7 struggles als freelancer + oplossingen

Zeven struggles als freelancer

En hoe je ze overwint 👇🏻

  1. Geen klanten kunnen krijgen

Heb je een duidelijke focus in je dienst? Top. Zo niet, start daar mee. Verifieer in je netwerk of er behoefte is naar je dienst. 

Plan dan een belweek. Vraag 150 mensen hoe jij met diensten die persoon kan helpen. En vraag of ze iemand kennen die je ook kunt helpen.

Heb je niks concreets na deze week? Begin opnieuw met deze stap. Je focus is niet helder of de behoefte ernaar is er niet. 

  1. Moeilijke klanten hebben

Heeft de moeilijke klant een punt? Vraag wat er specifiek niet lekker loopt. Reflecteer op je proces. Kun je iets verbeteren? Doe dat. 

Ligt het probleem bij de klant? Of is er mismatch in verwachtingen? Neem afscheid. Jullie gaan nooit tevreden zijn met elkaar. Steek je energie in het vinden van een beter passende klant.

  1. Niet genoeg inkomen hebben

Bepaal eerst waarom je niet genoeg inkomen hebt. Maak je consistent 20 uur voor klanten die je voor 10 inhuren? Stop dat. Ben je de helft van de dag bezig met administratie? Besteed dat uit. 

Heb je gewoon te weinig business? Vindt dan meer klanten, zie punt 1. Heb je genoeg klanten, maar nog steeds te weinig inkomen? Verhoog je tarief. Misschien stopt er een klant, maar dat biedt weer ruimte voor een klant die je wel naar waarde betaalt.

Tot slot kun je een extra verdienmodel toevoegen. Maak bijvoorbeeld een cursus, schrijf een boek of start een webshop.

  1. Veel afleiding hebben

Zit je continu op je socials te scrollen? Of te babbelen met kantoorgenoten? Huishouden te doen op je werkdag? Tijd voor focus. Sluit je af van mensen of dingen die je afleiden. Huur een (ander) kantoor en gooi alle apps van je telefoon. Elimineer alles dat je kan afleiden. Maak een todo lijst voor elke dag en stop niet tot je lijst helemaal is afgevinkt. Kom in de zone. In mijn boek SUPERFREELANCER.nl lees je een heel hoofdstuk over productiviteit. 

  1. Te veel stress hebben

Bepaal de bron van stress. Is het te veel werk? Stop met de klant die de meeste energie kost. Is het financieel? Maak een plan en zie stap 1 en 3. Is het gewoon “alles”? Ga vroeg naar bed, mediteer in de ochtend, ga daarna hardlopen en start daarna met werken. Ga na de lunch een half uur wandelen. Stop op tijd met werken. Repeat. Werkt dit niet? Ga naar een stresscoach. 

  1. Eenzaamheid

Je hoeft als freelancer niet in je eentje te werken. Ga kantoor delen met andere freelancers. Plan zoom call met andere freelancers. Ga co-werken bij een tof bedrijf. Zoek een freelance buddy met wie je samen kunt optrekken.

  1. Te veel rompslomp hebben

Continu bezig met administratie? Juridische zaken? Aan het kloten met je eigen website? Zoek mensen die werk uit handen nemen waar je niet mee bezig wilt zijn. Stop je energie in wat jij leuk vindt, goed in bent en geld mee verdient. Besteed uit.

Welke struggles ervaar jij? Zoek me op Linkedin of Twitter op en laat het me weten en ik denk met je mee.