Hoe ga je om met kritiek? Omarm het.

Omarm kritiek. En verwelkom mensen die je werk afzeiken.

Het liefst horen we dat we goed bezig zijn. Dat je werk er goed uitziet. De resultaten prima zijn.

Wil je groeien en verbeteren? Streven naar excellentie? Het volgende niveau bereiken?

Dan kom je met “prima” geen stap verder.

Begrijp me niet verkeerd, in veel gevallen ben ik groot voorstander van “done is better than perfect”. En ook is “positive reinforcement” een krachtige iets.

Soms is gewoon iemand nodig die keihard je werk afzeikt.

Ik leg je uit waarom.

Je bouwt echte relaties op
Als je mensen om je heen hebt die jouw werk lekker durven afzeiken, creëer je een band. Net als je beste vrienden die je continu lopen te trollen, ook al heb je elkaar maanden niet gezien. Waarom dit een goed ding is? Als mensen je keihard de waarheid vertellen, zij het met een grappige ondertoon, betekent dit dat de communicatie oprecht is. Het tegenovergestelde is dat je een groepje yes-men om je heen hebt, die alles fantastisch en geweldig vinden. Leuk voor je ego. Niet voor de kwaliteit van je output.

Ben je omringt met mensen die je geen kritiek durven geven? Vraag je of of je zo’n platonische relatie ok vindt.

Je werk wordt beter
Krijg je een “dit ziet er prima uit” terug, doe je er een strikje om en kijk je er nooit meer naar. Krijg je een “ik snap hier geen fuck van” als feedback, dan ga je je afvragen waarom dat zo is.

En kom je met een oplossing. Want waarom snapt de ander mijn werk niet? Je gaat onderzoeken waar je te kort door de bocht bent. Waar je onduidelijk bent geweest. Met als gevolg dat je werk verbetert.

Kritiek betekent dat mensen om je geven
Er heerst een soort stigma op kritiek. Dat kritiek komt vanuit een negatieve emotie. Dat is niet zo. De enige reden dat mensen je kritiek geven, is omdat ze jou of je werk beter willen maken. Kritiek komt uit compassie.

Dit zie je soms op TV als een Nederlander in een internationale setting zit. De Nederlander tettert zonder nuance zijn oprechte gedachten er uit, zonder negatieve intentie. De ontvanger ervaart de Nederlandse nuchterheid als kwetsend. Heb je Ted Lasso gezien, weet je wat ik bedoel.

Het is overigens niet moeilijk om te beginnen met het omarmen van kritiek. In 2008 deelde ik kantoor met Frank die zijn bedrijf CoBrowser aan het bouwen was. Regelmatig dumpte hij iets voor mijn neus met een “zeik dit af” er achteraan. Hij wist dat ik dat graag mocht doen en dat het zijn werk beter maakte.

Hoe vaak laat jij mensen je werk afzeiken?