Wel of niet met een opzegtermijn werken?

Toen ik tien jaar geleden begon als freelancer wist ik een paar dingen.

Ik wilde niet uurtje-factuurtje werken
Ik wilde zelf bepalen waar en wanneer ik werk
Ik wilde niet met opzegtermijnen werken

Dit laatste punt werkt beide kanten op. Als ik wil stoppen met een opdracht, wil ik die mogelijkheid per direct hebben

Er zijn drie redenen waarom je wilt overwegen geen opzegtermijn te hanteren:

  • Je onderscheidt je van de paupers in je markt
    Toen ik begon was Google Ads management nogal een cowboymarkt. Zo zat ik eens in een meeting met een klant in een verzamelpand. Naast ons zat een “marketingbureau” hun diensten telefonische te verkopen. Het was een boiler-room waar tien man schreeuwend en joelend tekeer gingen. Ging je Googlen las je niks dan negatieve recensies over dit bedrijf. Er werd nul waarde geleverd en men zat een jaar vast aan een belachelijk hoog abonnement. Niet wat ik wilde.Door geen opzegtermijn te hanteren heb ik meteen een sterke pitch richting mijn leads. De branche van online marketing is behoorlijk competitief en men zit liever niet vast aan een partij als de resultaten tegenvallen. Het is makkelijk mij een kans te geven, wetende dat ik elk moment ‘ontslagen’ kan worden van de klus.
  • Je toont zelfverzekerdheid
    Toen ik begon ik wist dat ik op een hoog niveau zat qua kennis en gedreven werd door performance. Door hard in mijn offerte te zeggen dat er geen opzegtermijn is laat ik twee dingen zien: ik ben niet bang om geen waarde te leveren en zal nooit moeilijk doen over een opzegging.Dit soort zelfverzekerdheid werkt goed in een salestraject. Een opzegtermijn is namelijk een beetje een zwaktebod. Hoe langer je opzegtermijn is, des te meer je een vorm van zwakte laat zien.
  • Je focust op het bieden van waarde 

    Ik wil geen kostenpost zijn. Ik wil een waardevermeerderende post zijn. Door niet met opzegtermijn te werken houd ik mijzelf scherp. Ik weet dat ik mijzelf elke maand moet bewijzen. Doe ik dat een paar maand niet, dan verlies ik de opdracht. Voor mij werkt dit goed. Het voelt eerlijk en het daagt mij uit.

Twijfel je of het voor jou handig is om geen opzegtermijn te hanteren? Want verlies van potentieel inkomen? Dan is mijn advies om een financiële buffer op te bouwen die de eventuele klap kan opvangen van een opzegging. Probeer bijvoorbeeld voor zes maanden aan buffer op te bouwen, zodat een opzegging hier en daar financieel je niet te hard raakt.