Wat zijn goede side-projects voor freelancers?

Als freelancer heb je een bepaald specialisme. Of je bent een generalist. Het punt is: je verkoopt je kennis in de vorm van actieve werkzaamheden voor je opdrachtgevers. Echter, daar hoeven je werkzaamheden niet op te houden.

Want je kennis is waardevol. Maar je tijd ook.

Wat als je meer kennis kunt verkopen in minder tijd?

Of wat als je je kennis kunt inzetten voor meer impact, minder stress en in potentie hoger rendement?

Dit kunt je proberen met een side-project. Ofwel iets dat je naast je reguliere ‘job’ doet.

Leg eens uit wat een side-project precies is?

Een side-project is iets dat je naast je primaire bezigheid start. Of dit nu je baan of freelance-werk is. Het doel is meestal tweeledig. Allereerst komt een side-project vaak uit een passie over een bepaald onderwerp. Daarnaast zit er meestal een financieel doel achter.

Heb je zelf ook een side-project?

Je spreekt hier met een ervaringsdeskundige. Zo had ik een zeepwebshop, schreef ik mijn boek SUPERFREELANCER, maar ook schreef ik eerder al over 10 gefaalde projecten. Het eerste side-project was een webshop in kaarsen, dat ik startte naast mijn baan als marketeer bij een e-commerce bureau. Op dit moment kun je mijn boek als side-project zien.

Wat heb je nodig om een side-project te starten?

Eigenlijk heel weinig. Het ligt er natuurlijk aan wat je wilt starten. Voor het starten van een blog, shop of eigen product heb je niet heel veel nodig. Het meeste dat je nodig hebt is kennis. En dat doe je gaandeweg wel op.

Wat zijn opties voor side-projects?

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Elke idee dat je hebt kan een business, en dus een side-project worden. Mis je toch inspiratie? Dan zijn dit een paar ideeën voor je:

Blog

Heb je een bepaalde passie voor iets, waar je graag over schrijft? Dan kan een blog een leuk side-project zijn. Zoals ik hier schrijf over freelancen en ondernemen, kun jij schrijven over het onderwerp waar jij niet over uitgepraat raakt. Er zijn diverse verdienmodellen voor blogs mogelijk, zoals:

  • advertenties tonen
  • affiliate links opnemen
  • eigen producten verkopen
  • gesponsorde artikelen plaatsen
  • een betaalde omgeving creëren

Het financiële succes van je blog hangt sterk af van hoeveel bezoekers je aantrekt. Het is mooi als je artikelen in zoekmachines gaan ranken, dan trek je namelijk gratis verkeer aan. Tuurlijk kost het wel tijd om artikelen te schrijven. Houd er rekening mee dat het ook nodig kan zijn om op de socials actief te zijn om aandacht te vestigen op je blog.

Een blog kan ook een mooi verlengde zijn van je diensten als freelancer. De kennis die je hebt is per definitie waardevol, anders had je geen freelancebusiness gehad. Zet die kennis om in blogartikelen om mensen te helpen die iets junior aan je zijn, maar een kennisproductje als een cursus en je hebt een side-business.

Affiliate site

Affiliate marketing is het linken naar producten of diensten van derde partijen, die je daar commissie over betalen. Zo kun je bijvoorbeeld reviews schrijven van producten op Amazon, zodat je de consument helpt kiezen. Of je kunt vergelijkingen plaatsen van abonnementen op streamingdiensten. Zolang je maar waarde toevoegt voor mensen, zul je bezoekers aantrekken, doorsturen naar hun gewenste eindbestemming en zo affiliate commissie binnenharken.

Webshop

Het is relatief eenvoudig om een webshop te starten tegenwoordig. Neem een abonnementje op Shopify en je hebt een front-end. Kies een product dat je kunt drop-shippen, zet het product op de shop en je bent in business.

Wil je het goed aanpakken, dan doe je natuurlijk onderzoek naar de vraag, kies je een product waarmee je wat hebt en maak je een gedegen business-case.

Ik heb drie shops gehad:

  1. Een shop in kaarsen
  2. Een shop in woonaccessoires
  3. Een shop in eigengemaakte zeep

Het runnen van een shop kan leuk zijn, maar bereid je voor op de nodige klantenservice, defecte artikelen, retouren en kwijtgeraakte pakketjes.

Kennisproduct

Als freelancer heb je bepaalde kennis waarmee je je klant helpt. Deze kennis verkoop je doorgaans in uren of pakketten. Als side-project kun je deze kennis ook omzetten naar een product. Bijvoorbeeld een videocursus, e-book, echt boek, betaalde podcast of betaalde nieuwsbrief.

Dit is een relatief snel te starten, low-cost manier om een side-project te starten.

Betaalde omgeving

Merk je dat er veel mensen behoefte hebben aan je kennis? Dan kun je een betaalde omgeving starten. Dit kan zijn een coachinggroep, afgesloten online forum, betaald weblog of een abonnement op cursussen of trainingen die je maakt.

 

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden zat. Kies wat bij je past en bouw die side-business!