Streef naar Fuck You Money

🖕 Streef naar fuck-you money 🖕

Of hang voor altijd aan de tiet van een geldverstrekker

Wat is dat dan, dat Fuck You Money? Het is een term die wordt gebruikt om het bedrag aan te duiden dat je nodig hebt om een harde nee te kunnen verkopen tegen partijen die iets van je willen, zonder dat je daarmee in de problemen komt.

Hoe is’t gesteld met jouw financiële middelvinger?

Die van mij gaat tegenwoordig vrij snel de lucht in.

 • Of ik voor twee kwartjes wil komen presenteren? Nope.
 • Nieuwe lead die niet echt bij mij past? Doorgestuurd.
 • Samenwerking die vaak veel stress oplevert? Exit.

Iedereen wil graag onafhankelijk zijn. Qua keuzes én qua financiën.

De waarheid is dat weinig mensen dit daadwerkelijk lukt.

De maatschappij vertelt je dat:

 • je blij moet zijn met het salaris dat je krijgt
 • alleen de nieuwste auto veilig is
 • €5+ voor een biertje prima is
 • strandbedjeshuur €35 kost

Een groot probleem is dat persoonlijke financiën en ondernemerschap niet standaard onderdeel zijn van het onderwijssysteem. Een gevolg is dat we niet écht kunnen inschatten wat financiële bedreigingen of kansen zijn.

Wat mensen massaal doen?

👉 Inkomsten laag houden en uitgaven maximaliseren

Wat je wellicht meer zou moeten doen?

👉 Uitgaven minimaliseren en inkomsten maximaliseren

Waarom zou je je een potje fuck you money moeten opbouwen?

Herken je jezelf als iemand die graag uitgeeft wat er binnenkomt? Maar merk je ook dat het kriebelt als het gaat om financiële onafhankelijkheid? Dit zijn een aantal redenen die je misschien over de streep trekken om te starten met het opbouwen van jouw potje fuck you money:

Je bouwt een buffer op

Er kan altijd iets gebeuren in je leven waardoor je ineens wat geld nodig hebt. Je wordt ziek. Breekt een been. Wordt ontslagen. Heb je niks gespaard, kan dit boor financiële onzekerheid zorgen, met de nodige stress. Heb je actief gebouwd aan een potje geld voor zulke zaken, heb je in ieder geval minder stress van of je voldoende geld hebt om de hypotheek te betalen.

Je krijgt geld om te investeren

Wanneer je de mindset hebt dat er meer geld moet binnenkomen dan eruit gaat, ontstaat er de mogelijkheid om een deel van je vermogen te gaan investeren. Het geld dat je investeert gaat renderen en levert je weer extra geld op.

Je durft meer nee te zeggen

Zit je in een financieel krappe situatie? Dan is het lastig om nee te zeggen tegen klussen die je eigenlijk niet wilt doen. Heb je wat fuck you money? Dan kun je vaker nee verkopen. Het gevolg is dat je meer gaat doen van wat je leuk vindt. Dat wil toch iedereen?

Je mag je eerder met pensioen

Bouw je een flinke periode aan je fuck you money? En investeer je op een slimme manier? Dan ontkoppel je jezelf van je pensioengerechtigde leeftijd. Heb je genoeg geld om van te leven, bepaal je zelf wanneer je met pensioen mag.

Of kun je eindelijk die wereldreis maken

Geef je niet meer je geld uit aan onzinnige zaken of matige tripjes, dan kun je misschien die droomreis doen waar je al jaren van droomt, zonder dat dit je financieel ruïneert.

 

Wat zijn stappen die ik kan nemen?

Dus jij wilt werken aan je fuck you money spaarpotje? Heel goed. Het de eerste stap in de weg naar financiële onafhankelijkheid. Het probleem is vaak dat je niet weet hoe je specifiek moet beginnen. Dit is wat ik aanraad om te doen:

Stel financiële doelen

Je weet zelf ook wel: als je niet een doel hebt, streef je niet naar iets concreets. Maak je fuck you money potje specifiek. Hoeveel heb jij nodig om klus te weigeren? Om je baan op te zeggen? Om eindelijk te starten met je onderneming zonder geldzorgen? Pak bijvoorbeeld wat je redelijkerwijs per maand nodig hebt om te leven en doe dat maal twaalf. Dan heb je voor een jaar je inkomen geregeld als buffer. Dan heb je in mijn ogen een minimaal potje fuck you money.

Maak aparte bankrekeningen

Doe je al je bankzaken, privé en zakelijk op één rekening? Dan ben je af. Wat je nodig hebt zijn diverse rekeningen:

 • Een zakelijke bankrekening
 • Een privé rekening voor doorlopende zaken
 • Een spaarrekening
 • Een investeerdersrekening (als je dit vanuit je eigen bank doet)
 • Optioneel een aparte fuck you money rekening

Elimineer alles dat je niet nodig hebt

Mensen zijn goed in hun uitgaven afstemmen op hun inkomsten. Ga je meer verdienen, ga je meer uitgeven. Noemen we ook wel lifestyle inflation. Dat is een goede manier om nooit een buffer op te bouwen. Dit is wat je wilt doen:

 • Cancel alle abonnementen die je niet nodig hebt
 • Geef jezelf budgetten voor luxe zaken als etentjes, uitjes en vakanties
 • Stop met het maandelijks kopen van kleding dat je niet nodig hebt
 • Heb je een dure auto? Verkoop ‘m en koop een tweedehands
 • Verkoop dingen in en om huis die je niet nodig hebt

Investeer slim

Met het geld dat je overhoudt ga je investeren. Investeer je in een grotere wereldwijde ETF’s, zoals Vanguard FTSE All-World, dan doe je al met minimale kosten mee met de wereldwijde economie. Houd je je geld op een spaarrekening, dan daalt je koopkracht vanwege inflatie. Investeer je, dan pak je gemiddeld 8% rendement per jaar aan winst. Moeilijker dan dit hoeft investeren niet te zijn.

Start een side-business

Is je inkomen, je besparingen en rendement op investeringen niet voldoende naar je zin? Supplementeer dan je inkomen met een side-business. Ik heb hier een aantal ideeën voor je uitgeschreven voor een side-business. Waarschijnlijk kun je prima naast je job opbouwen dat wat extra geld oplevert. Kies je iets dat je leuk vindt om te doen, dan creëer je als het ware een betaalde hobby.

 

Dus. Bouw jij actief aan je fuck you money?