Tien lessen uit tien jaar freelancen

Ik freelance tien jaar

Tien dingen die ik anders zou doen

1. Bepalen wie mijn klant is
De eerste jaren werkte ik voor de verkeerde klanten. Ik had moeten definiëren wie mijn ideale klant is.

2. Minder ja zeggen.
Elke aangeboden klus kreeg een “ja”. Ik durfde niet nee te zeggen, want “wie weet krijg ik straks niks meer aangeboden”. Bullshit natuurlijk.

3. De laptop dichtklappen.
Ik herinner mij een moment dat ik letterlijk de woorden op mijn scherm niet meer kon lezen. Kort daarna zat ik tegen een burnout aan, misschien er wel in. De stress in deze periode triggerde ook een huidaandoening – vitiligo, waarbij huid en haar pigment verliezen. Zou ik terugkunnen in de tijd, had ik mezelf een flinke klets in’t gezicht gegeven inclusief een preek om niet meer ‘s avonds en in het weekend te werken.

4. Mijn personal brand opbouwen
Ik deed veel dingen goed. Werkte hard, had een bescheiden, maar effectief netwerkje en kreeg voldoende klussen. Was daarom laks met mijn personal brand opbouwen. Ik zie nu de waarde en was daar eerder mee begonnen met de inzichten van nu.

5. Mijn lessen documenteren
Mijn boek is vrijwel af en ik ben erg superblij mee. Het is echter lastig om alle inzichten uit tien jaar puur uit herinnering naar boven te halen. Zou ik alles overnieuw doen, had ik mijn lessen elke week uitgeschreven.

6. Mensen om mij heen verzamelen die inspireren
Je bent het gemiddelde van de vijf mensen om je heen. Ik heb hier nooit heel bewust bij stilgestaan in het begin. Ik zou eerder een paar mensen met dezelfde doelen en mindset om mij heen verzamelen.

7. Mijn online bubbeltje focussen
Mijn social feeds zaten vol mensen met wie ik eigenlijk niet zoveel heb, maar automatisch volg, omdat ze connectie zijn. Tegenwoordig focus ik op het volgend van mensen die mij inspireren en die daadwerkelijk waarde zenden op de socials.

8. Werken aan een langetermijn sideproject
Ik heb een post klaar staan over 10 misluke sideprojects 😓. Wat mis ging: alles _moest_ op korte termijn slagen. Zou ik teruggaan in de tijd, koos ik iets waar ik op lange termijn succes mee zou vinden.

9. Minder vanuit angst denken
Oh man, ik leefde in het begin in pure angst. Dit kwam omdat ik hartstikke blut was toen ik begon met freelancen. Ik dacht alleen maar aan het ontsnappen van een situatie waar ik vandaan moest, en niet waar ik daadwerkelijk naartoe wilde. Dit zorgde ervoor dat ik bang was om nee te zeggen, klanten te verliezen, überhaupt om niet te werken.

10. Meer genieten
De angst, het vele werken, niet nee durven zeggen… het leidt allemaal tot negatieve uitkomst. Zou ik teruggaan in de tijd, was ik eerder gestart met meer genieten. Vakanties alvast vooruit boeken, sociale gelegenheden voortrekken op meer werken en meer tijd aan hobby besteden.

Op naar de volgende tien jaar.