Is een studie nodig om succesvol te worden?

Heb je nog een studie nodig om succesvol te zijn?

Heel eerlijk: geef me de technologie van nu… En ikzelf zou mijn studie overslaan.

Toen ik van de HAVO kwam, wist ik niet echt wat ik wilde qua studie. Maar wel was duidelijk dat een studie min of meer het verwachte pad was. “Iets met media” leek me leuk, dus ik koos voor de studie Media en Entertainment Management. Afgezien van de creatieve aspecten en de marketing, vond ik de studie maar inefficiënt en vaak saai.

We hebben het over zo’n 15 jaar geleden, waarbij er nog niet de online platforms vol met kennis waren.

Zou ik nu, en dat is met kennis achteraf natuurlijk, opnieuw van de HAVO komen en mijn vervolgstappen plotten, zou ik het volgende doen:

1. Podcasts luisteren en Youtube videos kijken om te ontdekken wat andere mensen doen.

Ik zou beginnen met inspiratie opdoen voor mijn eigen pad door van andere mensen te leren. Op basis van mijn interesses en ambities zou ik inspirerende mensen zoeken die hun kennis en inzichten delen. Dit doe ik afgelopen jaren vrij actief, helemaal sinds ik nieuwe uitdagingen ben aangegaan als het schrijven van een boek, maken van een cursus en opkopen van een affiliate site. Voor deze drie zaken heb ik ook geen officiële opleiding gevolgd. Het bleek voldoende om online leermeesters te vinden en online lesmateriaal te raadplegen.

2. Udemy cursussen en boeken kopen over het onderwerp waar ik mij in wil specialiseren.

Zou ik een pad gevonden hebben die mij interesseert, zou ik all-in gaan met het kopen van kennis. Praktische videocursussen met goede beoordelingen en boeken die door de markt geprezen worden. Hoe anders is dit dan de saaie studieboeken van onbekende auteurs met verouderde voorbeelden.

3. Op Linkedin de kennis delen die ik opdoe en connecten met andere mensen in de branche.

Wat enorm waardevol heeft gebleken voor mij is mijn kennis struggles online delen. Linkedin is voor mij een ideaal platform, voor jou is dat misschien Twitter of Instagram. Mensen gaan met je connecten die op eenzelfde pad zitten en helpen je met comments en DM’s met problemen waar je mee zit. De interactie is goud waard.

4. Via een recruitment platform een toffe baan vinden, part-time. Via een freelance platform side-gigs als freelancer oppikken.

Om ervaring op te doen zou ik een part-time baan zoeken. Zo zou ik mijn kennis in de praktijk kunnen aanscherpen, connecties aangaan en in een betaalde omgeving kunnen leren. Tenslotte leer je meer door te doen, dan wanneer je alleen maar leest.

Naast deze baan zou ik freelance-gigs oppikken. De ROI op je tijd is hoger, je leert ondernemen en krijgt ervaring in diverse branches en bedrijven.

5. Mijn kennis omzetten in cursussen en e-books. Een WordPress-blog starten met Woocommerce.

Iets waar ik te lang mee heb gewacht is mijn kennis omzetten in producten. Allereerst is het leuk om producten te maken, maar het is ook financieel interessant. Een uur kun je maar één keer verkopen, maar een boek kun je oneindig keren verkopen.

6. Via Fiverr en Upwork freelancers inhuren om meer klanten te bedienen.

Was ik eerder begonnen met ondernemen, zou ik meer ambitie hebben om mijn bedrijf groter te maken. Tegenwoordig heb ik niet zo’n zin in al het gedoe. Wat ik tien jaar geleden had gedaan als ik eerder was begonnen, was freelancers inschakelen om mijn bedrijf te laten groeien.

7. Fulltime gaan freelancen en via Slack samenwerken met andere freelancers.

Twee jaar geleden begonnen we en Slack met andere marketeers. Nu zit ik ook in een Discord met 1.000+ internationale marketeers. De buzz die er ontstaat is goud waard voor je ontwikkeling en connecties.

8. Mijn bedrijf uitbreiden met een remote team van medewerkers die ik aantrek Remote .io.

Wanneer het model van opschalen werkt, zou ik werknemers in dienst nemen. Dit zou ik remote willen doen, waar tegenwoordig legio van websites in bemiddelen. Talent zou altijd voor lokale regio gaan voor mij.

9. Via sites als Flippa en Symbid investeren in nieuwe bedrijven.

Wanneer het bedrijf loopt, zou ik ook managers inhuren. Zelf ben ik niet een goede leider of manager namelijk. Dit zou mij weer tijd opleveren om ‘aan’ het bedrijf te werken, waar ook nieuwe investeringen bij zouden horen. Vorig jaar kocht ik samen met twee marketeers een affiliate site via Flippa. Deze initiatieven zijn weer nieuwe speeltuinen die weer opgeschaald kunnen worden met freelancers en remote medewerkers.

10. Een boek schrijven en cursussen maken, zodat ik andere mensen kan helpen eenzelfde pad te volgen.

Waar ik eerder kleine cursussen en e-books zou maken, zou ik op dit punt investeren in masterclasses en premium boeken over business. Op dit punt zou ik enige autoriteit hebben en dit willen uiten in top-producten waar ik de jongere generatie weer mee kan inspireren en motiveren.

Met alle kennis online beschikbaar zoals nu, zou jij opnieuw voor een officiële studie kiezen? Praat mee in deze Linkedin-post en zie ook wat andere mensen zouden doemn.