Moet je een klus aannemen die slecht betaalt?

“Komende week start ik met een freelance klus, maar het zit me niet helemaal lekker. De opdrachtgever wil minder betalen dan gebruikelijk is voor een dergelijke functie. Hij heeft wel toegezegd dat als ik goed presteer we het gaan hebben over de financiën. Heb jij dit vaker gehoord en zie jij dit als iets wat vaker zo gaat?”

Een bericht uit mijn DM’s.

Vijf gedachten die ik erover heb:

👉🏻 Heb je de klus nodig?

Heb je al klanten, een prima inkomen en een buffertje? Dan zou ik me afvragen of je de klus moet aannemen.

Tijd die je besteedt aan een klus die onderbetaalt, besteed je niet aan het vinden van de klus die je wél wilt.

Heb je geen of weinig klanten en geen keus? Lees dan verder.

👉🏻 Zit er waarde in de klus?

Een klus heeft niet enkel financiële waarde. Je leert nieuwe dingen, werkt aan je skillset en ontmoet nieuwe mensen. En misschien is het heel leuk werk wat je mag doen.

Je krijgt wellicht niet betaald wat je waard bent, maar staat daar iets tegenover dat dit verschilt goedmaakt? En kun je leven van (en met) de beloning? Dan is het tijd voor het volgende punt.

👉🏻 Spreek voorwaarden af

Op dit moment ben je in onderhandeling. Je opdrachtgever biedt je een tarief. Ga je akkoord, is hij blij, maar jij niet.

“Nobody leaves a negotiation happy” – Bobby Axelrod

Het is de bedoeling dat je ergens in het midden uitkomt. Kijk ik naar mijzelf: ik weet meestal wat de waarde is dat ik ga leveren in een samenwerking. Krijg ik een lager tarief aangeboden dan ik vraag, maar wil ik de klus toch? Dan bied ik aan om drie maanden voor 50% van mijn tarief te werken en daarna te evalueren. Bevalt de samenwerking, gaat mijn 100% tarief gelden. Bevalt de samenwerking niet, stoppen we hem.

👉🏻 Stel jezelf een volgend doel

Ga je de samenwerking aan, dan weet je dat je onderbetaald krijgt. Stel jezelf als doel dat je binnen een bepaalde periode een nieuwe klus regelt. Die wél jouw tarief betaalt. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de klussen die je aantrekt. Wat mij bij het laatste punt brengt.

👉🏻 Werk aan je netwerk marketing

Je wilt jezelf in de situatie krijgen dat je meer klussen aangeboden krijgt dan je aankan. Dan kun je nee zeggen en de vetste klussen aannemen. Een drietal praktische tips:
– post elke dag op Linkedin een inhoudelijk sterk bericht over je werk
– ga bloggen op je site en verspreid de blogs van je socials.
– start een Youtube kanaal waar je tips geeft over je werk. Deel de videos via je socials.

Werk daarnaast aan je netwerk. Bel iedereen in je omgeving op die aanvullende diensten verleent. Ga koffiedrinken en pitch jezelf. Bied 10% commissie voor wanneer ze jouw een klus geven die aan jouw voorwaarden voldoet. Zo besteed je je sales efficiënt uit.