7 misvattingen over freelancen

Er spelen nogal wat misvattingen over freelancen. Als je me op Linkedin volgt, weet je dat ik daar elke dag wat lawaai maak. Dit lawaai gaat gepaard met comments. Vaak positief, soms kritisch en soms ook negatief. Niet alleen krijg ik negatieve reacties op mijn eigen gedachten, ook gaan ze soms over het freelance-leven.

Soms zijn de opmerkingen terecht, maar vaak zijn ze gebaseerd op een misvatting. Hier een lijstje van zeven misvattingen die allemaal voorbij in mijn comments afgelopen weken πŸ‘‡

πŸ‘‰πŸ» In loondienst werk je van negen tot vijf en dan gaat de laptop dicht, als freelancer sta je altijdΒ aan

Ja, nee. Allereerst is er reistijd. Als iemand op kantoor moet komen, wat de meeste medewerkers nog steeds moeten, is dat in eigen tijd. Dit wordt nogal eens “vergeten” mee te rekenen. Reis je 30 minuten heen en terug, zit je al op vijf uur onbetaalde reistijd per week.

Daarnaast maakt 25%+ van de medewerkers 6-10 overuren per week, dit heb ik uit een onderzoekje online geplukt. Daarnaast bevat werktijd niet alleen gewerkte uren. Veel mensen zijn alsnog aan het denken over werk buiten werktijd. Er zit verschil tussen effectieve werk-uren en “headspace”, maar beide nemen energie.

Ff terug naar het freelancen. Als freelancer kun je ook prima binnen vaste tijden te werken. Je hoeft echt niet altijd aan te staan. Veel freelancers die ik ken kaderen hun werkdag netjes in. Of af. Whatever. Zelf klap ik ook de laptop om 17.00 dicht in 90% van de gevallen. In het weekend werk ik alleen aan eigen hobbyprojectjes. En alleen als ik daar zin in heb.

πŸ‘‰πŸ» In loondienst heb je zekerheid, als freelancer moet je maar zien of je altijd betaald krijgt

Ik kan niet voor elke freelancer spreken, maar zelf ervaar ik dit precies andersom. Allereerst ben ik gezegend met maandelijkse abonnementen, dus ik weet wat ik kan verwachten aan inkomen. Maar ook heb ik tien opdrachtgevers, in plaats van één werkgever. Ontslaat eentje mij, is er geen ramp. Ik voel meer zekerheid dan ik ooit in loondienst had.

Afgelopen tien jaar en honderden opdrachten verder heb ik nog nooit een factuur niet betaald gekregen of een incassobureau hoeven in te schakelen. Natuurlijk heb ik wel eens uitstel van betaling gegeven, maar daar is het gelukkig ook bij gebleven.

πŸ‘‰πŸ» Als freelancer ben je alleen en heb je geen sparringspartners

Dat is een keus die je zelf maakt. Ik deel mijn kantoor met andere freelancers. Ook zit ik in een Slack met een grotere groep freelancers. Wil je echt sparren, kun je een business coach inhuren natuurlijk.

Het punt is: het is maar net hoe je je werkomgeving vormgeeft. Wil je samenwerken en optrekken met andere freelancers? Plaats een bericht op de socials dat je een werkplek en/of andere freelancers zoekt om mee samen te werken.

πŸ‘‰πŸ» Kennis moet je up-to-date houden in je eigen tijd

Wat is je eigen tijd precies? Uiteindelijk word je als werknemer en als freelancer betaald voor het werk dat je voor je opdrachtgevers uitvoert. Dit bekostigt weer de tijd die je aan een cursus besteedt. Same difference. Het enige verschil is dat je niet doorbetaald krijgt als je als freelancer een dagje cursus doet. Tenminste, als je uren verkoopt. Ikzelf verkoop abonnementen en ben niet perse afhankelijk van de uren die ik maak.

πŸ‘‰πŸ» Als freelancer heb je altijd stress over alles

Je gaat zeker dingen moeten regelen die je in loondienst niet hoeft. Ik zal niet claimen dat er niet enige stress zal zijn. Ook is niet elke stress is negatief. Stress zorgt voor groei, mits het binnen de perken blijft. Stress is ook niet exclusief voor freelancers, veel werknemers kampen ook met stressproblemen.

Er is ook een voordeel: als freelancer bepaal je zelf hoeveel werk je aanneemt, welke klanten je ontslaat en wanneer en hoe lang je vakantie neemt. In zekere mate heb jeΒ meer controle over stress dan in loondienst.

πŸ‘‰πŸ» Je moet je eigen pensioen, belasting en papierwerk regelen

Dit kun je zelf doen. Kun je ook allemaal uitbesteden, net als een onderneming doet. Er zijn overal adviseurs voor waar je terecht kunt over dergelijke zaken. Vaak zijn dingen als pensioen en belasting dingen waar beginnende freelancers erg tegenop kijken, maar achteraf niet begrijpen waarom ze er zoveel stress van hadden.

πŸ‘‰πŸ» Je moet zelf onderhandelen, marketing doen, met moeilijke klanten omgaan en processen maken

Veel van deze zaken doe je ook als werknemer. Moeilijke klanten heeft elk bedrijf. Dat gezegd, als freelancer heb je natuurlijk wel zelf te dealen met al deze zaken. Eenvoudig is het niet altijd. Dat heb ik ook wel ervaren. Daarom heb ik ook het boek SUPERFREELANCER geschreven. De kennis in dit boek biedt praktische tips over al deze zaken.