9 tools die de top freelancers gebruiken

Tools. Iedereen gebruikt ze. Maar iedereen gebruikt weer verschillende. Sommige mensen houden er van om elke tool die er is te proberen, om twee maand later weer te switchen naar een ander shiny object. Ik niet. Tools dienen mijn ambitie en productiviteit te faciliteren en het liefst voor onbeperkte termijn.

Ik kies er dus liever voor om onderzoek te doen naar wat de beste tools zijn en kijk minder naar wat nieuwe tools zijn.

Deze week deed ik onderzoek naar populaire tools die freelancers over de hele wereld gebruiken. Ken je ze al? 👇🏻

Trello

Zit je nog steeds te kutten met offline papiertjes of een warrig notepad-bestandje? In Trello rangschik je je taken en maak je je projecten overzichtelijk. Ook kun je met mensen samenwerken in Trello, zodat je discussies koppelt aan een taak, in plaats van heen en weer te mailen en het overzicht kwijtraakt.

Met mijn opdrachtgevers werk ik ook vaak in Trello. Zo heeft iedereen in het team inzicht in waaraan wordt gewerkt en wat de status is.

Toggl

Wil je op een simpele manier bijhouden hoeveel tijd je spendeert aan al je taken? Toggl is het antwoord. Via een app op je laptop of telefoon houd je bij waarmee be bezig bent. Zo krijg je inzicht in exact hoeveel uur je bezig bent met specifieke taken voor je klanten. Of voor je eigen projecten. Er zijn ook integraties met projectmanagementtools en facturatieprogramma’s mogelijk.

Pocket

Kom je wel eens een artikel tegen die je later wilt (terug)lezen? Heb dat dagelijks. Je moet dan kiezen om interessante content niet te lezen, vluchtig te lezen of je werk aan de kant te zetten, omdat je het wél gaat lezen. Dat is ook niet bedoeling. Pocket fixt dit voor je. Via je telefoon of laptop sla je artikelen eenvoudig op, zodat je ze op een later moment weer kunt openen.

Slack

Werk je met klanten of andere freelancers samen? Bellen is 2021. Slack is where it’s at. In slack maak je diverse kanalen waarin je vervolgens kunt chatten met mensen met wie je samenwerkt. Dit kan een intern team zijn, maar ook externe freelancers of partners kun je uitnodigen. Wij delen op kantoor ook een Slack, waar ook 10 aanvullende freelancers in zitten. Handig. En ook leuk.

Moneybird

Als je nog facturen maakt in Excel of Word, ben je af. Voor iets meer dan een tientje per maand regel je dit in Moneybird. Vanaf het begin als freelancer maak ik gebruik van Moneybird. Mijn boekhouders werkt er ook in en houdt mijn hele boekhouding bij in deze tool. Het enige dat ik hoef te doen is foto’s van bonnetjes uploaden en inkomende factureren doorsturen naar Moneybird. 

Canva

Dit is een tool die ik nog maar net begin te ontdekken, sinds ik nu mijn boek vermarkt. In Canva maak je zonder moeite graphics voor al je uitingen. Van boekdesigns tot social media banners. Het mooie is dat vanuit een basisbestand snel formaten voor allerlei toepassingen te maken zijn. 

Google Workspace

Voor een paar € per maand heb je o.a. e-mail, agenda, videomeetings, Google Docs, Google Spreadsheets en bestandsopslag met Google Drive. Dat is veel waarde voor weinig kosten. 

IFTTT

Deze is voor nerds die alles willen automatiseren. Wil je automatisch de lader voor je elektrische fiets uitzetten via je smart home netwerk? Een bericht vanaf social media platform X naar Y sturen? Kan waarschijnlijk gewoon via IFTTT. 

De beste tools die ik zelf gebruik, en veel meer praktische tips voor freelancers lees je in mijn boek superfreelancer.nl.