Mudita

Muwatte? Mudita.

Waar we heel goed in zijn: roddelen, misgunnen en afkraken

Waar we minder goed in zijn is oprecht blij zijn voor iemands succes.

Er bestaat zelfs geen perfect tegenovergesteld woord van “jaloezie”. In het Engels hetzelfde voor “envy”.

Deze week lees ik het boek “Company of one”, waarin de auteur Paul Jarvis het boeddhistische woord Mudita gebruikt als tegenovergestelde van Envy. Dit boek is trouwens een aanrader.

Mudita betekent dat je blijdschap ervaart uit andermans welzijn.

Vroeger als ik iemand zag die succesvol was, ging ik dat afzeiken. Dat is een reactie die we tonen als we onszelf beter willen laten voelen over onze eigen situatie. Dit kan ook aangeleerd gedrag zijn, bijvoorbeeld doordat je negatieve reacties ontvangt als je iets probeert dat buiten de norm ligt.

Tegenwoordig zul je me zelden betrappen op afgunst of iemands ‘succesjes’ afkraken. Misschien omdat ik nu weet wat nodig is om iets te bereiken. Zie ik nu iemand om mij heen die succes bereikt? Dan denk ik “heeft hij of zij toch voor mooi elkaar gekregen”.

Vervolgens denk ik na over wat die persoon anders of beter doet, zodat ik zelf daar van kunt leren. Dat doe je niet als je iets afzeikt.

Mudita is nog een stapje minder egoïstisch. Gewoon blij zijn voor iemands succes. Ook zonder dat je daar zelf iets uit wilt halen.

Ik wil meer Mudita. Jij?