Digital nomad worden? Ga freelancen in het buitenland (26 tips)

Lokt de vrijheid je? Werken waar je wilt, wanneer je maar wilt? Deed het bij mij tien jaar geleden ook. Ik koos een vak waarmee dat kon, werd er goed in, ging full-time freelancen en zat binnen een paar maanden op Gran Canaria te werken. Van loondienst naar digital nomad in een paar maanden tijd. 

En wat fantastisch is? 

Het is tegenwoordig alleen maar makkelijker geworden. Dat heeft te maken met de volgende redenen:

  1. Post-Corona is op afstand werken genormaliseerd.
  2. Het inhuren van freelancers is explosief gestegen in tien jaar
  3. Er zijn 100x meer resources over freelancen en op afstand werken

In dit artikel geef ik je een aantal adviezen mee, zodat ook jij je freelance-business vanuit het buitenland kunt runnen. 

Wil je precies weten wat mijn aanpak is geweest? Koop dan mijn boek SUPERFREELANCER, waarmee je al mijn lessen uit tien jaar freelancen leert. 

Een fotoshootje tijdens een workation in Spanje – koop dan

Wat is een digital nomad?

Nomaden zijn mensen die niet een vaste woonplek hebben. Voordat mensen zich settelden op een vaste plek, had je veel communities van nomaden. Dit veranderde toen we boerderijen, dorpen en steden gingen adopteren. 

Tegenwoordig is het leven als nomad weer populair aan het worden. Dit heeft alles te maken met hoe we ons werk inrichten. Veel mensen zijn namelijk kenniswerkers die genoeg hebben aan een laptop en internettoegang. 

Dan kun je op kantoor gaan zitten, tussen vervelende collega’s en een baas die je controleert, of je kunt overal ter wereld je laptop inpluggen en je ding doen.

Een digital nomad is dus iemand die niet vanaf een vaste plek opereert en zijn of haar werk digitaal op afstand uitvoert. Dit kan zowel in loondienst of als freelancer zijn.

Waarom willen mensen digital nomad worden?

Om dezelfde reden waarom mensen gaan ondernemen. De primaire drijfveer om digital nomad of ondernemer te worden is dat we een gevoel van vrijheid willen in ons leven. Als digital nomad ervaar je die vrijheid.

Werken waar je wilt

Wil je een weekje in de zon werken in december? Is mogelijk. Zuid-Spanje is altijd lekker. Als digital nomad reis je er zo naartoe, klapt je laptop open en geen klant die het merkt en geen baas die je tegenhoudt. 

Werken wanneer je wilt

Niet elke digital nomad kan werken naar eigen agenda, maar kies je je beroep er op uit en voed je ook je klanten (of werkgever) op, heb je ook vrijheid over je agenda. Als je kunt werken zonder afhankelijk te zijn van bepaalde tijdstippen waarop je aanwezig moet zijn, noemen we dat ‘asynchroon’. Ofwel: jij kunt van 20.00 – 23.00 werken bijvoorbeeld en iemand anders kan de volgende ochtend met jouw werk weer iets doen. 

Ook werken wanneer je wilt draagt weer bij aan het gevoel van vrijheid dat mensen ambiëren.

De wereld verkennen

Wanderlust. Als je het hebt, ken je de term. Veel mensen zijn ontdekkers. We willen nieuwe dingen ervaren. Bijzondere plekken ontdekken. Avonturen beleven. Allemaal mens-eigen eigenschappen. 

Dat lukt niet echt als je 24/7/365 op kantoor zit te werken, met in de pauze een rondje over het industrieterrein in de regen. 

Als digital nomad kun je je werk doen in de bergen van Nepal. In de bossen van Zweden. Of aan de Spaanse kust. 

Freelancen vs in loondienst

Je kunt als digital nomad in loondienst werken, of als freelancer. Beide hebben voor- en nadelen. Ik focus mij vooral op het helpen van freelancers, maar ook als werknemer kun je prima als digital nomad werken. 

Net als voor freelancers er websites zijn die opdrachtgevers aan freelancers koppelen, zijn er ook websites voor mensen die remote werk zoeken. Voorbeelden zijn:

  • We Work Remotely
  • Working Nomads
  • Remote OK

Heb je al een baan, en wil je remote werken? Overleg dan eens met je baas wat de mogelijkheden zijn. Misschien is full-time remote werken nog niet een optie, maar mag je wel bijvoorbeeld drie maanden in het buitenland werken.

Wil je meer vrijheid? Dan is freelancen wellicht voor je. Hoe je dat doet? Hier volgen mijn tips.

Kickstart je business

Misschien heb je een bescheiden freelancebusiness. Misschien moet je nog beginnen. Maak gebruik van deze tips en geef je klantenbestand en inkomen een boost. Altijd handig als je wilt reizen met bijbehorende kosten.

  • Kies een vak dat je op afstand kunt doen

Het spreekt voor zich, maar het helpt natuurlijk als je een vak kiest dat je op afstand kunt uitvoeren. Toen ik voor mezelf begon als freelancer wilde ik ook kunnen werken waar ik wilde. Echter was ik de vijf jaar ervoor actief als marketing consultant, waarbij ik veel over de vloer kwam bij bedrijven voor meetings en trainingen. Daar had ik dus geen zin meer in, en besloot mij te specialiseren in Google Ads. Ik wist dat ik aan Google Ads campagnes kon werken in mijn eigen tijd en een werkplek naar mijn eigen keuze.

Vraag jezelf af welke vaardigheden je hebt, welke interesses je hebt en waar de markt je voor wil betalen. Maar desnoods een lijstje met professies die je kunt uitoefenen. Kies vervolgens een specialisme dat het beste past bij jou en de markt.

  • Zie jezelf als een business

Vaak zie ik freelancers starten, maar niet doorzetten. Adopteer de mindset dat je nu een bedrijf bent. Dat betekent dat je op zoek moet naar leads, aan je marketing moet werken en de juiste trainingen wilt volgen om beter te worden. 

Hoe effectiever de business-kant van wie je bent inricht, des te meer heb je daar privé profijt van.

  • Laat je netwerk weten van je plannen

Heb je een specialisme gekozen? Nu is het tijd om je netwerk in te zetten. Allereerst raad ik aan om je hele directe netwerk plat te bellen met een paar vragen:

  • Heb jij een klus voor mij?
  • Ken jij iemand die mij moet inhuren?
  • Wil je 10% commissie verdienen voor leads?

Dit laatste punt vertel ik zo meer over. 

Heb je dit gedaan? Dan ga je je bredere netwerk informeren. Knal wat posts op Linkedin of Instagram over je plannen en vertel hoe ze contact met je kunnen opnemen als ze je willen inhuren. 

  • Bied commissie voor leads

Hoe ik al jaren aan de meest waardevolle leads kom is door mijn netwerk commissie te bieden voor deze leads. Pas dit ook toe. Bied je netwerk 10% commissie voor interessante leads. Zo zet je je netwerk aan het werk voor je business. 

Dit heeft drie voordelen. 

  • Allereerst krijg je zo automatisch leads in je mailbox, zonder dat je daar zelf voor hoeft te werken. 
  • Daarnaast is je netwerk vaak een goede filter voor wat wel en niet bij je past.
  • Je wordt geverifieerd door je netwerk. Als iemand jou aanraadt, sta je al 3 stappen voor bij een lead.
  • Maak een website

Ja, je kunt freelancen en alleen een Linkedin hebben. Maar dit is niet optimaal. Wat je wilt is een plek waar jij eigenaar van bent. Waar je verkeer naartoe trekt. Waar je, zoals ik nu doe, wellicht blogs kunt plaatsen en e-mailadressen verzamelen. Misschien wil je ook later wel producten maken en deze op je site verkopen. 

Zorg dat je een centrale plek op het web hebt, waar je mensen die je op de socials bereikt naartoe kunt sturen.

  • Richt je social media profielen in op je business

Nu je een bedrijf hebt, mag je dat de wereld ook laten weten. Zet je website in al je social media profielen. Roep mensen op om actie te ondernemen, door zinnen op te nemen als “wil je meer weten of mijn diensten? Vul het contactformulier in op {website}”. 

  • Deel je kennis online

Een goede manier om leads te verzamelen en je doelgroep te vergroten, is door je kennis online te delen. Zelf publiceer ik al meer dan een jaar elke dag een post op Linkedin bijvoorbeeld. Dit kun je ook doen op Twitter, Instagram of Youtube. Het hoeft ook echt niet dagelijks. Zolang jij regelmatig en consistent waarde en kennis deelt, zul je mensen bereiken die je willen inhuren of met je willen samenwerken.

  • Connect met andere digital nomads

Ga op zoek naar likeminded mensen. Andere digital nomads bijvoorbeeld. Zoek ze op op Linkedin en Insta en nodig connect met ze. Reageer op elkaars content en start samenwerkingen. Zijn er nomads met complementaire dienstverlening? Stuur dan leads naar elkaar, eventueel met een commissie ertussen. Zo help je elkaar en leer je van elkaar.

In het buitenland

  • Kies een land dat bij jou past

Het is verleidelijk om een ticket naar Bali te boeken en daar voor drie maanden een huisje te huren. Want iedereen doet dat en dat is wat Instagram je vertelt dat je moet doen. Toch rada ik dit proces af. 

Allereerst wil je je afvragen welk land echt bij jou en je komende reis past. Ja, Bali heeft zijn voordelen, maar er zijn ook nadelen. Het klimaat kan te warm zijn. Of je kunt net in het regenseizoen zitten. Maar ook ben je 24 uur aan het reizen en krijg je te maken met een jetlag. Helemaal voor kortere tripjes is dat zonde van je tijd. 

Dan nog de uitstoot. Is het echt nodig om een shitload aan co2 uit te stoten voor dat Instagramreisje?

Beter ga je op zoek naar wat bij jou past. Welk klimaat ga jij doet op? Welke cultuur past bij je? Wat voor eten houd je van? Wil je wel of niet ver reizen? Hecht je waarde aan een duurzame reis? 

Afhankelijk van deze vragen komt er een land uitrollen waar jij naartoe wilt.

  • Vind het perfecte huisje

Dan is het tijd om een verblijf te boeken. Dit kan een Airbnb zijn. Of een hotel. Zelf houd ik van Airbnb’s. Je krijgt meer ruimte, een keuken, wasmachine en je hebt veel vrijstaande huizen waaruit je kunt kiezen.

Ook wil je letten op de werkfaciliteiten. Is er een bureau? Een bureaustoel? Rustige werkplek, voor als je met meerdere mensen boekt? Kun je ergens meetings houden als dat nodig is? 

Ook wil je letten op de faciliteiten rondom het huis. Wil je bijvoorbeeld veel uit eten, is het handig dat er restaurants op loopafstand zitten. Wil je veel sporten, kijk dan of er een sportschool in de buurt is.  

Let in ieder geval op de reviews. Ik boek eigenlijk nooit huisjes met minder dan 20 reviews en dan boek ik alleen huisjes die perfecte reviews hebben. Liever betaal ik iets meer voor wat meer zekerheid op een perfecte werk / woonplek.

  • Ontdek de beste co-working spots

Ga je lang in het buitenland zitten, wil je wat likeminded mensen om je heen hebben. Het is handig om dan wat co-working spots te vinden. Steden hebben vaak al coworking cafés ingericht specifiek voor dit doel. Of anders zijn er koffietentjes waar de nomaden zich ophouden. Ga je naar bekende spots voor nomaden, zijn er zelfs vaak feestjes of georganiseerde tripjes voor digitale nomaden.

Zoek vooral naar online communities voor digitale nomaden in de omgeving waar jij naartoe gaat.

  • Connect met lokale digital nomads

Zoek op Linkedin, Instagram of Twitter naar mensen die in jouw omgeving wonen als digitaal nomad. Stuur ze een berichtje en vraag of ze zin hebben in een koffiedate. Via deze personen kun je weer in contact komen met andere lokale nomaden en zo een clubje mensen opbouwen met wie je samen kunt optrekken.

  • Regel een goede bureaustoel

Werk je veel vanuit je huisje, zorg dan voor goede apparatuur. Vooral een goede bureaustoel. Ja, je kunt altijd op de bank hangen, maar ik kan je verzekeren dat dit je productiviteit niet ten goede komt, maar ook je rug niet.

  • Zorg voor de juiste apparatuur

Regel een toetsenbord, monitor en muis. Minimaal. Dit is noodzakelijke apparatuur als je je business serieus neemt.

  • Koop een goede noise cancelling koptelefoon

Geen zin om afgeleid te zijn door gesprekken van je huisgenoten? Of mensen in het koffietentje om je heen? Investeer in een goede koptelefoon met noise-cancelling.

  • Zorg voor een passend werkritme

Zit je in het buitenland, kan het zijn dat je je ritme wat moet aanpassen. In Zuid-Europa begint het avondeten pas vaak rond 20.30. Lunch vaak rond 14.00. Pas je aan aan je omgeving en bouw een werkritme om je dagelijkse agenda heen.

  • Werk niet alleen maar

Je zit niet in het buitenland om alleen maar te werken. Dat kan ook in Nederland. Je wilt ook wat genieten van de cultuur, het weer en het eten, lijkt mij. Zorg dat je ook tijd vrijneemt om te genieten van wat het land heeft te bieden.

Regel je financiën

Top dat je in het buitenland nu kunt ondernemen. Maar ik weet ook dat het verleidelijk is om je geld uit te geven aan de luxe die je nieuwe woonomgeving heeft te bieden. Toch ben je nu een business, en dat gaat gepaard met een bepaalde financiële verantwoordelijkheid. Hier wat tips om je financiën op orde te brengen en houden als digital nomad.

  • Zorg voor financiële targets

Nee, je wilt niet uitsluitend alleen maar werken. Maar ja, je wilt wel targets stellen. Juist door targets te stellen ga je je tijd zo efficiënt mogelijk inrichten. Stel je als target dat je €5.000 per maand wilt verdienen de komende maanden, dan ga je op zoek naar klanten waarmee je dit kunt doen en richt je je marketing en werkzaamheden hierop in. 

  • Budgetteer slim

Budgetteer je leven Heb een budget voor je verblijf, voor eten, voor sporten en voor leuke dingen. Maar budgetteer ook voor een buffer.

  • Bouw een buffer op

Als freelancers of digital nomad kun je onverwachte kosten meemaken. Een probleem met je auto, medische kosten of dure vliegtickets. Bouw daarom een buffer op waar je minimaal 6-12 maanden van kunt leven. Natuurlijk heb je als freelancer ook te maken met periodes waarin je wat minder opdrachten kunt hebben. Houd hier rekening mee met je financiële planning.

  • Lang in het buitenland? Let op de belastingregels

Zit in in een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland? Dan mag je je uitschrijven in Nederland. Dat kan financieel gunstig zijn. Maar let ook vooral op de regels van het land waarin je verblijft. Zo wil de Spaanse overheid ​​14,5 miljoen van zangeres Shakira innen, omdat ze een groot deel van haar tijd in Spanje heeft gewoond, volgens de regering. 

Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten in het land waar je verblijft.

  • Investeer geld dat je overhoudt

Bouw je wat geld op, heb je je buffer op orde? Mooi. Nu raad ik aan wat geld te investeren. Dat kun je privé doen in aandelen, pensioen of een fonds. Ook kun je kijken naar zakelijke investeringen, bijvoorbeeld in start-ups of het opkopen van een bestaande business.

Dit zal niet voor iedereen zijn, maar het is ook zonde om je geld op de rekening te hebben en er niks mee te doen. Is de inflatie gek aan het doen, zoals nu met 10%, dan verliest je geld 10% van z’n waarde. Dat is sowieso zonde.

Optioneel: bouw je bedrijf uit voor meer vrijheid

Zit je lekker in het buitenland te werken en gaat je business prima? Dan kan het zijn dat je gaat aanvoelen dat je klaar bent voor een volgende stap. Ook al heb je geen zin in personeel, want dan moet je je vrije leven opgeven, kun je nog steeds je bedrijf uitbouwen.

  • Bouw een online publiek op

Wat je ook gaat doen met je bedrijf, het is altijd handig om een doelgroep op te bouwen. Sterker nog, zelfs al heb je nog niets te verkopen, is dit waardevol. Je kunt dan vragen aan je doelgroep wat ze nodig hebben, of waar ze voor zouden betalen. Vervolgens kun je dit product of die dienst dan aanbieden.

  • Zet je kennis om in product

Als freelancer doe je opdrachten in ruil voor geld. De kennis die je in opdrachten stopt, kun je ook in producten stoppen. Zo kun je een boek schrijven, cursus opnemen of betaalde nieuwsbrief maken bijvoorbeeld. 

  • Investeer in bestaande businesses

In 2021 kocht ik samen met twee andere freelancers een website over tiny houses. Het is een affiliate business die stabiel inkomen genereert. Dit is een manier om zakelijk vermogen te investeren en mijn kennis in deze business te stoppen. Kost niet perse veel extra tijd, want bijna alles is geautomatiseerd of uitbesteed.

  • Huur een VA in

Wil je meer tijd voor klanten, eigen projecten of gewoon meer vrije tijd? Dan kun je een VA inhuren voor de taken waar je vanaf wilt. Een VA kan je e-mail en telefoon overnemen, maar ook offertes maken, tripjes plannen en je agenda beheren. 

 

Heeft dit artikel je geholpen? Laat het me even weten op Linkedin. 

Wil je meer leren over locatieonafhankelijk ondernemen? Ik kan je op de volgende manieren helpen:

  1. Als je al mijn freelance-tips wilt lezen, check mijn boek SUPERFREELANCER
  2. Wil je betere klanten aantrekken als freelancer? Mijn cursus ‘Minder Dromen, Meer Droomklanten’ vertelt je hoe je dit in 3 stappen doet
  3. Wil je 1-op-1 coaching? Zie de pagina coaching.