Snel afgeleid? 11 tips meer meer gedaan te krijgen

We leven in een “attention economy”. Iedereen en alles vecht om je aandacht. Merk je dat je snel afgeleid bent? Dat kost je focus. En dat kost je geld.De grootste aandachttrekker? Je telefoon. Maar daar houdt het niet op. Honger, plaspauzes, collega’s, e-mails, pop-ups, muziek op de radio, mijn Linkedin posts 😉.

Alles probeert je aandacht te pakken.

De vraag aan jou is: laat jij je aandacht afpakken of neem je de controle?

11x tips voor je om meer gedaan te krijgen.

Als jij meer gedaan wilt krijgen, start met afleiding te elimineren. Dat doe je bijvoorbeeld door:

– Een noise-cancelling koptelefoon op te zetten in drukke ruimtes

Als je moet focussen, wil je stemgeluid om je heen dempen. Ons brein geeft automatisch aandacht aan een gesprek om je heen. Je hoeft maar een paar seconden iets op te vangen en je blijft luisteren. Dit is anders dan in bijvoorbeeld een koffietentje, waar stemgeluid lekker achtergrondgeluid kan zijn.

Stemgeluid van collega’s of mensen op de co-werkplek naast je leiden af. Hier werkt een goede noise-cancelling koptelefoon perfect voor. Er zijn tegenwoordig enorm veel opties voor zulke apparaten.

Wil je iets lichts en relatief goedkoop? Overweeg dan bluetooth oordopjes met noise-cancelling.
Wil je het beste van het beste? Koop dan een over-ear koptelefoon met noise-cancelling.

Wat snacks op je bureau te zetten voor als je honger krijgt

Ken je dat, dat je lekker aan het werk bent en ineens je maag gaat knorren? Afgeleid. Eigenlijk moet je eten, want het leidt je af. Maar als je gaat eten, ben je weer een uur uit je focus. Zet daarom wat hartige snacks op je bureau. Zelf ben ik fan van eiwitrepen, eiwitshakes of roggebrood met wat kaas.

– Alle social media apps te verwijderen van je telefoon

Hoewel ik elke dag op Linkedin post en daar interactie vertoon, heb ik nog nooit de Linkedin app geïnstalleerd. Zoals genoemd, je telefoon is de grootste afleiding die je hebt. Stouw je deze ook nog eens vol met notificatie-zendende apps? Game over.

Haal alle social media apps van je telefoon. Heb je echt iets nodig, zet dan alle notificaties uit van deze apps.

– Geen radio aanzetten, maar muziek zonder zang

Dat spraak om je heen afleidt, weet je nu, maar ditzelfde geldt voor zang. Onbewust gaan bepaalde liedjes in je hoofd zitten en ineens ben je aan het mee-neuriën en ben je afgeleid van je werk. Dit geldt niet voor iedereen, maar probeer eens een alternatief als je alleen maar popmuziek luistert.

Waar luister je dan naar als je je wilt concentreren? Probeer eens klassieke muziek, piano-covers, filmmuziek of minimal techno.

– Je tab met e-mail sluiten en 3x per dag openen

Wil je je de hele dag bezighouden, zonder iets te produceren? Ga dan aan het werk met je mail-tabblad open. Elke mail die je direct beantwoordt, krijg in 10 minuten een reply en zo blijf je lekker bezig de hele dag.

Of je doorbreekt dit patroon en check je mail 3x per dag. Probeer ook mails te versturen met vertraging. Gebruik hier een app of functie van je mailprogramma voor. Op deze manier is de mail van je bord, maar heb je niet instant een reply. Geeft jou weer wat rust om werk te doen.

– De dag te beginnen met de zwaarste taken

Wil je meer significant werk verzetten? Begin met de zwaarste taken. Als je begint met werken heb je de meeste energie. Stel je zware taken uit naar later in de dag, ga je ze waarschijnlijk niet eens starten. Begin dus met dat lange blogartikel of die offerte voor een grote klant. Pak je eerst iets gewichtigs op, worden de taken erna ook lichter, wat je weer in de flow houdt.

– Het geluid van je telefoon op stil zetten

Zet. Die. Telefoon. Op. Stil. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Elk piepje, tingeltje of ringtoontje pakt je aandacht en je hebt meteen de telefoon weer in je hand. Mijn telefoon staat altijd op stil. En als ik werk, ligt ie ook nog eens omgekeerd. Als mensen mij nodig hebben, bel of app ik wel wanneer ik pauze houdt. Het is belangrijk om de controle te houden over je tijd. Doe je dit niet, dan laat je andere mensen bepalen hoe jij je tijd indeelt.

– De dag te beginnen met een todolijst

Zonder doel bereik je niets. Heb je dat wel eens, dat je de dag begint en je wilt flink wat werk verzetten, om vervolgens de hele dag wat mails te beantwoorden? Ik wel. Dit zijn dagen waarop ik niet echt een plan heb. Meestal probeer ik drie dingen op te schrijven die ik sowieso wil doen. Heb ik dat gedaan, mag ik wat licht werk doen of wat rustig aan doen.

– Onbekende nummers te blokkeren

Mijn telefoon blokkeert onbekende nummers. Gaan direct naar voicemail. Die ik niet heb. Als ik gebeld ben, zoek ik het nummer later op. 8/10 keer is het een cold-call en gaat het nummer op de blokkeerlijst. Is het een 06-nummer? Dan voeg ik het nummer toe aan Whatsapp en bekijk ik wie het was. Is het een legitiem bedrijf waar ik mee moet spreken? Dan bel ik terug.

– Regelmatig mini-pauzes te nemen

Een lunchpauze is niet genoeg. Geloof mij. Je kunt zo’n 45 – 120 minuten gefocust werken, maar daarna ben je echt wel toe aan een mini-pauze. Ga een kwartiertje wandelen, rekken, koffie zetten, whatever. Maar blijf niet in je scherm turen en alles uit je tijd willen knijpen. Laad jezelf even op en begin weer fris.

– Geen nieuwssites te bezoeken

Nieuws is negativiteit. Altijd zit er iets bij dat je aandacht pakt, vasthoudt en misschien zelfs waar je meer over wilt gaan lezen. Vul je ‘mental space’ beter met waardevolle informatie. Lees in plaats van nu.nl bijvoorbeeld nieuws uit je sector, of nieuwsbrieven van autoriteiten in je vakgebied. Ga desnoods een subreddit over een relevant onderwerp lezen.

Manage je afleiding en je krijgt meer voor elkaar dan je had kunnen bedenken.

Wil je al mijn tips over freelancen van afgelopen 10 jaar lezen? Check mijn boek SUPERFREELANCER.
Wil je meer tips als dit? Elke dag post ik een inzicht op Linkedin, volg me hier
Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief