Hoe kun je online geld verdienen vanuit huis?

Grote kans dat je dit artikel leest omdat je in Google hebt gezocht naar “Online Geld Verdienen Vanuit Huis”. Het is dan ook geen toeval dat je hier landt. Ik schrijf over freelancen en geld verdienen en zie dat veel mensen zoeken met deze specifieke zoekopdracht.

Zelf verdien ik ook geld online vanuit huis. Ik ben een freelance online marketeer en beheer online campagnes vanuit mijn thuiskantoortje. Ook schreef ik vanuit huis mijn boek over freelancen.

Nu kom je online nogal wat artikelen tegen die je vertellen hoe je geld kunt verdienen vanuit huis. De meeste artikelen bevatten echter niet realistische bedragen. En bijna alle artikelen bevatten niet de tips die jouw echt een leuk zakcentje gaan opleveren.

In dit artikel deel ik mijn ideeën over hoe je online geld kunt verdienen. Let wel: het zijn ideeën die ik adviseer. Dat betekent dat er meer ideeën mogelijk zijn. Ik ga het hebben over ideeën die ik heb zien werken en waar ik enigszins verstand van heb.

Gebruik je skillset

Enquetes invullen? Schiet niet echt op. Spaarprogramma’s? Gaap. Op linkjes klikken voor een paar cent? Echt?

Mijn eerste advies is: gebruik je skillset. Zoek je een makkelijke manier om geld te verdienen online? Dan ga je een moeilijke weg tegemoet. Iedereen zoekt namelijk een manier om alles snel en makkelijk te doen. Ga je voor deze makkelijke route, zal je beloning minimaal zijn.

Bedenk eerst wat jouw skills zijn. Waar ben je goed in? Maak een lijstje. Maak het lijstje specifiek.

Maak nu een lijstje met welke problemen jij kunt oplossen met jouw skillset. Mensen betalen je namelijk graag als je hun problemen oplost. De truc is om een dienst aan te bieden waar je goed in bent én waarnaar vraag is.

Kijk er zo naar: elke job is in principe iemands probleem. Iemand zoek een tekstschrijver? Die persoon heeft als probleem dat ie een tekst nodig heeft. Iemand zoekt een designer? Zij heeft een lelijk logo die ze wil vervangen. Wat je wilt doen is op zoek gaan naar problemen die jij beter kunt oplossen dan iemand anders.

Hoe lager je concurrentie, hoe hoger je beloning.

Is je wel eens opgevallen dat dingen waar je goed in bent, dat je die meestal ook leuk vindt om te doen? En andersom? Dat is geen toeval. Stel je bent goed in teksten schrijven. Grote kans dat je op school het altijd leuk vond om verhalen te schrijven. Door de vele oefening ben je er goed in geworden.

Doe iets dat je leuk vindt

Het ergste dat je kunt overkomen is dat je succesvol wordt in iets dat je niet leuk vindt. Dan moet je dat de hele dag doen. Dit heeft iemand mij eens verteld tijdens een presentatie. En hoe waar is dat. In 2014 maakte ik zoveel uren voor klussen waar ik niet heel blij van werd, dat ik er over dacht om te stoppen met ondernemen.

Geld verdienen is niks mis mee. Noodzakelijk zelfs. Maar wat belangrijker is, is dat je je tijd besteedt op een manier waar jij blij van wordt. Die tijd krijg je nooit terug namelijk.

In een ideale situatie doe je iets waar je goed in bent, dat je leuk vindt om te doen en waar je geld voor krijgt.

Waar kun je online geld mee verdienen vanuit huis?

Misschien heb je al wat zitten nadenken over bovenstaande plaatjes. Misschien heb je al wat ideeën voor concrete diensten die je kunt aanbieden. Mooi, dat is namelijk de volgende stap: waar kun je geld mee verdienen?

10 ideeën om online geld te verdienen vanuit huis

Er zijn ontiegelijk veel manieren om geld te verdienen. Beperk je niet door mijn lijstje. Bedenk je eigen lijstje. Doe onderzoek naar welke skills op dit moment veel vraag naar is. Kijk op Linkedin welke vacatures in grote getallen lang open staan. Wil je geen dienst aanbieden? Prima, doe onderzoek naar welke producten mensen willen kopen. Wat zoek je zelf al heel lang, maar kun je niet vinden?

Kansen zat!

Dit zijn tien ideeën uit mijn pen:

#1. Copywriting

Een hele toegankelijke manier om (extra) geld te verdienen is als copywriter. Ja, hier is veel competitie in, maar je kunt je eenvoudig specialiseren. En veel mensen kunnen goed genoeg schrijven, of in leren schrijven om goed genoeg te zijn als tekstschrijver in een bepaalde niche. Wat ideeën hoe je jezelf zou kunnen vermarkten:

 • Tekstschrijver voor brochures in de zorg
 • Tekstschrijver voor social media posts voor ondernemers
 • Tekstschrijver voor Linkedin posts voor bedrijven
 • Ghostwriter voor boeken
 • Copywriter voor e-mailfunnels

Vijf jaar heb ik voor een e-commerce bureau gewerkt. Regelmatig werkte ik met klanten samen met studenten die productteksten schreven. Als je goed was en je goed inzette, had je elke week voor uren werk.

Er is ook veel vraag naar zogenaamde SEO-copywriters. Dit zijn tekstschrijvers die rekening kunnen houden met hoe teksten in Google scoren. Als je deze twee expertises je eigen maakt, kun je zo reageren op klussen of jobs. Onderin dit artikel vind je links naar waar je dergelijke klussen vindt.

#2. Vertalen

Wij Nederlanders hebben als voordeel dat we vrij goed zijn in onze talen. Een neef van mij verdient zo zijn centen door vanuit huis teksten te vertalen. Beheers jij naast het Nederlands nog talen in schrift? Dan is vertaler een optie voor je.

Ook als vertaler kun je een niche kiezen om zo klussen te regelen die goed bij je passen of om jezelf makkelijker te vermarkten, bijvoorbeeld:

 • Vertaler van productpagina’s
 • Vertaler van social media posts
 • Vertaler van technische documenten
 • Vertaler van websites
 • Vertaler van e-mailfunnels

Kijk naar wat jij interessant zou vinden om te vertalen en waar je misschien wat kennis van hebt, zodat je je onderscheid van je concurrenten.

#3. Webshop

Een webshop kan een manier zijn om (extra) geld vanuit huis te verdienen. Mijn ouders doen dit bijvoorbeeld. Zij hebben als skillset dat mijn vader business snapt, mijn moeder verstand heeft van het product en ze hebben thuis magazijnruimte. Door deze skillsets te combineren doen ze iets wat ze leuk vinden én geld mee verdienen.

Een woord vooraf: geld verdienen met een webshop doe je niet zomaar. Ook al is het voor erbij, onthoud dat alles tijd en energie kost. Things worth having don’t come easy.

Bedenk eerst goed of een webshop bij je past. Als geld je enige motivatie is om een shop te starten, dan is de kans groot dat deze niet succesvol wordt. En ook al word je succesvol in terms of geld, dan is het nog maar de vraag of je je dan ook succesvol voelt. Ik was eens bij een lezing van meubelmaker Piet Hein Eek. Hij sprak de wijze woorden:

“Het ergste dat je kan gebeuren is dat je succesvol wordt met iets wat je niet leuk vindt om te doen. Want daar ben je dan de hele dag mee bezig.”

Onthoud dus: je hebt een waarom nodig. Dit kan slaan op de business, je producten of misschien zelfs een volgende stap die je wilt bereiken.

Voorbeelden: ik start een webshop…
… in biologische kaas, omdat ik het welzijn van koeien belangrijk vind.
… in high-end wijn, omdat ik een wijnsnob ben en het leuk vind om de beste wijnen te verzamelen en aan te bieden aan mede-wijnsnobs.
… in fair-trade chocolade, omdat ik de slavernij in cacao wil tegengaan.
… in innovatieve producten, omdat ik start-ups fantastisch vind en hun producten een verkoopkanaal wil bieden.
… in Friese klompen, omdat ik de Friese cultuur belangrijk vind en mensen over de hele wereld hier kennis mee wil laten maken.
… in Nederlands snoepgoed, omdat ik Nederlandse expats de kans wil geven om Nederlands snoep te kunnen kopen.

Lees ook: hoe kun je geld verdienen met een webshop

Word seller op een bestaand platform

Je start tegenwoordig ook al een e-commercebusiness zonder een eigen webshop te hoeven hebben. Wat een tijd leven we in, of niet?

Heb je eigen producten of een leverancier, start je binnen een dag een shop op een bestaand platform als:

 • Bol.com 
 • Amazon
 • Etsy 
 • Ebay
 • Marktplaats

Heb je dus geen zin in het beheren van een eigen platform? Of geen zin in marketing? Dan zijn er ook mogelijkheden om je producten via andere sites te slijten.

Maak een eigen product

Via affiliate marketing promoot je een product en in een webshop verkoop je een product. Maar het product zelf kun je natuurlijk ook maken. Zet andere mensen dan aan het werk het product te verkopen en je draait het proces om.

Houd eens een brainstorm met jezelf, of iemand in je buurt, om producten te bedenken die je zou kunnen ontwikkelen. Alleen de exercitie zelf is al interessant. Wie weet kom je op ideeën waar je nog nooit over na hebt gedacht. Misschien ook ideeën die je niet nu, maar later wilt uitwerken. 

Ik help je op weg met een aantal gedachten. Deze verdeel ik in digitale en in fysieke producten.

Digitale producten

Het voordeel van digitale producten is dat ze oneindige voorraad hebben, geen logistiek proces nodig hebben en instant verspreidbaar zijn. Mogelijke producten zijn bijvoorbeeld:

 • E-books
 • Cursussen
 • Whitepapers
 • Audioboeken
 • Foto’s
 • Grafische elementen
 • Templates voor documenten, plannen of websites
 • Software

Fysieke producten

Bij fysieke producten krijg je te maken met inkoop van materiaal, logistieke processen en het bijhouden van voorraad. Aan de andere kant: hoe meer moeite het kost om een product te ontwikkelen en verkopen, des te groter de kans dat er minder concurrentie is. 

De lijst met potentiële fysieke producten is natuurlijk onbeperkt. Hier toch wat conceptuele ideeën:

 • Handgemaakte producten met beperkte inkoop, zoals de zeep die mijn vriendin en ik maakten
 • Meubels die je laat ontwikkelen in samenwerking met een meubelbouwer
 • Boeken
 • Kleding met je eigen branding
 • Kantoorspullen met je eigen merk
 • Producten die in Amerika trending zijn maar nog niet in Nederland, die je lokaal gaat of laat produceren

Je fantasie is de enige beperkende factor als het gaat om fysieke producten maken of verkopen. Brainstorm, maak een long-list, destilleer dit naar een short-list en ga onderzoek doen naar de opties die overblijven. Meer over geld verdienen met een webshop lees je in dit artikel.

#4. Vloggen of streamen

Heb je specifieke kennis om te delen waar voldoende vraag naar is? En sta je graag in de spotlight? Dan kan vloggen en/of streamen een leuke bijverdienste zijn. Net als bij elke manier van content delen, wil je een paar dingen doen om een kans op succes te halen:

 • Kies een niche
 • Wees consistent
 • Wees kwalitatief

Bereid je voor op periode waarin je vooral bezig bent met leren, verdienmodellen vinden en publiek opbouwen. Deze route naar geld verdienen is niet snel of makkelijk. Krijg je echter enige tractie met je video-content, dan kun je geld verdienen op een paar manieren:

 • Betaalde stream-abonnementen
 • Advertentieinkomsten bij video’s, zoals Youtube Ads
 • Affiliate inkomsten door te linken naar affiliate partners
 • Sponsors zullen met je willen samenwerken als je sterke content in een specifieke niche hebt
 • Eigen producten, zoals merchandise verkopen

Wil je meer leren over video maken voor online? Volg Pelpina Trip en probeer haar courses. Ze promoot haarzelf o.a. Door video’s en gastblogs te publiceren. Haar website: pelpina.com.

#5. Etsy

Maak je graag dingen? Schilderijen, kunstobjecten of kleding? Misschien kun je op Etsy gaan verkopen. Mijn vriendin en ik hebben twee jaar lang zeep gemaakt en verkocht op Etsy. We konden dit in onze eigen tijd maken en hadden een magazijn van 1m2, wat betekende dat we vanuit ons appartement een kleine business konden bestieren. Pakketjes konden gewoon in de brievenbus.

Het was een leuke bijverdienste. We stopten hiermee toen mijn vriendin een nieuwe studie ging volgen, en we er geen fulltime business van wilden maken.

Wil je een serieus zakcentje verdienen vanuit huis via Etsy? Dan zijn er een paar dingen nodig:

 • Een goede business case. De fees en verzendkosten hakken erin. Zorg dat je voldoende marge hebt en reken alle kosten door die je worden berekend voor een verkoop.
 • Marketing. Je zult teksten moeten schrijven die mensen overtuigen én scoren in de zoekmachines.
 • Goede foto’s. Etsy draait om het visuele aspect van de producten die worden aangeboden.
 • Geduld. Voordat je volumes gaat draaien, heb je enige bekendheid nodig. Dat kost tijd.

#6. Social media beheerder

Ik ken diverse bedrijven die mensen inhuren om hun social kanalen te managen. Veel ondernemers zijn hier te druk voor, maar willen toch hun merk uitbouwen op Facebook, Twitter, LinkedIN en/of Youtube. Ben jij handig met deze media? Weet je hoe je communiceert met mensen? Hoe je omgaat met klachten en hoe je likes wint? Dan zijn er prima mogelijkheden voor je om voor bedrijven de social kanalen te managen.

Wat mooi is aan deze dienst, is dat je je eigen marketing bent. Als jij van jezelf een sterk merk weet te maken op social media, en je focus ligt op kennisdeling over social media? Dan ga op een gegeven moment opvallen bij ondernemers die je willen inhuren.

#7. Online assistent

Ondernemers zijn altijd druk. En hebben altijd handjes tekort. Daarom zoeken ze vaak naar assistenten. Tegenwoordig betekent dit echter niet dat je aan een bureautje op een kantoor hoeft te zitten. Er is veel vraag naar online assistenten of ‘virtual assistants’. Je beantwoordt mails, neem de telefoon op, plant afspraken in, koopt producten voor de onderneming, et cetera.

De markt naar virtual assistants is enorm. Er zijn ook bureau’s en freelance-maatschappen waar je je ook kunt aansluiten.

#8. Programmeur

Kun je programmeren? Top. Niet? Kun je altijd leren op sites als teamtreehouse.com. Er is veel vraag naar programmeurs en dat zal ook nog wel even zo blijven. Of je nu in dienst wilt werken of wilt freelancen, als je een beetje skills hebt dan hoef je geen zorgen te hebben over de beschikbaarheid aan gigs.

Wil je in loondienst werken als freelancer, maar op de plek waar je zelf wil werken? Ga dan solliciteren op sites als remoteok.com. Post-Corona weten veel bedrijven dat de locatie van hun werknemers niet zozeer toedoet, talent des te meer. Er zijn inmiddels tal van websites die remote vacatures voeren.

Wil je liever als freelance programmeur aan de bak? Dan zijn sites als Fiverr, Upwork en Jellow goede plekken om te starten.

#9. Support medewerker

Klantensupport vindt steeds meer virtueel plaats. E-mail, chat, telefoon, alles kan digitaal. Dat betekent dat jij vanuit huis je geld kunt verdienen als support medewerker. Je vindt ook op dezelfde sites als bij punt 8 tal van vacatures of freelance gigs voor support medewerkers.

Het voordeel van support is dat je niet zeldzame skills nodig hebt die lange tijd kosten om te leren. Het enige dat je nodig hebt is geduld, oplossingsgericht vermogen en goede communicatieskills.

#10. Entrepreneur

Heb je altijd goede ideeën? Weet je hoe je die ideeën daadwerkelijk omzet tot werkende businesses? Een entrepreneur weet vernieuwende concepten in de markt te zetten met vaak schaalbare verdienmodellen. Zie je jezelf niet in loondienst? Of als freelancer, waar je je tijd voor inkomen ruilt? Ga ondernemen. Hier wat ideeën:

 • Bouw een remote agency in de marketingbranche
 • Bouw affiliate websites
 • Huur een programmeur en marketeer in en bouw een SaaS oplossing
 • Organiseer online events
 • Koop webshops op, optimaliseer ze en ‘flip’ ze op marktplaatsen voor webshops

De mogelijkheden zijn eindeloos. Ondernemer zijn is niet een job zonder stress of risico, maar wel een met een potentieel grote payday.

Ga je freelancen? Investeer in jezelf

De meest toegankelijke manier om geld te verdienen vanuit huis is door (parttime) te gaan freelancen. De meeste mensen die vanuit huis werken, doen precies dit. Wat de succesvolle freelancers vanuit huis vooral doen? In zichzelf investeren.

Je zult twee petten ophebben als freelancer: die van de specialist en die als ondernemer. Beide rollen wil je in groeien. Als specialist raad ik aan boeken te lezen, cursussen te volgen en training te doen over je vakgebied.

Ditzelfde geldt voor je rol als ondernemer. Volg inspirerende mensen op Linkedin, brainstorm met andere freelancers, ga misschien zo nu en dan co-werken op een plek met andere freelancers.

Wat je focus ook is, investeer in jezelf. Hoe beter je bent, des te meer kans op werk en des te meer je kunt vragen. Dit geldt voor freelancers, maar ook voor werknemers op afstand.

Goede manieren om in jezelf te investeren zijn bijvoorbeeld:

 1. Mijn boek SUPERFREELANCER
 2. Mijn cursus ‘Minder Dromen, Meer Droomklanten
 3. Coaching

Promoot jezelf

Als je op freelancebasis opereert is dit een nobrainer. Je hebt een website nodig en verkeer naar je website. Maar vergis je niet, ook als werknemer kun je je zo positioneren dat je aantrekkelijker wordt op de arbeidsmarkt.

Hoe?

Social Media

Het ligt er aan wat je gaat doen en waar je doelgroep zit. Ga je zakelijke diensten leveren, moet je eigenlijk op Linkedin aanwezig zijn. Ga je cosmetica verkopen via affiliate links? Dan is Instagram meer je platform. Wat je ook doet: zorg dat je consistent aanwezig bent met kwalitatieve posts en interactie zoekt met je doelgroep.

Toen ik mijn boek SUPERFREELANCER schreef, promootte ik een half jaar voor de lancering mijzelf op Linkedin. Elke dag postte ik iets. Toen mijn boek uitkwam, had ik al voor €10.000 aan pre-orders. Dat is de kracht van kennis delen, consistent aanwezig zijn en praten met je doelgroep.

Bloggen

Als jij kennis hebt over een specifiek onderwerp, deel dan deze kennis. Afnemers van jouw diensten zijn op zoek naar deze kennis. Laat ze kennismaken met wie je bent en wat je doet. Blog op je eigen site of ga gastbloggen. Het voordeel van het laatste is dat het publiek er al is, jij hoeft alleen je kennis op papier te zetten.

Fora / Quora

Ook op fora of sites als Ruora en Reddit wordt actief gezocht naar kennis. Geef antwoord op vragen en help mensen.

Youtube

Ben je niet zo’n schrijver? Gelukkig is er Youtube. Naast Google is Youtube de grootste zoekmachine op het internet. Plaats how-to video’s, deel tips en spreek over je ervaringen. Mensen hebben direct een beeld bij je, wat de stap kleiner maakt om contact met je op te nemen.

Spreken

Zit je in een branche waar veel evenementen in worden georganiseerd? Ik zat een paar jaar geleden midden in de e-commerce markt. Zo heb ik toen gesproken op Meet Magento over de marketing van de toekomst. Zo bereik je in één keer 100 man die naar je luisteren en vragen stellen.

Wil je meer weten over jezelf promoten? Lees dit artikel over personal branding voor Linkedin.

Waar vind je vacatures of freelance jobs?

Als je online je geld wilt verdienen vanuit huis, moet je ergens op zoek naar jobs. Of ze moeten naar jou komen. Als je je best doet met bovenstaande marketingactiviteiten komt men wellicht naar jou toe. Ben je nog niet zover? Geen probleem, hier kun je je zoektocht starten: