Werken waar je wilt, wanneer je wilt en fatsoenlijk betaald krijgen?

Tien jaar geleden wilde ik: 🌎 Werken waar ik maar wil, πŸ• wanneer ik dat wil en mijn πŸ’° waarde betaald krijgen:

Hoe ik ‘t deed in vijf stappen:

πŸ“Œ Focus kiezen

Als freelancer ben je generalist, maar ik zag voornamelijk een kans om mij in te zetten als specialist. Ik koos de focus als SEA Specialist. Mijn specialisme was eigenlijk SEO voor ik begon als freelancer. Ik zag echter een groot tekort ontstaan aan SEA specialisten, een goed verdienmodel en een toenemende vraag.

πŸ™‹ Mensen om mij heen verzamelen

Toen ik ging freelancen verhuisde ik van Friesland, waar ik toen woonde, terug naar stad Groningen om mij letterlijk in de mensen te mengen waar ik tussen wilde zitten.

πŸ“š Business basics leren

Het internet is een bizar medium vol gratis en low-cost informatie die je leven kan veranderen. Je insta-feed scrollen, kattenfilmpjes kijken en haatcomments plaatsen onder mijn berichten is niet hoe je het internet in je voordeel inzet en zonde van je tijd. Wat ik deed was mij abonneren op interessante blogs, boeken bestellen van wie mij inspireerde, interviews kijken en kattenfilmpjes opzetten. Can’t resist.

πŸ’ͺ🏻 Flexen met je skills

Eerder postte ik al het bericht “Doe goed werk en goed werk volgt”. Als je ergens goed in bent, zorg dan dat je die waarde in je samenwerkingen stopt. Ook een reden voor mij om een specialisme te kiezen en om niet als generalist te starten. Versterk je autoriteit door je lessen in je netwerk en online te delen.

πŸ’² Weten wat je waard bent

Mijn eerste klussen deed ik voor marketingbureaus. Die pakten 50% van het uurloon dat de klant betaalde. Wilde ik mijn waarde betaald krijgen, moest ik afscheid durven nemen van werken voor tussenpartijen. Als je weet wat je waard bent, en je hebt stap 1 – 4 correct uitgevoerd, is dit een logische vervolgstap. Dit was dezelfde redenatie om ΓΌberhaupt voor mezelf te beginnen. Bij een bureau zou ik bijvoorbeeld in loondienst €3.000 verdienen voor 40 uur werk. Terwijl dat bureau €100 * 160 uur per maand = €16.000 ontvangt als beloning. Ik wilde betaald krijgen wat ik vond dat ik waard was. Niet 20% en niet 50%. Ik geef 100% en verdien 100% van de beloning.