Workation boeken? Lees deze 8 tips eerst

De een lijkt te gaan bibberen van het woord workation, de ander gaat meteen fantaseren over welk land ze naartoe willen. Hoe dan ook: workations zijn hot. Helemaal post-corona, nu remote werken steeds meer een standaard is geworden. 

Want waarom zou je op je zolderkamer in koud Nederland werken, als je ook in Spanje aan de Costa del Sol je laptop kunt openklappen?

Zelf ga ik elk kwartaal op workation. Meestal 10 – 14 dagen. Regelmatig combineer ik een workation ook met een langere (werk)vakantie. 

Een belangrijke reden voor mij om freelancer te worden was ook de locatieonafhankelijkheid. Sterker nog: daar heb ik mijn expertise ook bewust op uitgekozen, zoals je ook in mijn boek over freelancen leest. 

In mijn eerste jaar als fulltime freelancer ging ik dan ook een maand op Gran Canaria zitten in de winter. Het was bijzonder om kerstmannen te zien surfen op het strand van Las Canteras. En om in zwembroek daar te zitten, terwijl in Nederland het elke dag regent en donker is. 

Op dat moment wist ik: dit gaan we vaker doen. Nu zo’n acht jaar later ga ik nog steeds elk kwartaal op workation. 60+ Airbnb’s, diverse landen en tig projecten verder deel ik wat ideeën en tips rondom workations voor ondernemers en freelancers.

Kies zorgvuldig je workation gezelschap

Het gaat in de eerste instantie er niet om waar je bent, maar met wie je bent. Ben je in goed gezelschap, maakt het in principe niet uit hoe het weer is, hoe het eten smaakt of dat het huis gebreken heeft.

Hoe vind je goed gezelschap?

 • Vraag freelancers om je heen om mee te gaan. Freelancers werken vaak al remote en zijn flexibel. Freelancers zijn ook mensen die vaak ondernemend zijn, waar je goed mee kunt sparren, maar kunnen ook afgezonderd goed werken.
 • Vraag ondernemers om mee te gaan. Misschien ken je solopreneurs die bezig zijn een tool of platform te bouwen. 
 • Vraag bevriende ambitieuze mensen in loondienst of ze wellicht van hun baas tien dagen remote mogen werken.

Lukt het je niet mensen te vinden? Je kunt je ook aansluiten bij een georganiseerde workation. Daar zitten ook weer voordelen aan. Je hoeft zelf niet de locatie te regelen en vaak is eten ook standaard geregeld. 

Hoe je een georganiseerde workation vindt die aansluit bij jouw wensen? Google naar “Workation voor <jouw label>”. Bijvoorbeeld “Workation voor copywriters” of iets algemener “Workation voor freelancers”. Wil je internationaal mensen ook leren kennen, zoek dan in het Engels naar “Workations for solopreneurs” of een label naar keuze. 

1. Bepaal samen wat je zoekt in een workation

Het meest gangbare is dat je met bevriende freelancers, ondernemers of mensen in loondienst om je heen een workation gaat boeken. Voordat je wilde Airbnb’s gaat zoeken en in de groepsapp dropt, raad ik aan eerst de randvoorwaarden af te stemmen. 

Enkele vragen die je met de groep helder wilt hebben:

 • Wil je het gemak van een stad, of juist de rust van natuur?
 • Wil je zo luxe mogelijk, of zijn er wensen om het budget laag te houden?
 • Buitenland of gewoon in Nederland?
 • Moet iedereen een eigen slaapplek of badkamer? Of is dat niet nodig?
 • Gaan we 24/7 werken? Of gaan we een mix doen met cultuur snuiven?

Overleg met je groep over elkaars must-haves en nice-to-haves. Het is cruciaal om niet direct je Whatsapp-groep te spammen met vette Airbnb’s. Dan creëer je al een beeld van wat jij zoekt, maar dit kan totaal iets anders zijn dan wat de rest voor ogen heeft. 

2. Bepaal de locatie van de workation

Zijn jullie het eens over wat je met z’n allen zoekt voor je werkvakantie? Mooi. Dan wil je een gebied bepalen waar je gaat zitten. De wereld is je oester, maar niet elke plek is even praktisch. Dit zijn vragen die je met je groep wilt beantwoorden.

Hoe ver wil je reizen?

Het doel van een workation is dat je werk verzet. Natuurlijk is gezelligheid en vertier ook belangrijk, maar als dat uitsluitend het doel is kun je beter een gewone vacation boeken. Reistijd telt ook snel op. Als je tien dagen uittrekt voor je workation en je bent zes uur heen en terug aan het reizen, is dat 12 uur tijd verspild. Ofwel zo’n 10% van je effectieve workation. 

Meestal zeg ik dat ik binnen vier uur ergens wil zijn. Dan heb je flink wat opties in de buurt, zoals de Wadden, België, het Harz gebied in Duitsland en iets langer en je zit in Denemarken. 

Buitenland of binnenland?

Brengt me op het volgende punt: blijf je in Nederland met je workation of ga je de grens over? Beide heeft z’n voor- en nadelen. Kijk je over de grens, heb je een groter gebied en kun je misschien een dikkere villa binnen je budget vinden. Ook ben je dan eens in een compleet nieuwe omgeving. Blijf je in Nederland, ben je niet zoveel reistijd kwijt. 

In of dichtbij een stad of juist in de natuur?

De een wil elke avond eten bestellen, in de kroeg zitten en kan niet zonder de frappucino van de Starbucks elke ochtend. De ander wil groen en rust. Beide hebben z’n voor- en nadelen. 

Wat zijn voorzieningen die in de buurt moeten zitten?

Bespreek in ieder geval welke voorzieningen een must zijn om in de buurt te hebben. Wil je eten bestellen? Slinger even je bezorg-app aan en kijk of er bezorgd wordt. Wil je elke dag sporten? Check of er een sportschool in de buurt zit. Wil je ook er even op uit en wat van de omgeving zien? Check op Tripadvisor welke toeristische spots er in de buurt zijn.

3. Vind een geschikt verblijf

Freelancers en ondernemers zijn eigenwijs volk. Is het je toch gelukt om het eens te worden over de duur, het gezelschap en de locatie? Boem! Tijd om het verblijf te tackelen.

Mijn ervaring is dat het ‘t beste werkt als iedereen z’n wensen deelt en één persoon de taak krijgt om daar een verblijf bij te vinden. Zo minimaliseer je keuzestress en discussie. 

Wat zijn zaken die je wilt bespreken voordat je gaat zoeken? En wat wil je meenemen als factor om je verblijf op te beoordelen?

Budget

Belangrijk is het budget. Een succesvol ondernemer zal zo €150 per nacht per persoon willen betalen. Een startende freelancer wellicht €25 per nacht per persoon. Stem af wat je prijspunt wordt. 

Luxe-niveau

Wil je een complete keuken met alles er op en aan? Meerdere badkamers? Een hottub? Bepaal de must-haves en nice-to-haves. Ik raad in ieder geval een goede keuken aan en voor elke twee personen een badkamer. 

Werkplekken

De meeste verblijven zijn niet ingericht als extern kantoor. Jij vindt het misschien prima om met een laptop op de bank te werken, of aan de eettafel. De ander heeft rugklachten of een externe monitor nodig. Dat betekent dat er een bureau en bureaustoel moet zijn. Het laatste wat je wil is een workation waar iemand niet kan worken

WiFi

Online ondernemers en slechte wifi. Een combinatie die gaat leiden tot vuistgevechten. Check van tevoren bij de reviews of er geen klachten over wifi zijn en check desnoods bij de verhuurder hoe het internet is geregeld. 

Eigen ruimtes

Willen mensen een eigen slaapkamer en douche? Of is het prima om slaapplekken en badkamers te delen? Check dit goed van tevoren. 

4. Check wat je zakelijk mag aftrekken

Een workation is een zakelijke gelegenheid. Maar toch zul je wellicht niet elke dag werken. Of niet elk uur van elke dag. Dan heb je het eten nog. Volgens de belastingdienst mag je niet-zakelijke etentjes niet zomaar volledig aftrekken.

Raadpleeg daarom je boekhouder of accountant even om te checken wat de spelregels zijn, voordat je voor verrassingen komt te staan.

Zorg trouwens ook dat je onderling goed bijhoudt wie wat betaalt en hoe je naar elkaar factureert. Stel je boekt een Airbnb van €1.000 en je boekt 70% zakelijk, dan betekent dit dat ook een deel van die 70% zakelijk doorgefactureerd mag worden, en de 30% met tikkies onderling afgetikt moet worden. 

5. Neem de juiste spullen mee om productief te zijn

Goede voorbereiding is de helft van het werk. Zelf heb ik een checklistje voor uitjes als weekendjes, vakanties en workations. Als ondernemer of freelancers heb je bepaalde tools nodig om het maximale uit je dag te halen. 

Denk na over het volgende:

 • Neem een tweede scherm mee als dit prettig werkt. Je hebt ook een soort ‘tablets’ die je als tweede scherm kunt gebruiken. Normale tablets kunnen dit ook vaak standaard tegenwoordig. 
 • Dit geldt ook voor een muis en toetsenbord. Kun je dagenlang op je laptop alleen werken? Of gaat dit ten koste van je werkhouding en daarmee je productiviteit?
 • Noise-cancelling koptelefoon. Gewoon een must-have als je met meerdere personen in eenzelfde ruimte zit te werken. 
 • Eten: komen we zo ook op, maar zorg dat je niet elke dag naar de supermarkt hoeft. Zit je in Nederland, kun je gewoon de AH laten langskomen op de eerste dag bijvoorbeeld. 

6. Eten: Goed, gezond en gemakkelijk

Komt het op eten aan, heb je te maken met allerlei dieetwensen. Wat je echter niet wilt tijdens een workation is dat je uren aan het koken bent. Of dat moet toevallig net je hobby (of professie) zijn. 

Eten op een workation moet wat mij betreft goed smaken, gezond zijn en niet te veel tijd kosten om te maken. Als ik in Nederland op workation ben, plan ik een aantal dagen de maaltijden vooruit en daar laat ik AH ook naar bezorgen.

Het is makkelijk om elke dag te laten bezorgen en rotzooi ook te vreten, want ‘vakantie’. Het probleem is dat je continu dikke carb-dips krijgt, je slecht voelt en je lichaam (en geest) niet voedt met de belangrijke voedingsstoffen. 

Wil je wat ideeën die binnen de meeste diëten passen en goed, gezond en makkelijk zijn.

 • Linzenpasta met groente en saus naar keus. Vlees optioneel. Hoog in eiwit, smaakt goed en is binnen 10 minuten op tafel.
 • Chili met kidneybonen en zwarte bonen. Voeg mais, tomatensaus, knoflook en ui toe en laat sudderen. Optioneel met groente als wortel, spinazie, bloemkool of paprika. Top optioneel af met nacho-chips en avocado.
 • Soep met brood en hummus. 
 • Eigen pizza’s. Het deeg maken is 10 minuten werk. Laten rijzen, beleggen en in de oven. Je kunt zelfs extra bodems maken en invriezen.
 • Wil je echt snel en simpel? Bruine bonen met spekjes en uitjes. Bak appelmoes er overheen en done.

7. Plan tijd voor sport en beweging

Zoals je misschien weet ben ik een groot fan van sporten voor of tijdens de werkdag. De energie die je krijgt van sporten geeft je superpowers gedurende de dag. Voel je je goed, presteer je goed. Als ondernemer is dit toch precies wat je wilt?

Dit is waarom ikzelf altijd tijd plan voor sport en beweging. Hier wat tips om ook buiten je reguliere omgeving toch te blijven bewegen en sporten.

Hardloopschoenen mee

Waar je ook bent, hardlopen is altijd een optie. Neem je hardloopschoenen mee. Als ik op workation ben, start ik de dag regelmatig met 5km hardlopen. Ben je meteen goed wakker, je metabolisme komt op gang en je voelt je gewoon lekker.

Trainingsspullen mee

Nu ben ik wat een fitness-geek. Speciaal voor workations heb ik een fitnessbankje, een kleinere barbells en gewichten gekocht. Zo kan ik in principe elke dag een krachttraining doen en met minimale middelen toch elke spiergroep trainen. Heb jij een specifieke sport die je graag beoefent? Kijk of je materiaal kunt meenemen, zodat je deze sport kunt beoefenen op workation. 

Zoek een sportschool

Ben je meer van de sportschool dan een beperkte homegym? Zoek in de buurt een gym waar je dagpassen kunt kopen. Wij zoeken regelmatig ook een Airbnb met in de buurt een 24/7 sportschool, zodat we ook om 05.00 kunnen sporten, als we dat willen. 

Wandel veel

Wandelen zorgt voor beweging, onderbreking van je werk, maar vooral ook goede gesprekken. De meeste goede ideeën komen vaak als je niet achter je scherm zit, maar in de buitenlucht bent en je in een ontspannen staat zit.

8. Laat duurzaamheid niet bijzaak zijn

Tot slot: de wereld staat in de fik, hitterecords sneuvelen elk jaar en wij plegen massale zelfmoord door onze verslaving aan fossiele brandstoffen. Het is leuk dat je nu vrijheid en wat geld hebt om (veel te goedkope) vliegtickets te kopen en te doen wat je wil, maar met deze vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. 

Dit punt is een morele kwestie waar je zelf je eigen antwoord op moet formuleren. Mijn stelling is dat we de wereld aardig naar de klote helpen door onze overconsumptie en misbruik van de fossiele energie. Dit is ook waarom ik zelden vlieg, al helemaal niet voor een weekje workation. 

Je hoeft ook echt niet naar Bali om een goede workation te hebben. Sterker nog, de tijd die je verliest met vliegen en de jetlag die ermee gepaard gaat zijn immens zonde van je tijd. Je kunt ook, zelfs in de herfst en winter, naar zuid Spanje of Portugal en je hebt ook zon, zee en strand. Ga je in de trein, boek een eersteklas ticket en je kunt gewoon doorwerken.