Waarom reageren mensen negatief op social media?

Ik post bijna elke dag op Linkedin. Iets dat mij opvalt is hoeveel ‘lekprikkers’ er zijn. Personen die in elke post iets zoeken waar ze het _niet_ mee eens zijn. En dan daar uitgebreid over gaan piepen in de comments.

Ook al bevat een post voor 95% informatie waar zo iemand het mee eens is. Staat er maar één zinnetje waar iemand even lekker over kan zeiken, wordt deze eruit gepikt, vergroot en in een comment gekletst.

Maar waarom reageren mensen eigenlijk negatief op social media?

Waarom geven ze niet een duimpje voor de informatie die ze wel interessant vinden? Waar ze het wel mee eens zijn? Of gewoon voor de effort in de post?

Een rondje professioneel internet-research (lees: 2 minuten googlen) leert dat er een paar redenen zijn voor het achterlaten van negatieve comments.

1. Iemand is jaloers
2. Iemand is onzeker
3. Iemand is ongelukkig

Herken je jezelf als iemand die alleen maar “kritische” comments achterlaat? Die primair negatief is in de comments? Onderzoek eens waarom je comments zo negatief zijn. Grote kans dat je iets over jezelf leert.

Weet ook dat als jij comment, je netwerk meeleest. Ben je vooral negatief, dat gaat opvallen.

Negativiteit trekt negativiteit aan

Wat ook opvalt is dat de meest harde, negatieve comments vaak bijval krijgen van een hele zooi likes. Negativiteit trekt negativiteit aan. Wij houden natuurlijk van drama. Alleen dit is real-life en niet een soap.

Ook je likes zijn zichtbaar voor je netwerk, mensen. Like je alleen de zeikers, ziet je netwerk dat ook.

Wat als je veel negatieve comments krijgt?

Een van de grootste angsten om publiek te gaan posten is bang zijn voor de reacties. Bang zijn voor wat mensen van je gaan denken. Toch zul je zien dat de meeste mensen je posts zullen waarderen. Een kleine minderheid zal zich negatief uitlaten. Wat je niet wilt doen, is net als de lekprikker, focussen op het negatieve. Als vijf van de honderd mensen iets positiefs zegt, is dat waar je op wilt focussen.

Krijg je negatieve comments, of ben je daar bang voor? Je kunt proberen ze te voorkomen door je posts goed door te lezen en alle tegens te weerleggen in de post. Dit verkleint de kans op een lekprikker in je comments. Echter, dit kan ook de kracht van je post onderuit halen. Je kunt ook de weerleggingen verwelkomen. Bereid je voor op de tegens en heb een antwoord klaar. Krijg je dan een kritische comment, weet je wat je wilt pareren.