Wanneer mag je met pensioen als freelancer?

Weet jij wanneer je je pensioenleeftijd bereikt? En dus pensioen ontvangt?

Ik ook niet. De pensioenleeftijd is namelijk variabel, wat betekent dat ie elk moment kan veranderen.

Daar doe ik niet aan mee. Dan ga ik als zzp’er zonder pensioenfonds liever zelf pensioen opbouwen op een manier die bij mij past. Dat betekent ook op een manier waarbinnen ik zelf bepaal wanneer ik pensioen krijg uitgekeerd.👇🏻

Allereerst wat theorie. Want het blijkt dat jullie millennials en gen-x’ers geen kut weten van pensioen.

Er zijn drie pensioenpijlers.

  • Pijler 1: Bereik je je pensioenleeftijd, krijg je geld van de overheid (AOW).
  • Pijler 2: Collectief pensioen. Bouw je op bij een pensioenfonds als werknemer. Krijg je ook pas bij pensioengerechtigde leeftijd uitgekeerd.
  • Pijler 3: Individueel pensioen. Je mag zelf weten hoe je hier geld in oppot en het moment van uitkering is afhankelijk van de manier waarop je opbouwt.

Als freelancer bouw je wel AOW op, maar geen collectief pensioen, al wil de overheid dat wel graag veranderen. De AOW is geen vetpot namelijk. Er zijn ook wel pensioenfondsen voor freelancers. Die keren echter je pensioen uit wanneer je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Het probleem dat ik hiermee heb?

Die leeftijd ligt niet vast.

Op de site van de rijksoverheid staat: “Als u in Nederland woont of werkt, heeft u vanaf een bepaalde leeftijd recht op een basispensioen: AOW. De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt de komende jaren.“

Ofwel: je pensioenleeftijd is nog onbepaald.

Je pensioenleeftijd berekenen doe je hier op de site van de overheid.

Hij ligt nu al voor mij op 69 jaar. Maar moet ik dan straks tot mijn tachtigste doorwerken? 😳

Niet mijn plan. Toen ik begon met freelancen, nam ik de teugels in eigen handen.

👉 In mijn financiële doelen zit een potje voor pensioenopbouw.
👉 Ik investeer in aandelen die mij NU cash (dividend) uitbetalen en niet over 30+ jaar.
👉 Ik investeer zakelijk in passieve inkomstenstromen (zoals mijn boek en een content site).

Als freelancer heb je belastingvriendelijke manieren om pensioen op te bouwen. Maak daar gebruik van. Ook al investeer je niet in een ‘pensioenproduct’, maar in bijvoorbeeld een aandelenfonds. Zo heb je bijvoorbeeld de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Binnen de FOR mag je geld belastingvrij onttrekken, om bijvoorbeeld te investeren. De belasting betaal later, je wanneer je de zaak beëindigt.

Nog nooit wat gedaan met pensioenopbouw? Dan heb je waarschijnlijk reserveringsruimte opgebouwd. Dat is de ruimte die je belastingvriendelijk mag benutten voor pensioenopbouw. Bestaat uit de opgetelde jaarruimte van afgelopen 7 jaar. Het is de moeite waard dit te begrijpen, ook als startend freelancer. Er zijn meer belastingvoordelen i.c.m. pensioenopbouw mogelijk zoals banksparen en lijfrente. Doe je toekomstige ik een gunst en lees je nu in.

Meer weten over pensioen voor freelancers? Check mijn boek SUPERFREELANCER. Hierin vind je ook een interview met tips van Vincent Kouters. Volg hem voor tips rondom beleggen en pensioenopbouw.

Hoe zit het met jou? Heb je er geen probleem mee om door te werken tot de nog onbekende pensioenleeftijd? Of bouw je je eigen pensioenplan?