Freelancen is ideaal voor introverts

Freelancen is ideaal is voor introverts

Een extravert krijgt energie van onder de mensen zijn. Een extravert praat ook graag. Binnen een bedrijf zijn extraverts vaak managers, die graag meetings, borrels en gezamenlijke lunches plannen.

Een introvert heeft veel tijd alleen nodig en is goed in lange periodes van concentratie. Een introvert creëert graag. Binnen een bedrijf zijn dit vaak de doeners, die juist geen energie krijgen van gezamenlijke activiteiten.

Ben je introvert in een door extraverts gedomineerde omgeving? Dan ga je de wrijving merken. Wanneer zij willen borrelen, wil jij gamen. Als zij willen dat je voor het team presenteert, wil jij doorwerken. Als zij na de twee uur durende meeting willen nabespreken, moet jij opladen.

Ikzelf ben een introvert.

Houd niet van grote groepen
Werk graag geïsoleerd
Lange gesprekken zuigen energie

Ook een eigenschap van introverts: zijn vaak overdenkers en gevoeliger voor stress.

Mijn start als freelancer ging ook niet zomaar. Continu het “ja, maar wat als x niet lukt” ging door mijn hoofd.

En dan vooral het de extraverte aspecten van communicatie, marketing en sales.

Ben je een introvert, dan herken je dit.

In realiteit is #freelancen ideaal voor de introvert.

Het is maar net hoe je zelf je werkdag inricht en wat voor klussen je najaagt natuurlijk. Het eerste jaar zat ik alsnog in grote teams te werken, met veel meetings en drukte om je heen.

Als freelancer hoef je:
👉🏻 geen teammeetings
👉🏻 geen verplichte borrels
👉🏻 geen gezamenlijke lunches
👉🏻 niet volgens een schema van je manager te werken
👉🏻 niet in een druk kantoor te zitten

Communicatie, marketing en sales doe je grotendeels online. Vaak via chat, mail of projectmanagementtools, minder via video.

Van introvert naar introvert: als je continu stress hebt van de vele meetings en drukte om je heen in je professie, denk eens aan voor jezelf beginnen.