Vijf Business Trends Voor De Toekomst

De wereld verandert. Snel ook.

Eng, maar ook interessant. Want wat gaat er spelen? Wat is de impact? Wat zie je nu al ontstaan? Trends die ik zie exploderen de komende jaren:

🏢 Kantoren worden overbodig

Sinds 2020 zitten we in versneld tempo minder op kantoor. Bedrijven ontdekken dat werk gewoon af komt. We hebben allemaal inmiddels een werkplek thuis. De tools zijn er.

Kantoren worden overbodig. Wat blijft bestaat zal anders ingericht worden. Als fervent antagonist van kantoortuinen moedig ik dit aan. Bonus: minder reistijd, files en uitstoot.

🎻 De gig-economy explodeert

Opleidingen zijn grotendeels achterhaald, onnodig, lang en duur. Je leert in vier jaar skills die in trek zijn bij werkgevers. Dan mag je (gratis) stagelopen. En dan mag je solliciteren. Hopend dat je 40 uur mag werken, voor een inkomen waar je geen starterswoning mee kunt kopen.

De gig-economy bestaat uit korte professionele relaties. Tijdelijke contracten of samenwerkingen met freelancers. Veelal snel te leren, goed betaalde jobs die je overal ter wereld kunt uitvoeren, dus geen starterswoning in de Randstad voor nodig hebt.

Als ik om mij heen kijk, zie ik veel mensen ingehuurd worden met een skillset die je niet perse in schoolbanken leert en ook binnen een paar maand (sowieso op junior-niveau) kunt beheersen. De groei van de gig-economy in 2020 was al 33% en ik verwacht dat dit verder explodeert.

💰 Meer side-hustles

Shit is duur. Vooral huizen, die ook nog eens jaarlijks tussen de 10 – 20% stijgen in prijs. Dit zorgt voor wens of noodzaak om iets ‘extras’ te doen. Het is ook makkelijker dan ooit om een bedrijfje (ernaast) te starten.

Veel freelancers, ondernemers, maar ook mensen in loondienst starten een side-hustle voor erbij. Een webshop, freelance-gig of product. De tools voor creatie en vermarkting zijn plenty en aan toegankelijke kennis ook geen gebrek (heb je mijn boek al gecheckt?)

🌎 Grenzen vervagen

Kijk ik naar mijzelf, zet ik regelmatig websites als Upwork en Fiverr (gig-economy!) in om werk gedaan te krijgen. Logo’s, designs, vertalingen, voice-overs, whatever. Oo ik word soms benaderd door internationale bedrijven. Een vriend van mij heeft zelfs zijn professie ervan gemaakt om internationale teams van programmeurs op te bouwen voor bedrijven.

De komende jaren gaan we steeds meer inzien dat grenzen vooral een afbakening van stukken grond zijn.

🌱 Duurzaam wordt must

Als we terugkijken in de tijd, bestempelen we een periode als “industriële revolutie” of “tijd van de Romeinen”. Kijken mensen over 200 jaar terug op nu, denk ik dat ze onze era bestempelen als “ecologische destructie”. Er zijn trends gaande rondom duurzaamheid, maar toch willen we er met z’n allen nog niet vol voor gaan. Deze shift zal, verwacht ik, toch komen en versnellen.

Welke trends zie jij exploderen?