Interim opdrachten voor freelancers – waar let je op?

Niet iedereen houdt van het bedienen van meerdere opdrachtgevers tegelijk. Misschien ben jij zo iemand. Of misschien houd je van afwisseling. Misschien krijg je wel een aanbod om tijdelijk full-time een klus te doen voor een droomklant.

Interim klussen zijn hier het antwoord op.

Wat is een interim klus?

Een interim klus kun je zien als een tijdelijke baan. Je wordt als freelancer ingehuurd om een positieve voor bepaalde tijd te vervullen. Dat kan meerdere redenen hebben, waaronder:

  • Iemand gaat met zwangerschapsverlof en er is tijdelijk een vervanger nodig.
  • Het bedrijf heeft moeite een geschikte werknemer te vinden en huurt een freelancer op interimbasis in om zo wat tijd te kopen.
  • Het is nog niet duidelijk of iemand met jouw expertise goed past in het team, dus met een interimmer wordt een experiment gedaan.

Voordelen van een interimmer voor opdrachtgevers

Een interimmer inhuren heeft voor opdrachtgevers een aantal voordelen:

  • Een interim freelancer biedt zekerheid voor een bepaalde periode.
  • Veel interimmers zijn zelfstandige pro’s en zijn snel up-to-speed.
  • Er komt een professional met bewezen kennis aan boord.

Voordelen voor freelancers die interim klussen doen:

Ook voor zelfstandigen zijn er voordelen:

  • Je hebt zekerheid van inkomen voor een bepaalde periode.
  • Je komt in een nieuwe omgeving waar je veel gaat leren.
  • De opbrengsten zijn vaak goed.

Hoe vind je interim klussen?

Interim-klussen zijn op diverse manieren te vinden. Veel organisaties plaatsen klussen op hun eigen site en/of op interim-platformen. Maar ook schakelen ze vaak recruiters in. Dit is hoe je toffe klussen vindt.

Kader goed af wat je in een opdracht zoekt

Een interim klus is iets anders dan in opdracht werken voor een opdrachtgever in je eigen tijd. Vaak is het een meerdaagse, soms fulltime, bekleding van een functie. Des te belangrijker om de opdracht af te stemmen op waar jij blij van wordt. Bepaal voor jezelf voor wat voor soort bedrijf je wilt werken, in welke rol en hoeveel dagen.

Wees alert op social media

Veel opdrachtgevers posten hun interim-jobs op social media, met name op Linkedin en Twitter. Er zijn tools waarmee je zelfs bepaalde zoekopdrachten kunt verzamelen en automatisch binnenkrijgt. Met Hootsuite of Tweetdeck kan dit bijvoorbeeld. Maak een combinatie van de term interim en <jouw specialisatie>. Ben je copywriter, stel je als zoekopdracht in: interim copywriter. Optioneel kun je het woord gezocht nog toevoegen.

Zoek contact met recruiters en detacheringsbureaus

Heb je duidelijk wat je wilt, ga dan op zoek naar een leuke klus. Dit kun je makkelijk zelf doen; er zijn een redelijk groot aantal websites waarop je jezelf kunt aanbieden en klussen kunt scouten. Een efficiënte manier om snel een klus te vinden is jezelf aanbieden via recruiters en detacheringsbureaus. Dit zijn partijen die een groot netwerk aan connecties hebben en andersom ook worden ingezet door bedrijven om efficiënt een goede kandidaat te vinden. Je levert, afhankelijk van hoe de tussenpartij opereert, wat tarief in, maar daar krijg je ontzorging voor terug.

Schrijf je in bij interimplatformen

Vrijwel alle freelanceplatformen hebben ook een aanbod van interim klussen. Maar er zijn ook specifieke jobboards die zich exclusief richten op interim klussen. Schrijf je in, bekijk het aanbod en reageer op interessante jobs.

Connect met relevante personen op Linkedin

Zoek naar recruiters in je branche, key-spelers bij bedrijven met interim-functies en andere interim-professionals in je branche. Door een connectie te leggen, krijg je hun content te zien. Deze content kan nieuwe jobs bevatten, tips of vragen die jij kunt beantwoorden met je kennis. Andersom komt ook jouw content in hun feed. Zoek jij een nieuwe klus en post je hier over, is het handig dat je bereik zo relevant en groot mogelijk is.

Deel kennis op Linkedin

Een goede manier om top-of-mind te blijven én nieuwe connecties op te doen is door je kennis online te delen. Deel ervaringen over interimmen, je branche of specifieke vakinhoudelijke kennis. Potentiële opdrachtgevers zullen dit oppikken en je uitnodigen voor een klus wanneer deze mogelijkheid ontstaat. Recruiters zien ook dat je pro-actief bent, een hoog kennisniveau hebt en bepaalde schrijfskills hebt. Allemaal goede zaken die kunnen leiden tot een nieuwe job.

Tip: houd ruimte om jezelf te ontwikkelen
Misschien vind je het prima om van interim-klus naar interim-klus te hoppen. Veel freelancers zijn gaan ondernemen, omdat ze juist meer vrijheid willen. Behoor je tot de groep die de vastigheid meer waardeert – prima. Ben je gaan ondernemen met het idee om jezelf te ontwikkelen als bedrijf en onafhankelijkheid te hebben van één partij, dan is het van belang dat doel niet uit oog te verliezen. Houd ruimte in je agenda voor eigen klussen, side projects, netwerken en marketing.