“Ik ga per maart freelancen en vind dat spannend, maar vooral supertof en heb er ontzettend veel zin in. In 1 van jouw Posts had je t over dat je tegen “enige stress” moet kunnen. Kun je uitleggen wat je daar precies mee bedoelt? Heb je voorbeelden?”
Heb ik. Deze soorten stress kun je verwachten. Eronder vind je vijf tips om ze te voorkomen.
Vijf dingen waar je stress van krijgt als freelancer
😳 Stress van verantwoordelijkheid
Je bent verantwoordelijk voor het werk dat je levert, opvolging van leads, afspraken nakomen met leveranciers, klanten krijgen, je boekhouding netjes houden, ga maar door. Op het moment dat je besluit te freelancen ben je niet alleen meer de specialist die je in loondienst was, je bent nu specialist én manusje van alles. Daar komt enige stress bij van verantwoordelijkheid.
😲 Stress van financiële onzekerheid
Het is niet meer zo dat je elke maand een vast bedrag gestort krijgt. Je zult zelf je geld moeten verdienen. Je gaat hopelijke goede, maar ook minder goede periodes hebben. Ga je een paar weken op vakantie (zonder werk mee te nemen), staan je inkomsten ook stil. Hier moet je tegen kunnen.
😩 Stress van werk en privé
Ga je freelancen, gaat werk en privé door elkaar heen lopen. Natuurlijk stuur je zelf de mate waarin dit gebeurt, maar je werk (en gedachten van je werk) zijn niet meer strak afgekaderd tussen 9 en 5.
😤 Stress van moeilijke klanten
Waar je voorheen je leidinggevende een conflict kon laten oplossen met een klant, is dit nu aan jou. Je gaat moeilijke gesprekken hebben. Klanten gaan je verantwoordelijk houden voor zaken. Soms ook onterecht. Je moet kunnen dealen met lastige situaties.
😟 Stress van alles doen in je eentje
Je doet als freelancer alles wat een klein bedrijf moet doen. Sales, marketing, juridische afstemming, netwerken, communicatie en natuurlijk werk voor je klant. Dit doe je in je eentje. Dit kan soms overweldigend voelen. Vooral wanneer werk zich opstapelt.
Enige stress is onvermijdelijk. Ook niet perse slecht, want je groeit erdoor. Wel wil je stress onder controle houden. Wat tips.
Tips over het voorkomen van stress
Wees voorbereid. Je kunt stress krijgen van de hoeveelheid werk, maar ook de onoverzichtelijkheid. Nu is het sowieso aan te raden niet meer werk aan te nemen dan je aankan, maar ook is het belangrijk om voorbereid te zijn. Je wilt een systeem voor jezelf hebben waarin je presteert zoals jij went te presteren. Je zult voor jezelf moeten bepalen welke uren jij productief bent en wanneer / hoe vaak je rust neemt. Laat je alles je overkomen, krijg je stress. Wat ik aanraad is het boek Peak Performance te lezen. Dit boek gaat over het maximale uit jezelf halen zonder jezelf kapot te maken.
Neem rust. Zoals ik net al aanstipte. Als freelancer kun je altijd werken. Als je niet je tijd vult met klantwerk, kun je je tijd vullen met het vinden van klanten. Deze non-stop grind is meestal niet maximaal productief. Neem rust. Om de zoveel uur, om de zoveel dagen, om de zoveel weken. Zorg dat de batterij genoeg oplaadt voor je weer doorbuffelt.
Zeg nee. Het is makkelijk om je werk, en daarmee je stress te laten accumuleren. In mijn eerste jaren zei ik overal “ja” tegen. Elke klus, ook al was het buiten mijn expertise. Het resultaat was een leuk inkomen, maar dat verbleekte bij de hoeveelheid stress die ik opliep. Zou ik teruggaan in de tijd, zou ik nee zeggen tegen klussen die niet bij mij pasten. Dit raad ik elke freelancer aan. Zeg nee als je merkt dat de emmert overloopt. Wat ik heb gedaan, en jij ook kunt doen, is freelancers vinden die hetzelfde werk doen als jij. Als jij dan een klus krijgt aangeboden die je niet aanneemt, kun je hem doorsturen naar een collega-freelancer. Vraag hier 10% commissie voor en je maakt iedereen blij, inclusief jezelf.
Sport en beweeg elke dag. Maak dit vooral prioriteit als freelancer. Ga niet je dag beginnen door meteen te werken, om erachter te komen dat de zon onder is en je nog geen stap buiten hebt gezet. Zorg dat de stoffen loskomen in je brein die zorgen voor blijdschap en ontspanning zorgen. Wandel regelmatig in je pauzes. Bel buiten. Plan een sportmoment voor of na je lunch. Er is inmiddels genoeg bewijs van het effect van beweging en sport op stress dat je dit niet meer mag negeren.
Schakel hulp in. Loop je tegen je grens aan? Merk je dat je stress op een kritiek niveau zit en je ziet geen uitweg? Zoek een coach of ga kantoor delen met mensen die je kunnen helpen. Soms helpt alleen praten over je situatie al. Beter is nog om dit te doen met mensen die weten wat de oplossing is.