Startersaftrek voor zzp’ers en freelancers – hoe werkt het?

Als je begint met ondernemen, ben je niet direct bezig met je belasting en bijbehorende voordelen. Maar komt je eerste inkomstenbelasting eraan, dan ga je, net als elke andere zzp’er, even shoppen naar aftrekposten voor je belastingaangifte. En dan ontdek je dat er iets mysterieus bestaat als startersaftrek. Maar wat is het, waarom bestaat het en wat zijn de spelregels?

Wat is startersaftrek?

Startersaftrek is een regeling voor startende zzp’ers en freelancers. In de eerste vijf jaar van je ondernemerschap mag je driemaal je winst voor de belasting verlagen. Door de startersaftrek verlaag je zo de belastingdruk.

Wanneer mag je startersaftrek toepassen?

Stap 1: voldoen aan de zelfstandigenaftrek

Goed om te weten is dat startersaftrek in het verlengde staat van de zelfstandigenaftrek. Dus sowieso moet je voldoen aan de twee primaire regels om gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek. Dit zijn:

 1. Je bent ondernemer voor de belastingdienst
 2. Je voldoet aan het urencriterium

Wanneer ben je ondernemer?

Soms denken mensen dat wanneer je geld verdient door een freelance-klus te doen, dat je automatisch ondernemer bent. Dat is niet perse waar. Als je voor vrienden of familie wat werk doet, ben je nog niet officieel ondernemer. Wil je dat wel graag worden? Dan raad ik mijn boek SUPERFREELANCER aan. 

De belastingdienst bepaalt min of meer per geval of je ondernemer bent. Dit zijn de belangrijkste criteria waar ze op letten: 

 • Je moet zelfstandig zijn, ofwel zelf de regie hebben over je zaken.
 • Je moet kapitaal hebben. Apparatuur of software bijvoorbeeld.
 • Je moet genoeg tijd besteden aan je onderneming.
 • Je moet meerdere opdrachtgevers hebben.
 • Je moet iets doen aan marketing.
 • Je moet enige winst maken.

Wanneer voldoe je aan het urencriterium?

Het simpele antwoord is wanneer je als zzp’er 1.225 uren hebt geklokt in een jaar tijd.. Natuurlijk gaat het om de belastingdienst en zijn er altijd uitzonderingen. Vooral is het belangrijk om te weten dat je dit aantal uren ook moet klokken als je niet het hele jaar al bezig bent met je onderneming. Dus start je halverwege het jaar, moet je óók voldoen aan dit criterium.

Dan zijn er drie uitzonderingen:

 • Zwanger geweest? Mag je 16 weken aan niet-gemaakte uren optellen. 
 • Arbeidsongeschikt? Mag je 800 uur klokken om in aanmerking te komen.
 • Bereikbaarheid telt niet. Dus klantenservice doen, zonder dat klanten service komen halen zijn geen gewerkte uren.

Alle regels over de zelfstandigenaftrek lees je op deze pagina van de Belastingdienst, net als de actuele hoogtes van de aftrek voor zzp’ers en freelancers. Goed. Nu weet je hoe de zelfstandigenaftrek is, waar dus startersaftrek een verlengde van is.

Stap 2: voldoen aan de regels voor startersaftrek

De primaire regel die belangrijk is: je mag startersaftrek binnen de eerste vijf jaren als ondernemer toepassen. Dat mag dan drie keer. De kleine letters vind je op deze pagina van de belastingdienst.

Waarom bestaat startersaftrek?

Startersaftrek is er om ondernemerschap te stimuleren. Je doet als startend ondernemer vaak investeringen in de eerste jaren van je bedrijf. De startersaftrek is bedoeld om ondernemers wat meer financiële ruimte te geven, zodat bedrijven kunnen gaan bloeien.

Wat zijn de spelregels?

De spelregel is dus dat je startersaftrek maximaal drie keer mag toepassen binnen de eerste vijf jaar van je bedrijf. 

Hoe pas je startersaftrek toe?

Je past startersaftrek toe door bij je inkomstenbelasting de post op te geven. Wat ik aanraad is om te overwegen in welke jaren je dit doet. Stel je maakt nog niet heel veel winst, dan zit je in een relatief lage belastingstaffel. Als je daar de startersaftrek op toepast, scheelt je dat minimale belasting. 

Maar weet je dat je volgende jaar waarschijnlijk meer gaat verdienen en in een hogere belastingstaffel komt? Dan kan het meer lonen om dán startersaftrek toe te passen. 

Stel je hebt nu €10.000 winst en al die winst zit in een 25% staffel (fictieve bedragen en percentages, gaat om het rekenvoorbeeld). Je betaalt in principe dus €2.500 belasting. Pas je daar €2.000 startersaftrek toe, dan betaal je (€8.000 * 0,25) €2.000 belasting. De besparing is dan €500.

Maar stel je maakt volgend jaar €50.000 winst en €10.000 zit in een hogere belastingstaffel, laten we 40% zeggen. Dan is je belastingdruk over dit bedrag €4.000. Pas je nu de startersaftrek toe, dan betaal je nog (€10.000 – €2.000) * 0,40 = €3.200. Nu heb je €800 bespaard.

Welke andere aftrekposten moet je kennen als zzp’er?

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn niet de enige posten die je wilt kennen als je freelancer of zzp’er bent bent een eenmanszaak. Verdiep je ook even in MKB-winstvrijstelling en investeringsaftrek, ook erg interessante posten. 

Ook raad ik aan een boekhouder te betrekken bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Er zijn veel, iets onbekendere, aftrekposten die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie. Een goede boekhouder kent ze en het bedrag dat zo iemand kost verdien je vaak terug door de aftrekposten die je mag toepassen.

Samenvatting

Startersaftrek is een regeling waarbij je in de eerste vijf jaar driemaal een post mag opvoeren, waarmee je je belasting drukt. 

Heeft dit artikel je geholpen? Dan ben je waarschijnlijk een startende zzp’er. In mijn boek vind je nog veel meer praktisch toepasbare tips uit tien jaar ervaring als freelancer. Check ‘m hier: SUPERFREELANCER.