Waarom ik freelancer wilde worden

Op mijn blog vind je veel informatie over hoe je bepaalde zaken aanpakt. Dat is lekker praktisch en is ook de manier waarop ik mensen wil helpen. Echter, vóór de hoe komt altijd een waarom.

Laten we eens in mijn motivatie duiken. Waarom ging ik freelancen? Ook kijken we naar wat antwoorden van mensen aan wie ik deze vraag stelde op Linkedin.

Waarom hebben we bepaalde ambities?

Het is te simpel om een lijstje op te noemen van zaken die mij aanzetten tot freelancen. Daar kun je als lezer niet zoveel mee. We gaan ff een niveautje dieper. Want waarom streven wij als mensen bepaalde zaken na? Waarom hebben we dromen en ambities?

Maslow maakte een piramide van vijf zaken die we allemaal in bepaalde mate nastreven. We beginnen altijd bij punt 5 en werken dan naar boven. Het lijstje:

  1. Zelfontplooiing
  2. Erkenning
  3. Sociale behoefte
  4. Bestaanszekerheid
  5. Primaire fysieke behoeften

Na vijf jaar in loondienst te hebben gewerkt en in Groningen te hebben gewoond, had ik mijn leventje daar wel op de rit. Punt 5 t/m 3 kon ik afvinken. Had een prima appartement, goed sociaal gezelschap en elke avond eten op tafel. 

Ik bevond mij dus bij level 2 van het Maslow-spel.

Erkenning

Op dat punt deed ik zo’n drie jaar hetzelfde werk, in hetzelfde team en met weinig uitzicht op groei. Ik werkte hard aan mijn vaardigheden, want hield van het werk dat ik deed. Echter bleef ik mijn skills toepassen in een omgeving waar ze niet volledig tot hun recht kwamen. Ook bleef mijn salaris min of meer gelijk, terwijl mijn vaardigheden zich snel ontwikkelden. Heb je het over ‘erkenning’, dan is ook de financiële beloning die je krijgt zeker een onderdeel van deze term. 

Ik besloot op dat moment: ik moet in een rol komen dat ik een team ga opbouwen óf waarin ik meer de diepte in kan met mijn kennis, zodat ik meer impact kan maken. 

Na vijf jaar bij een bureau te hebben gewerkt ging ik drie dagen werken ‘aan klantzijde’ zoals we dat noemen. Ik werd marketing manager van een webshop. Kon daarmee de diepte in en meer ‘erkenning’ zoeken voor mijn vaardigheden. Ook ging ik ernaast freelancen. Hiermee ontstond er de kans om los van een salaris inkomen te genereren als ‘erkenning’ van mijn skills.

Zelfontplooiing

Er zit veel overlap in het nastreven van erkenning en zelfontplooiing. Bij zelfontplooiing ben je namelijk bezig met persoonlijke groei. Je wilt je talenten verder ontwikkelen. En deze inzetten met maximale impact. 

Toen door een crisis bij mijn werkgever mijn contract onder vuur kwam te staan, was de keus snel gemaakt. Ik bood aan fulltime te gaan freelancen, mijn contract niet uit te zitten en in ruil kon mijn werkgever mij inhuren voor het aantal uur dat ik nodig was. 

Ik zat een jaar in parttime loondienst, maar wist dat mijn zelfontplooiing in fulltime ondernemerschap lag. 

Er zat ambitie in mij. En deze ambitie zei me dat ik moest werken voor andere ambitieuze partijen. En eigen projecten moest starten. Mijn netwerk uitbouwen met mensen op een hoger niveau. 

Kortom: ik wilde de vrijheid hebben om te doen wat ik wilde om mijn ambities na te jagen. Ondernemen was de meest voor de hand liggende manier om deze vrijheid te claimen. 

Vrijheid

Als je mensen vraagt waarom ze zijn gaan freelancen / ondernemen, zul je vaak de term vrijheid horen. In deze Linkedin-post vroeg ik mensen namelijk naar hun ‘waarom’. Dit waren enkele antwoorden:

“Ik wilde ook absoluut meer vrijheid, niet alleen maar werken waar en wanneer ik wil, maar ook hoe en voor wie ik wil. Geen discussies meer over declarabele uren, en projecten afraffelen omdat het snel moet, maar gewoon lekker jezelf verliezen in een leuk project gewoon omdat dat kan. Ook wil ik gewoon 6 weken op reis kunnen als mijn kinderen zomervakantie hebben. En ja, de laptops gaan mee, maar onderweg werken kan op ieder moment!

Zo hebben we in 2018, het tweede jaar dat we (mijn man en ik) allebei zelfstandig werkten in 6 weken met het hele gezin om de Botnische golf gereisd. 8000km en 10 landen. Prachtig avontuur, had ik echt niet willen missen! Ook verdienen we nu in minder uren voldoende geld om van te leven en heb ik geen reistijd, geen vergaderingen en hoef ik geen vrij te vragen als mijn kinderen een leuke activiteit op school hebben. In plaats daarvan ga ik naar leuke ondernemers-events, doe ik interessante klussen die ik anders niet had kunnen doen (zoals jouw boek-ontwerp), ontmoet ik iedere week nieuwe interessante mensen en kan ik altijd meehelpen op de school van mijn kids waardoor ik meer betrokken ben bij hun wereldje” – Vita van der Lijke

“Om de X aantal maanden een nieuwe omgeving, met nieuwe dynamieken en mensen. Door die afwisseling veel persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast geeft “nee” kunnen zeggen een bepaalde mate van vrijheid, al is het ook gewoon hard werken…” – Martijn Oenema

“Ik vond het gewoon irritant dat ik van 9-5 op een kantoor moest zitten.” – Frank Bruin

“Sommige mensen zijn op een gegeven moment klaar met het realiseren van iemand anders zijn/haar droom. Ik ben zo iemand. Daarnaast vond ik het ook niet meer fijn om te moeten overleggen als ik naar de dokter of tandarts moest. En een maximum aan vakantiedagen pastte ook niet meer binnen mijn hobbysfeer” – Gianni Amato

“De vakantiedagen-strippenkaart ;-). Ik werk nu vanuit waar ik wil, wanneer ik dat wil en met wie ik wil.“ – Jody op den Buijsch

“Vrijheid en minder organisatorische moetjes. Variatie in werk/opdrachtgevers. Variatie in aantal werkuren, soms wat meer, soms wat minder. Variatie in werklocatie, soms werkkamer thuis, soms achtertuin, soms buitenland, soms kantoor opdrachtgever, soms in de auto/trein/vliegveld. En dan aan niemand dat vooraf te hoeven vragen. Of het mag. Love it All!!” – Miranda Hogeboom

“Vooral de vrijheid en hetgeen krijgen waar je recht op hebt, was voor mij de stap. En natuurlijk bepalen voor wie je werkt! Heerlijk. Geen seconde spijt.” – Demi Koot

Zoals je lees, vrijheid is een keyword bij het starten van je onderneming. 

Voor mij was ook vrijheid een belangrijke term. Om mijn zelfontplooiing na te jagen, wist ik dat ik zaken op mijn eigen manier moest gaan inrichten. Ik wilde:

  • Vrijheid om te werken waar ik wil.
  • Vrijheid om te werken wanneer ik wil. 
  • Vrijheid om te verdienen wat ik waard ben.
  • Vrijheid om mijn opdrachtgevers zelf te kiezen.
  • Vrijheid om eigen projecten te starten naast het freelancen.

Nu tien jaar later heb ik mooie doelen bereikt. Ik zit regelmatig op vette locaties te werken, heb leuke side-projects, continu uitdaging en goed volk om mij heen. Ook is mijn inkomen niet meer beperkt door een vast salaris.

Natuurlijk waren er ook lastige momenten. Zonder enige stress en pijn zul je namelijk ook geen groei zien.

Alle lessen schreef ik uit in mijn boek. Sta je op het punt om te beginnen met ondernemen of doe je het al een tijdje en wil je naar een volgend niveau? Koop mijn boek hier.