Omarm kritiek

OMARM KRITIEK

En verwelkom mensen die je werk afzeiken.

Het liefst horen we dat we goed bezig zijn. Dat je werk er goed uitziet. De resultaten prima zijn.

Wil je groeien en verbeteren? Streven naar excellentie? Het volgende niveau bereiken?

Dan kom je met “prima” geen stap verder.

Begrijp me niet verkeerd, in veel gevallen ben ik groot voorstander van “done is better than perfect”. En ook is “positive reinforcement” een krachtige iets.

Soms is gewoon iemand nodig die keihard je werk afzeikt.

Ik leg je uit waarom.

✅ Je bouwt echte relaties op
Als je mensen om je heen hebt die jouw werk lekker durven afzeiken, creëer je een band. Net als je beste vrienden die je continu en direct lopen te trollen, ook al heb je elkaar maanden niet gezien. Ben je omringt met mensen die je geen kritiek durven geven? Vraag je of of je zo’n platonische relatie ok vindt.

✅ Je werk wordt beter
Krijg je een “dit ziet er prima uit” terug, doe je er een strikje om. Krijg je een “ik snap hier geen fuck van” als feedback, dan ga je je afvragen waarom dat zo is. En kom je met een oplossing.

✅ Kritiek betekent dat mensen om je geven
Er heerst een soort stigma op kritiek. Dat kritiek komt vanuit een negatieve emotie. Dat is niet zo. De enige reden dat mensen je kritiek geven, is omdat ze jou of je werk beter willen maken. Kritiek komt uit compassie.

Dit zie je soms op TV als een Nederlander in een internationale setting zit. De Nederlander tettert zonder nuance zijn oprechte gedachten er uit, zonder negatieve intentie. De ontvanger ervaart de Nederlandse nuchterheid als kwetsend. Heb je Ted Lasso gezien, weet je wat ik bedoel.

Het is overigens niet moeilijk om te beginnen met het omarmen van kritiek. In 2008 deelde ik kantoor met Frank die zijn bedrijf CoBrowser aan het bouwen was. Regelmatig dumpte hij iets voor mijn neus met een “zeik dit af” er achteraan. Hij wist dat ik dat graag mocht doen en dat het zijn werk beter maakte.

Hoe vaak laat jij mensen je werk afzeiken?