Review: The Operating System van Justin Welsh

Eind 2021 begon ik met het dagelijks posten op Linkedin. Het doel was om mijn connecties en volgers uit te breiden, om daar in 2022 mijn boek SUPERFREELANCER binnen te promoten. Dit lukte aardig, maar er waren een paar dingen waar ik op vast liep. Dit waren:

  • Sommige posts deden het goed, de meesten deden helemaal niks
  • Elke dag een post schrijven ging soms moeizaam
  • De onderwerpen liepen heel erg uiteen en soms leken ze te veel op elkaar

Ik besloot mensen op Linkedin te volgen die een niveau verder waren. Zo kwam ik Justin Welsh tegen. Justin is een Amerikaan die drie jaar lang op Linkedin postte, en dit vanaf jaar drie ging monetizen door producten te maken voor zijn doelgroep.

Justin wie?

Justin Welsh is een ambitieus baasje. Tien jaar lang bouwde hij aan twee startups en hielp ze opschalen tot 150+ medewerkers. In 2019 raakte hij in een burn-out en gooide hij het roer om. Hij stopte met de hustle van het bouwen van een startup en stortte zich op zijn company of one. 1-op-1 coaching en digitale producten werd zijn focus.

Eén van deze producten is zijn Linkedin cursus The Operating System. Samen met mijn kantoorgenoot keek ik zijn cursus op een van onze workations. En het was alles wat ik op dat moment nodig had.

Op zijn salespage lees je precies wat zijn cursus omvat, hieronder lees je mijn grootste lessen:

400 onderwerpen in 10 minuten via een content framework

Justin heeft een content matrix gemaakt, waar je toegang tot krijgt, waarmee je in een paar minuten honderden onderwerpen bedenkt voor je posts. Wat hij doet is verticaal onderwerpen uitschrijven die interessant voor je zijn, met verticaal verschillende invalshoeken, zoals “vraag” of “lijstje” of “onderzoek”. Mijn posts zijn op dit moment een combinatie van wat mij jeukt en onderwerpen uit de matrix die ik gebaseerd heb op die van Justin.

Het algoritme moet je in je voordeel inzetten

Natuurlijk weet ik als marketeer dat social media draait om algoritmes. Hoe meer mensen interactie tonen, des te meer bereik krijg je. Het loont alleen om de fijne kneepjes van het Linkedin algoritme te kennen. Zo heeft Justin het in zijn cursus over de dwell time van je posts. Dit houdt in dat mensen je post openklappen en vervolgens tijd spenderen aan het lezen van de content. Als de dwell time hoog is, werkt dit in het voordeel van je post. Zo raad hij ook aan een buddy te hebben die jouw posts leest en interactie toont. In zijn cursus leer je nog meer algoritme tips die je posts beter zullen doen scoren.

Niet alleen posten helpt je, ook reageren is sterk

Je denkt snel aan posts schrijven als je bereik wilt creëren op Linkedin. Volgens Justin is er ook een andere, of aanvullende manier om snel impact te maken: reageren met inhoudelijke comments op creators met veel bereik. Deze creators hebben al bereik. Als jij een van de eerste reageerders bent, met een inhoudelijk sterke comment, krijg je ook lezers. Je lift als het ware mee op het netwerk van de persoon waarop je reageert. Smart.

 

De manier waarop Justin zijn verhaal brengt is to-the-point. Weinig fluff en nul nonsens. Zelf houd ik hiervan. Elk hoofdstuk van de cursus is praktisch en direct inzetbaar. Zoek jij net als ik een manier om consistent kwalitatieve posts op Linkedin te schrijven en je doelgroep te vergroten?

Koop The Operating System  hier op Gumroad