Interview Alex van Ginneken: van burnout naar Marathon des Sables

In november 2021 interviewde ik Alex van Ginneken. Toen ik mijn boek over freelancen schreef wist ik dat Alex een plek erin moest krijgen. Tijdens een lunch bood hij zelf al aan om content te leveren.

So said, so done.

Op een of andere manier staan Alex en ik altijd dicht bij elkaar. Natuurlijk zijn we vrienden, we delen ook veel vrienden, maar ook professioneel blijven we in de buurt.

Een korte recap van onze participaties:

  • In 2007 ging ik werken bij MediaCT. Een e-commerce bureau waar Alex in hetzelfde jaar zich inkocht en ook in ging meewerken.
  • In 2009 schreef Alex een serie marketingboeken onder de noemer “De Blauwe Doos”. Ik hielp mee de de tekst wat strakker op papier te krijgen en schreef het boek over Google Analytics.
  • In 2012 stopten we beide bij MediaCT. In 2013 startte Alex een marketingbureau, waar ik parttime voor ging freelancen. 
  • In 2015 gingen we samen een grote klus aan om een vakantiepark te herpositioneren en de marketing op gang te krijgen.
  • Van 2015 – 2017 maakten we het lesmateriaal voor de Online Marketing Minor voor de Hanzehogeschool, leidden de docenten op en hielpen een praktijkomgeving opzetten voor studenten.
  • Van 2015 – 2019 beheerde ik de Google en Bing Ads campagnes voor Superfood.nl en Supergreens.nl, waar Alex mede-eigenaar van was.

Toen ik Alex leerde kennen in 2007 zat hij al vol energie. Had al een onderneming verkocht, ging direct participeren in twee nieuwe, schreef De Blauwe Doos en was altijd aan het netwerken. In die tijd had ie echt metershoge stapels aan visitekaartjes op zijn bureau liggen. 

Door de jaren heen zag je hem groeien. Niet alleen zakelijk, met op dit moment 4 exits en nog twee lopende participaties. Hij werd rustiger, meer gefocust en ging aan de slag met zijn gezondheid. 

Van 2013 tot 2016 ging Alex namelijk richting een burnout. Hij zat slecht in zijn vel, leefde niet gezond en had last van overgewicht. Fast forward naar 2019. In april liep Alex de Marathon des Sables. Een tocht van 230 kilometer door de woestijn. Hij voelt zich in deze periode sterker dan ooit. Als persoon én als ondernemer. Daar gaat dit interview over, die je ook vindt in mijn boek.

Alex, hoe kwam je erbij om de Marathon Des Sables te lopen? 

“In 2017 sprak ik in Stockholm op een marketing en sales event. Voor mij was een andere spreker. Zijn levensverhaal was zó inspirerend dat ik aandachtig luisterde. Hij vertelde dus dat hij de Marathon Des Sables had gedaan. Ongelooflijk, dacht ik, wat een persoonlijkheid. Ik voelde me heel klein op dat moment. Maar ook was ik geïnspireerd. Daar was een zaadje gepland.“

Even een stapje terug. Wanneer werd gezondheid voor jou een prioriteit?

“Het niet zo dat mijn gezondheid nooit belangrijk was. Het werd alleen overwoekerd door mijn slechte levensstijl. Altijd heb ik wel gesport. Ik ben opgegroeid op een boerderij, altijd dus wel veel beweging gehad. Ik heb altijd ook veel gefietst. Gezondheid stond alleen altijd op plek twee. 

Eind 2016 ging ik een paar maand naar Bali met mijn gezin. Ik kwam daar aan en was doodmoe. Er waren muggen, het regende, ik had hoofdpijn, voelde me te zwaar en had een jetlag. Bali is een van de krachtigste plekken van de wereld, maar ik voelde me ongelooflijk zwak. Het was zo erg dat ik direct een ticket wilde terugboeken. Toch zijn we gebleven. Na een paar dagen werd alles wat beter, maar het inzicht kwam dat ik gezonder en lichter moest worden.

Ik begon met kleine dingen die groot effect hadden. Ik stopte met drinken en maakte ook de commitment om heel 2017 niet te drinken. Ook stopte ik toen met koolhydraten en ging drie of vier keer per week een uur plus sporten. Na een paar maanden was ik ineens veel lichter. Toen ik terug in Nederland kwam zeiden mensen ook “jezus, wat is er met jou gebeurd“. Het was ook spannend om terug te gaan naar Nederland. Het is makkelijk om gewoontes aan te passen naar een andere omgeving. Maar wat als die sociale druk weer terugkomt, wat als je weer een feestje hebt, val je dan weer terug? Het leuke was: dit gebeurde niet. Dit was de periode dat gezondheid prioriteit werd.”

Wat zijn de meest drastische veranderingen geweest in je levensstijl?

“Waar je mee wilt beginnen zijn een paar simpele dingen. Wil je afvallen, eet dan minder koolhydraten en ga naar de sportschool. Dan heb je al een hele belangrijke stap gezet. Zo begon ik ook. Daaruit ontdekte ik dat er veel meer was, zoals het vegetarische dieet. Ook ging ik naar mijn andere gewoontes kijken, waaronder vlees eten, koffie drinken, lang douchen. Die zomer begon ik met koud douchen. Daaruit volgde de gedachte hoe wil ik mijn dag eigenlijk starten. Voorheen was dat de mobiel aan, mail checken, andere apps checken. Dat doe ik niet meer. Nu drink ik twee glazen water en neem ik mijn supplementen. 

Vervolgens keek ik naar hoe eet ik voor, tijdens en na het sporten. Zo ging ik eigenlijk elk facet van mijn leven onder de loep nemen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een ochtendritueel, maar ik ben ook gaan kijken naar mijn avond. Daar valt ook veel winst te behalen. Dus een uur voor ik ga slapen niet meer op mijn mobiel kijken. Even echt niks doen. Veel mensen gaan vanuit Netflix slapen, maar het is belangrijk om even een rust te pakken. Ook maak ik een plan voor de volgende dag. 

Toen ik veel van deze zaken had doorgevoerd voelde ik mij ontzettend krachtig. Om de cirkel rond te maken, ik dacht aan dat moment in Stockholm en ik besloot dat ik die marathon wilde doen waar de spreker voor mij het over had. Dit was eind 2017. Dit heb ik vrij snel publiek bekend gemaakt. Bij mij is het dan zo dat het ook gaat gebeuren. Daarna begon het spektakel van leren en voorbereiden op de Marathon des Sables.”

Wat heeft je transformatie in gezondheid en de marathon voor effect op je mentale gezondheid gehad?

“Allereerst kan ik meer aan. Ik werd rustig. Je kent me voor die tijd, ik was best gejaagd, onrustig, ad hoc, in de waan van de dag. Dat gebeurt soms nog steeds hoor, maar ik ben veel rustiger geworden. Ook als dingen niet goed gaan, schiet ik niet echt meer in de stress. De rust blijft er nu en vanuit die rust komt dan een plan om het aan te pakken. Je bent na zo’n marathon altijd voorbereid op iets dat je vreest. Wat er ook gebeurt, ik ben er wel klaar voor. Dat gevoel heb ik.”

En wat deed het met je business?

“Als persoon en ondernemer heeft me dit alles veel zelfverzekerder gemaakt. Maar ook heeft de marathon een positief effect gehad op mijn marketing. Mensen weten vaak al dat ik hem heb gelopen, waardoor ik het gevoel hebben dat mensen me al wat kennen en ik met wat meer vertrouwen bij een klant binnenkom.“

Er zijn drie gezondheidsproblemen die veel ondernemers, en dus freelancers hebben. De eerste is depressie. Dit ontstaat vaak doordat je denkt altijd bezig moet zijn met je business. De ‘tijd is geld’ gedachte. Hoe kun je daarmee omgaan?

“Eigenlijk was ik zelf zo’n persoon. Einde 2016 heeft me dat opgebroken. Ik zat op Bali en het voelde dat ik tegen een burnout aan zet, misschien zat ik er wel in. Dat begon misschien al wel in 2013, dus ik heb daar lang ingezeten. Als je issues hebt met je business, je bent gestrest en je moet jezelf uit de problemen lanceren… dat is een hele slechte combinatie. 

Van de buitenkant wil je succes uitstralen. Want wie wil er nou zaken doen met een niet succesvol bedrijf. Je vrienden zijn ook vaak business vrienden. Dus van de buitenkant wil je het plaatje onderhouden dat het goed gaat, terwijl je aan de binnenkant merkt dat het alleen maar slechter wordt. 

Wat vaak gebeurt is dat je het plaatje van iemand anders zijn buitenkant vergelijkt met je eigen binnenkant. Dit versterkt het idee dat het niet goed gaat. 

Juist wanneer je kwetsbaar bent, dan is hulp vragen het allermoeilijkste. Ik zat eens in een zaal en de persoon op het podium vroeg “wie in deze zaal zou iemand willen helpen waar het iets minder mee gaat?“. Ik geloof dat 95% de hand opstak. En toen de vraag “Wie zou hulp vragen als het minder met je gaat?“. Misschien 10% stak een hand op. En daar zit precies het probleem.

Als je op zo’n punt zit, durf dan om hulp te vragen. We hebben de neiging om in onszelf te kruipen, en jezelf nog kleiner maken. Dit wil je juist niet doen. Je wilt het omdraaien. Zoek mensen die je eruit helpen. Mensen die je uit de shit lanceren.“

Een tweede gezondheidsprobleem is dat je zelfwaarde is gekoppeld met je bedrijf. Dit betekent dat wanneer het zakelijk minder gaat, dit direct effect heeft op je mentale gezondheid. Kun je dit van elkaar loskoppelen en hoe doe je dat?

“Waar ik vroeger wel last van had was facturatie. Dat heb ik heel lang zelf gedaan. Als klanten dan te laat betalen dan dacht ik altijd “oh ze vinden mijn diensten niet waardevol” en ik durfde dan ook niet achter de factuur aan te gaan. Want straks is er een probleem. 

Als je dit ervaart, zou ik zulke zaken uitbesteden. Ik heb een apart mailadres en iemand daarop die alle facturen verstuurt en afhandelt. Is er dan toch iets aan de hand, komt dat wel op mijn eigen mailadres binnen. Zo elimineer ik de stress die gekoppeld is met dit facet van mijn bedrijf. 

Het punt is: je moet niet alle business persoonlijk gaan aantrekken. Veel mensen stoppen overal heel veel emotie in. Facturen, logo, tekst. Dat is niet perse erg, emotie overtuigt mensen, maar je moet ergens een duidelijke grens trekken tussen emotie en business.“

Het derde punt waar veel mensen mee zitten is stress. Is stress erg? Is er ook goede stress? Wat zijn jouw gedachten

In mijn business heb ik veel stress gehad en ik heb ermee leren dealen. Wat mij persoonlijk heeft geholpen is koud douchen. Als je daar ‘s ochtends mee begint start je je dag veel frisser, veel krachtiger. Koud douchen heeft zoveel effect op je stress levels. Moeilijker wordt de dag ook niet meer. Althans, ik heb nu een ijsbad zoals je weet…

Verder zijn we zijn heel goed in slecht gaan eten in stressvolle situaties. Ook gaan we vaak meer drinken. Zorg dat je gezond blijft eten. 

Het derde is: doe een buitensport. Juist in de koudere maanden van het jaar. We hebben de neiging om bij minder weer onszelf op te sluiten, maar we hebben een bepaalde lichthoeveelheid nodig als mens. Als je een kantoorbaan hebt of je bent binnen aan het werk, probeer dan na de lunch altijd even een loopje te doen. Ga in je vrije tijd hardlopen, skeeleren, mountainbiken. Zorg dat je buiten bent, dat verlaagt je stress levels. Probeer dan ook buiten de stad te sporten, dus in de natuur. Ook de natuur zorgt voor lagere stress levels.

Tot slot, het begin, maar ook het eind van de dag zijn belangrijke momenten. Sta aan het eind van de dag ook stil waar je stress van hebt. En hoe dat ontstaat. Stress is een gevolg van regels die je nog niet hebt bepaald, of wel, maar hebt overtreden. Je wilt gaan kijken hoe je de stress kunt elimineren. Heb je bijvoorbeeld stress van een type klant? Denk na over hoe je die klanten voorkomt. Heb je stress van je financiën? Blijf goed kijken naar je cijfers. Ik hoor wel eens: ik kijk aan het einde van het jaar wel waar ik sta. Loop niet weg voor de waarheid, dan wordt het alleen maar erger.”