Welkom bij onze Knowledge Base
< Alle onderwerpen

Kun je parttime freelancen?

Zeker kun je parttime freelancen! Veel zelfstandigen beginnen ook naast hun baan met hun onderneming, of blijven dit in bepaalde gevallen naast elkaar doen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

Relatie met je werkgever

Het is allereerst handig om te overleggen met je werkgever of het oké is of je naast je baan gaan freelancen. Niet elke werkgever zal namelijk even blij zijn dat werknemers zonder overleg een onderneming starten. Ook is het belangrijk dat je niet de voorwaarden van je contract breekt. Zo heb je misschien een concurrentiebeding, wat betekent dat je niet zomaar dezelfde diensten als je werkgever op freelancebasis mag gaan aanbieden.

Belasting

Ook als parttime freelancer betaal je gewoon inkomstenbelasting over je inkomen. Je bent ook ondernemer voor de BTW als je parttime freelancer bent. Dit betekent dat je een administratie moet bijhouden, inkomstenbelasting moet betalen en BTW moet betalen.

Urencriterium

Er zitten ook fiscale voordelen aan freelancen, maar het slechte nieuws is dat de grootste voordelen gepaard gaan met het maken van een minimaal aantal uren die je besteedt aan je freelancen. Dit noemen we het Urencriterium. Het is lastig aan dit criterium te voldoen als parttime freelancer, reken je dus niet rijk met alle fiscale voordelen, zonder dat je je hebt ingelezen over het urencriterium.

Verzekeringen

Afhankelijk van het werk dat je uitvoert, wil je ook nadenken over bepaalde verzekeringen. Afhankelijk van je beroep kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering handig zijn. Ook een AOV is aan te raden als je parttime freelanceschap serieuze vormen heeft of krijgt.