie twee posten toepassen op je inkomstenbelasting. Dit zijn de ouderenkorting en de alleenstaandeouderenkorting. Hoe ze precies werken en wat de hoogte is lees je op deze pagina van de belastingdienst.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Heb je een kind jonger dan 12 jaar? Dan heb je wellicht aanspraak op deze korting. Je weet als zzp’er hoe de belastingdienst werkt en er zijn natuurlijk tig spelregels. Deze vertellen ze je op deze pagina.

Heffingskorting voor groene beleggingen

Duurzaamheid is belangrijk. Het klimaat gaat kapot en we moeten er alles aan doen om dat te stoppen. Vindt ook de overheid. Daarom krijg je korting op je belasting als jij je hardverdiende geld investeert in groene beleggingen. De regeltjes legt de Belastingdienst je uit op deze pagina.

Jonggehandicaptenkorting

Heb je te maken met een WAJONG-uitkering? Dan kom je in potentie in aanmerking voor jonggehandicaptenkorting. Meer details lees je bij de Belastingdienst.

Algemene heffingskorting

In principe heeft iedereen recht op algemene heffingskorting. Of je nu in loondienst bent of freelancer bent. Waarom ze niet gewoon de belasting standaard verlagen, ik heb geen idee. Alles over de algemene heffingskorting lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Levensloopverlofkorting

Als je gebruik hebt gemaakt van de levensloopregeling, en je neemt nu daar geld van op, dan krijg je levensloopverlofkorting. De regels lees je hier.

Arbeidskorting

Werk je? Dan krijg je arbeidskorting. Lekker simpel. De regels.


 

PS. Er zijn meer manieren om je belasting te verlagen. Lees ook mijn blogs over startersaftrek en over inkomstenbelasting.